Judocani din România la Memorialul "Ion Badrajan" din Sângerei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectaculozitatea la ea acasă pe scena casei de cultură din Sângerei
Spectaculozitatea la ea acasă pe scena casei de cultură din Sângerei

În orașul Sângerei (120 km distanță de la Chișinău) a avut loc ediția a doua a turneului internațional de judo, Memorial "Ion Badrajan", cu participarea juniorilor de 13-15 ani. La eveniment și-au confirmat participarea circa 150 luptători din cinci țări. Pe cele două saltele, instalate în holul și pe scena casei raionale de cultură, au concurat judoca veniți din Iași și Bacău (România), Moscova (Rusia), Moghiliov și

Reprezentanții României au obținut un singur titlu de campion


Echipa Clubului Sportiv Școlar "Unirea" din Iași a venit la Sângerei cu un lot din patru sportivi. Antrenorul Florin Grosu a specificat pentru Adevărul că și-ar fi dorit să venim cu mai mulți luptători la memorialul "Badrajan", dar copiii care se antrenează în prezent la CSȘ "Unirea" sunt mai mici și nu avea sens să-i deplasăm în R. Moldova". Din luptătorii veniți de la iași, cel mai bun rezultat l-a consemnat Iulian david, care a ocupat locul doi, fiind învins în finală de Iulian Piatcovschi-junior, feciorul antrenorului emerit din Bălți, Iulian Piatcovschi.


La turneul din Sângerei a fost prezent și ex-antrenorului lotului nețional de juniori al României, Aurel Chelariu. Tehnicianul român s-a deplasat la Sângerei cu trei juniori, pe care actualmente îi antrenează la Palatul Copiilor din Bacău: Marian Moroșanu (6o kg), Mădălin Busuioc (66 kg) și Mircea Croitoru (73 kg). Potrivit lui Chelariu, toți băcăuanii veniți în R. Moldova sunt campioni ai României și premianți ai turneelor internaționale. La Memorialul "Ion Badrajan", însă ei nu au obținut nici un titlu de campion.


Liceul Republican cu profil sportiv a dominat turneul


Oaspeții de peste hotare au opus o rezistență slabă judocanilor moldoveni în lupta pentru locurile premiante, în pofida premiilor bănești, mai mari decât la alte competiții de acest tip. Pentru primul loc ocupat, sportivii au primit câte 1500 lei moldovenești. Iar locurile 2 și 3 au fost premiate cu 1000 respectiv 500 lei.


Cel mai bine s-au prezentat la turneul din Sângerei discipolii Liceului Republican Sportiv din Chișinău (antrenori Mihai Ciudin și Victor Gorobeț). Ei au obținut cinci titluri de învingători și multiple locuri premiante.


Învingători în cele opt categorii de greutate au devenit:

42 kg - Dumitru Mitrofan (Liceul Sportiv (LS) Chișinău),
46 kg - Iulian Piatcovschi (Bălți)
50 kg - Vadim Bunescu (LS)
55 kg - Alexandru Botnari (Wolf-Club Chișinău)
60 kg - Sergiu Șpac (LS)
66 kg - Mihai Stâncă (LS)
73 kg - Cristian Rotari (LS)
+73 kg - David Harebava (Nadvirna, Ucraina)


Feciorii lui Ion Badrajan doresc să tradiționalizeze turneul


Organizat de către cei doi fii ai regretatului, Iulian și Valeriu, susținuți de autoritățile locale și de antrenorul emerit la luptele judo și sambo, Iulian Piatkovschi, turneul se dorește a fi un omagiu adus lui Ion Badrajan. El a fost unul din sportivii și antrenorii care au promovat cu mult entuziasm, luptele sportive în regiunea de nord a Moldovei.


"Tata a avut foarte mulți prieteni printre judocanii din toată Europa și eram convinși că dacă vom organiza un turneu în memoria sa, la competiție vor participa echipe puternice din diferite țări", a declarat pentru Adevărul, Valeriu Badrajan.


El a mai spus că "dacă în anul trecut, la ediția inaugurală a Memorialului au fost prezenți doar 80 participanți și numai din R. Moldova, apoi ediția curentă a întrunit 150 de judocani din cinci țări. Dorim foarte mult ca această competiție să devină una tradițională și cu un număr mare de participanți".
Ion Badrajan s-a născut în anul 1941 în satul Zăicani, raionul Râșcani. La Sângerei s-a mutat după ce s-a căsătorit. Ela a fost un talentat luptător de judo și sambo, devenind de patru ori campion republican. Ulterior a devenit antrenor, printre discipolii săi fiind renumiții judocani Vasile Tabarcea și Anatol Cordon.


El a decedat în urma unui accident rutier, în anul 1971.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite