Medalie întârziată pentru Ion Luchianov. Alergătorul moldovean a devenit premiant de bronz al Campionatului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Luchianov a condus în cursa de la campionatul European din Barcelona
Ion Luchianov a condus în cursa de la campionatul European din Barcelona

Cel mai bun atlet moldovean din 2010, alergătorul Ion Luchianov, va primi medalia de bronz a Europenelor de anul trecut. Sportivul urcă pe podium după ce fostul deţinător al medaliei de bronz, spaniolul Blanco, a fost descalificat pentru dopaj.

Sportivul moldovean Ion Luchianov, originar din Slobozia Duşca, se află din nou în atenţia presei. Alergătorul a obţinut o medalie nesperată la Campionatele Europene de atletism din Barcelona, chiar dacă s-a clasat acolo doar pe locul patru în finala probei de 3.000 de metri cu obstacole.
În runda preliminară de la Europene, sportivul nostru a înregistrat timpul de opt minute, 29 de secunde şi 49 de sutimi, s-a clasat pe locul secund, după francezul de origine marocană Mahiedine Mekhissi Benabad, şi a acces în cursa finală, performanţă istorică pentru Moldova.

Emoţiile caracteristice unei curse finale l-au motivat substanţial pe Ion Luchianov, încât a alergat cu aproape zece secunde mai repede, încheind cursa pe locul patru, la doar 49 de sutimi de secundă după spaniolul Jose Luis Blanco. Chiar dacă n-a ajuns pe podiumul Europenelor, rezultatul consemnat, de 8 minute 19 secunde şi 64 de sutimi, reprezintă un record personal al atletului. „Alerga într-un mod suspect acest sportiv spaniol. Blanco se afla în spatele meu şi am fost surprins cu câtă uşurinţă m-a depăşit", îşi aminteşte Ion Luchianov.

SPANIOLUL, DESCALIFICAT PENTRU DOPAJ

După mai multe luni de investigaţii, specialiştii instituţiilor europene de atletism au stabilit că alergătorul spaniol se face vinovat de încălcarea regulilor anti-doping. Lui Jose Luis Blanco i-au fost prelevate probe de urină pentru un control anti-doping, care ulterior s-au dovedit a fi pozitive. În consecinţă, rezultatul obţinut de sportiv la proba de 3000 de metri cu obstacole în cadrul Campionatului European din august 2010, a fost considerat nul.

Recent, pe adresa Federaţiei de Atletism din Moldova (FAM) a venit o scrisoare din partea forului internaţional de specialitate, în care este confirmat faptul că medalia europeană de bronz i-a fost retrasă lui Jose Luis Blanco şi acordată moldoveanului Ion Luchianov.

Potrivit site-ului oficial al Federaţiei Naţionale, medalia va fi acordată alergătorului în cadrul unei festivităţi la care vor participa ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Ciobanu, şi preşedintele FAM, Anatolie Balan.

La Europenele din Barcelona, rezultate remarcabile au obţinut şi surorile Zalina şi Marina Marghiev, clasate pe locurile cinci şi, respectiv, şase în concursul de aruncare a ciocanului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite