Maeştrii paletelor de tenis din Moldova, gata de confruntarea cu Belarus din cadrul Cupei Davis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roman Borvanov, Radu Albot, Andrei Gorban şi Maxim Dubarenco vor încerca la începutul lunii februarie să treacă de puternica echipă a slavilor, în cadrul grupei a doua euro-africană . Specialiştii spun că cele două selecţionate sunt egale ca valoare, cu toate că reprezentanţii Minskului se situează în topul mondial cu 26 de poziţii mai sus decât echipa noastră.

La ultimele ediţii ale Cupei Davis selecţionata Moldovei a luptat cu disperare pentru a reveni în a doua serie şi în acest an va avea de jucat cu adversari mult mai puternici. După ce în 2011 tenismenii au reuşit promovarea, fiind ghidaţi de căpitanului-nejucător Vadim Şuster, federaţia naţională de profil a decis să continue pe mâna aceluiaşi expert.

„A fost o promovare deosebit de complicată, deoarece astăzi la toate nivelurile adversarii se luptă cu înverşunare pentru fiecare punct. Nu pot să nu mulţumesc celor trei jucători care ne-au readus la acest nivel: Andrei Gorban, Roman Tudoreanu şi Radu Albot. Dacă nu ar fi fost ei probabil tot în grupa a treia evoluam şi în acest an", a declarat Vadim Şuster. Deoarece la Minsk se va juca pe suprafeţe hard, conducerea echipei a decis să opereze schimbări în echipă.

ALBOT ŞI BORVANOV VOR JUCA LA SIMPLU

Astfel, în locul lui Roman Tudoreanu au fost convocaţi Roman Borvanov şi Maxim Dubarenco, care evoluează mai bine pe acest tip de teren. Căpitanul tricolorilor a spus că Radu Albot şi Roman Borvanov vor juca în meciurile de simplu. „Sunt sportivi care au ajuns la nivelul 200 în clasamentul mondial şi nu mai au frică de adversari", argumentează Şuster. În partidele de dublu vor juca Dubarenco şi Gorban.

image

Selecţionata Moldovei se va convoca în componenţă deplină abia cu o săptămână înaintea meciului, la Minsk, pentru a se adapta la suprafaţa de joc şi atmosfera din capitala belarusă. În prezent, Borvanov locuieşte şi se antrenează în SUA, Radu Albot participă la un şir de cantonamente şi turnee în Turcia şi Australia, Andrei Gorban e în Ucraina, iar Dubarenco a plecat în Israel. „Este o situaţie normală în tenis. Sunt doar patru jucători şi se află în permanentă legătură unul cu altul", spune Vadim Şuster.

ÎNCEPE ANUL LA AUSTRALIAN OPEN

Până în luna februarie, când va avea loc debutul în Cupa Davis-2012, toţi membrii lotului naţional au programate participări la competiţii internaţionale. „Americanul" Roman Borvanov îşi va testa potenţialul în două turnee challenger în Mexic, însă doar după ce va pleca de la Australian Open, competiţie la care a primit dreptul să joace în calificări.

Şi Radu Albot are un program strict de pregătire. Ultima lună el s-a antrenat în Turcia cu jucătorul Ilhan Marsel (locul 111 internaţional), un turc născut în Uzbekistan. Recent el a participat la calificările turneului de la Doha (Qatar), de unde a fost eliminat, iar în această săptămână îşi va testa forţele în calificările de la Australian Open. „Dacă vom evolua bine în meciurile de simplu, avem şanse mari să batem formaţia din Belarus, chiar dacă sunt mai sus decât noi în clasament", spune Albot despre meciurile din Belarus.

După o scurtă vacanţă de iarnă, şi Maxim Dubarenco, cel mai bun junior al anului 2011, va participa la un şir de turnee tip Futures din Israel. El deja a obţinut două victorii pe terenurile din această ţară.

Ultimul component al lotului, Andrei Gorban, locuieşte şi se pregăteşte în Ucraina şi de asemenea nu duce lipsă de participări la turnee de anvergură.

Doar victorii în ediţia trecută

Revenirea în eşalonul al doilea al tenisului masculin mondial a fost posibilă după o splendidă evoluţie a echipei noastre în turneul din anul trecut, care a avut loc în oraşul Skopje (Macedonia). Reprezentativa tricolorilor a învins în toate cele trei meciuri disputate. Partidele cu Malta şi Islanda s-au încheiat cu un scor sec de 3-0, iar în confruntarea cu formaţia gazdelor moldovenii au învins cu 2-1.

Marina Tauber: „Avem şanse mari la Minsk"

image

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Tenis (FTM), Marina Tauber, aşteaptă cu optimism meciul din Belarus. „Avem de susţinut un test de maturitate şi dacă învingem va fi cel mai mare succes din istoria participărilor tricolorilor în această prestigioasă competiţie", a afirmat Marina Tauber.

Oficialul se va deplasa la Minsk împreună cu un grup de tineri jucători, însoţiţi de părinţii şi antrenorii lor. Potrivit Marinei Tauber, este important că în selecţionată a fost inclus, în afara jucătorilor experimentaţi (Borvanov, Albot şi Gorban), şi tânărul Maxim Dubarenco, care a trecut recent de la junior la seniori. „Am reuşit să alcătuim cea mai puternică echipă a momentului şi simt motivaţia fiecărui jucător. Comunic în permanenţă cu ei, fie că se află în ţară sau la cantonamente peste hotare", a mai spus oficialul federaţiei.

BELARUŞII, TARI LA DUBLU

Moldovenii au doar victoria în gând, în pofida potenţialului de care dispune gazda acestui meci. „Belaruşii sunt extrem de tari, mai ales în proba de dublu, unde poate evolua unul din cei mai experimentaţi jucători ai lumii, Max Mirnîi", a apreciat Tauber.

Şefa federaţiei a spus că o prestaţie bună a lui Albot la Cupa Davis i-ar spori şansele de obţinere a unei cote olimpice. „Conlucrăm eficient cu Comitetul Naţional Olimpic pentru a obţine dreptul de participare al tenismanului la Jocurile Olimpice de la Londra. Am expediat toate demersurile necesare atât pe adresa Comitetului Internaţional Olimpic, cât şi pe cea a Federaţiei Internaţionale de Tenis, dar răspunsul va veni abia în vară", a explicat Marina Tauber. „Reuşita acestei intenţii depinde şi de jucător, care trebuie să evolueze foarte bine atât la Cupa Davis, cât şi în alte turnee internaţionale, gen Australian Open", a adăugat oficialul.

CIFRELE EVENIMENTULUI

77 Este poziţia ocupată actualmente de Moldova în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Tenis.

500 de locuri. Aceasta este capacitatea tribunelor Centrului olimpic de tenis din oraşul Minsk.


PROFILURI

Ei ne vor reprezenta la meciul Belarusi - Moldova:

Roman Borvanov

image

Născut la: 31 martie 1982
Localitatea: Chişinău

Se află pe locul locul 247 în clasamentul mondial ITF. A debutat în tenis în anul 1988. În prezent se pregăteşte la antrenorul Aaron Gross. Cele mai bune performanţe ale sale sunt locul 200 ITF (la proba de simplu) şi 373 (în concursurile de dublu).

Radu Albot

image

Născut la: 11 noiembrie 1989
Localitatea: Chişinău

Sportivul a venit pentru prima dată la antrenamentele de pe corturile de tenis în anul 1995. În prezent, jucătorul aflat pe locul 289 mondial, şi se antrenează cu tatăl său, Vladimir Albot, şi cu Jimmy Oganezov.

Maxim Dubarenco

image

Născut la: 24 iunie 1993
Localitatea: Chişinău

A fost declarat cel mai bun junior al anului trecut, iar în 2012 va face primii paşi în categoria seniori. A început să practice tenisul în 1999, sub îndrumarea antrenorului Vadim Şuster. În prezent se antrenează mai mult în Austria.

Andrei Gorban

image

Născut la: 19 iulie 1983
Localitatea: Chişinău

Este unul dintre cei mai experimentaţi jucători moldoveni. Practică sportul „alb" de 21 de ani şi ocupă actualmente locul 766 în clasamentul ITF. În cariera sa, a câştigat 132 de meciuri în turneele de simplu şi 43 la dublu. Locuieşte în Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite