Milioane de euro dispărute de la Federaţia de Fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii mai multor cluburi din Divizia Națională din Republica Moldova acuză FMF de utilizarea neconformă a banilor primiţi de la UEFA şi FIFA

În ultimii zece ani, au fost transferate câteva milioane de euro pentru susţinerea fotbalului moldovenesc, în cadrul programelor de solidaritate a UEFA şi a celor de la FIFA. Despre felul cum au fost administraţi aceşti bani ştiu însă puţini oameni.
Mai mulţi şefi de echipe de fotbal din Divizia Naţională, reuniţi ieri în cadrul Forumului Fotbalistic al Moldovei, au spus că au încercat să ceară socoteală conducerii Federaţiei, dar că aceasta le-a răspuns formal.

Conducerile mai multor cluburi de fotbal din Moldova acuză Federaţia de deturnarea banilor primiţi de la UEFA

Igor Oprea, directorul general al echipei Zimbru, a declarat că a solicitat încă la finele anului trecut o informaţie despre repartizarea a circa două milioane de euro veniţi în cadrul „UEFA Champions League Solidarity Payments" pentru ultimele zece sezoane. „La fel, am cerut să ne informeze despre modul şi criteriile de repartizare, sumele şi beneficiarii acestor plăţi", a spus şeful de la Zimbru. „Aceste fonduri trebuiau să meargă spre şcolile de fotbal şi să fie distribuite în baza deciziei conducerii echipelor din Divizia Naţională. Fiecare din aceste echipe are dreptul la o cotă. Nouă însă niciodată nu ni s-a cerut părerea cum să fie repartizate aceste mijloace", a adăugat Oprea.

DOCUMENTE FINANCIARE DISPĂRUTE

Clubul aşa şi nu a primit un răspuns oficial. „În decembrie 2011 ne-au spus că nu au timp pentru aşa ceva, apoi - că rapoartele au fost distruse în timpul inundaţiilor de la Vadul lui Vodă, iar la 13 martie ne-au anunţat că la Congresul FMF, din 10 februarie, ne-a fost explica în detaliu sumele de distribuire a plăţilor", a relatat nemulţumit acesta. Primii bani din fondurile UEFA au intrat în visteria echipei Zimbru abia în anul 2008. Până atunci, clubul de fotbal din Valea Butucului a beneficiat din partea FMF doar de costume JAKO, care ar fi costat şase mii de euro.
Administraţia Federaţiei susţine că informaţia despre banii transferaţi de UEFA ar fi fost furnizată tuturor echipelor la congresele forului. „La ultimul congres a fost prezentat un raport financiar detaliat cu care au luat cunoştinţă toţi membrii", a precizat Victor Daghi, ofiţerul de presă al Federaţiei. Potrivit acestuia, deciziile privind repartizarea acestor bani sunt luate de Comitetul Executiv al FMF şi sunt publicate pe pagina web. Acolo însă acestea lispesc.

SE ÎNCALCĂ REGULILE UEFA

De cealaltă parte, Valeriu Reniţă, preşedintele onorific al echipei Sfântul Gheorghe, afirmă că o asemenea decizie nu poate fi adoptată de Comitetul Executiv al FMF, pentru că astfel se încalcă regulile stabilite de UEFA.
În opinia lui Ilia Uzun, preşedintele FC Găgăuzia, situaţia este ilogică. Federaţia are un buget anual de peste 80 milioane de lei, cât a unui raion, iar un raport public detaliat despre modul cum sunt administraţi banii lipseşte. „La Congres ne-a fost prezentată o fiţuică în care sunt enumerate pe scurt ce mijloace a avut anul trecut Federaţia, nu şi o detaliere a modului cum au fost cheltuite", a afirmat Uzun.
Alţi participani la întrunirea de ieri au menţionat că în loc de banii veniţi de la UEFA Federaţia le dădea mingi, echipament etc., ceea ce la fel constituie o încălcare a regulilor UEFA. Grupul nemulţumiţilor insistă asupra unor discuţii publice despre toate problemele fotbalului moldovenesc, pe lângă banii transferaţi de UEFA, cum sunt arbitrajul, amenzile dictate de Federaţie, impresari, televizarea meciurilor din campionat, dispariţia unor cluburi etc.

Criteriile de distribuire a fondurilor

Potrivit regulilor UEFA, doar cluburile cu un program de dezvoltare a fotbalului pentru copii şi juniori, care, de asemenea, întrunesc condiţiile sistemului naţional de licenţiere acreditat de UEFA, pot beneficia de fondurile din cadrul UEFA Champions League Solidarity Payments. Aceşti bani pot fi îndreptaţi doar pentru dezvoltarea şcolilor de copii şi juniori. Plăţile (care constituie circa două milioane de euro pentru ultimele zece sezoane fotbalistice) sunt efectuate de UEFA către asociaţiile naţionale, care sunt responsabile pentru transferul lor către ligă sau direct către cluburi.
În cadrul programului UEFA Hattrick I fiecare asociaţie naţională a beneficiat de 1,66 milioane de euro în perioada 2004-2008, pentru construcţia de stadioane, renovarea centrelor de antrenament ş.a. În cadrul programului Hattrick II în anii 2008-2012 sumele alocate de UEFA pentru proiecte de investiţii se ridică la 2,5 milioane de euro.

Un milionar din Moldova vrea să aducă Chelsea Londra la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite