OLIMPISM / Atleţii moldoveni aduc primele cote pentru Jocurile Olimpice-2012 de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionata Moldovei care va participa la Olimpiada-2012 de la Londra are deja trei membri, toţi reprezentanţi ai atletismului. Iaroslav Muşinschi, Zalina Marghiev şi Ion Emelianov au obţinut primele calificări la Jocurile Olimpice din Anglia.

În martie, maratonistul Iaroslav Muşinschi s-a clasat pe locul 22 în cursa de la Otsu (Japonia), fiind primul reprezentant al Moldovei care şi-a asigurat prezenţa la Olimpiadă. El a fost cronometrat cu timpul de 2 ore 14 minute 20 secunde şi a îndeplinit baremul „A" olimpic.

Exemplul lui Muşinschi a fost preluat zilele trecute de o altă atletă din Capitală, Zalina Marghiev. Ea şi-a asigurat dreptul de a merge la Londra, evoluând tot în Asia. Sportiva a fost medaliată cu argint la proba de aruncare a ciocanului la Marele Premiu al Coreii de Sud. Rezultatul de 71 metri şi 14 centimetri i-a permis să îndeplinească baremul „B" olimpic.

În week-end, la Umani a avut loc campionatul deschis al Ucrainei la atletism, unde Moldova a obţinut cea de a treia cotă olimpică. Ion Emelianov, lider naţional în proba de aruncare a greutăţii, a devenit învingător cu rezultatul de 20 metri şi 53 de centimetri şi a îndeplinit baremul „A" olimpic. Tot în Ucraina, a învins şi Natalia Artâc, care s-a impus în concursul feminin, însă nu a obţinut foaia olimpică.

Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, spune că succesul atleţilor în această perioadă este explicabil. „În atletism şansele de a obţine cote olimpice sunt mult mai mari decât în probele strategice de la care aşteptăm titluri de campioni şi locuri premiante. Dacă la box, lupte libere, lupte greco-romane, haltere sau alte sporturi, calificările la Olimpiadă pot fi obţinute doar în cadrul campionatelor europene şi mondiale, în atletism calea sportivilor spre concursurile olimpice poate trece şi printr-un campionat naţional, cum ar fi al Ucrainei ", a precizat Juravschi.

JURAVSCHI ÎL VEDE ŞI PE LUCHIANOV LA LONDRA

Şeful olimpicilor este convins că, în scurt timp, lotul olimpic va fi completat cu lideri din alte sporturi. El mai crede că cel mai bun atlet din ultimii doi ani, alergătorul Ion Luchianov, va pleca de asemenea la Olimpiadă. Luchianov reprezintă Moldova chiar dacă s-a mutat la Kislovodsk (Rusia).

„Această primăvară a fost extrem de fertilă pentru atletismul din Moldova", este de părere Anatol Balan, preşedintele federaţiei naţionale de specialitate. El a declarat pentru „Adevărul" că pregătirea calitativă a atleţilor noştri se materializează prin rezultate excelente pe arenele internaţionale, în pofida condiţiilor mizere de antrenament din ţară.

Demolarea din 2007 a Stadionului Republican şi criza economică din şcolile sportive specializate au generat un exod al antrenorilor şi al tineri care practică atletismul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite