JUDO/ Sergiu Toma din Republica Moldova a devenit vicecampion European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce majoritatea membrilor lotului național de judo al Republicii Moldova s-au poticnit deja în primele lupte disputate pe salteaua Europenelor din Istanbul (Turcia), talentatul Sergiu Toma a devenit vicecampion european în categoria de greutate de până la 81 de kilograme.

Sportivul din capitală a avut un debut mai dificil în meciul cu macedonianul Vanko Sarafov. După ce arbitru a acordat puncte de penalizare ambilor concurenți, Toma a efectuat două procedee waza-ari contra unul de yuka și a învins după 3 minute și 56 de secunde.

În runda secundă, Sergiu Toma s-a confruntat cu un alt judoka din fosta Iugoslavie. Sârbul Aleksandar Kukolj a fost însă mult mai slab și, după mai puțin de două minute, moldoveanul a fost declarat învingător în urma a două procedee waz-ari.

A treia partidă, adversar al lui Sergiu pe tatami din Istanbul a fost reprezentantul Republicii Belarus, Aleksandr Steșenko. Meciul a fost extreme de dramatic, dar după o luptă tactic bine pusă la punct, luptătorul moldovean a învins prin ippon și s-a calificat în runda următoare.

Partida cu germanul Ole Bischof a fost cea mai scurtă pentru reprezentantul Moldovei, Toma obținând Victoria prin ippon după doar un minut și 25 de secunde.

Voința „haiducească" i-a permis luptătorului moldovean să treacă cu brio și de reprezentantul Rusiei, Sirajudin Magomedov care a dominat partida până aproape de final. Rusul cu nume caucazian obținuse un waza-ari și un yuko și se vedea deja în finala turneului, Toma însă, cu un ippon spectaculos a întors rezultatul în favoarea sa și și-a asigurat prezența în meciul decisiv.

Adversarul lui Sergiu Toma a fost un judoka bine cunoscut pe toate continentele. Azerul Elnur Mammadli este campion European (2006, Tampere, Finlanda), campion olimpic (2008, Beijing, China) și vicecampion mondial (2007, Rio de Janeiro). Oboseala acumulată în cele cinci meciuri anterioare nu i-au permis moldoveanului să repete victoria și în finală. Mammadli a învins prin ippon după 3 minute și 15 secunde.

Astfel, chișinăuianul Sergiu Toma a devenit vicecampion European, obținând cel mai bun rezultat pentru lotul tricolorilor la Europenele din Istanbul, ediția 2011. Moldovenii nu mai obținuseră o medalie la seniori din anul 2009, când Marcel Trudov a luat bronzul, la fel într-un campionat European.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite