INTERVIU Legenda săriturilor cu prăjina, Serghei Bubka „Statul trebuie să susţină sportul, nu sponsorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Bubka a scris istorie în săriturile cu prăjina
Serghei Bubka a scris istorie în săriturile cu prăjina

Legenda anilor `80-`90 se laudă că a readus cultura fizică în prim-plan în Ucraina şi dă sfaturi autorităţilor de la noi. Serghei Bubka consideră că succesele atletice ale lui Ion Luchianov și Zalina marghiev sporesc imaginea sportului moldovenesc.

ADEVĂRUL: Cum se descurcă sportivii în ţara dvs., Ucraina. Reuşeşte statul să le asigure condiţiile necesare de pregătire şi de participare la competiţii?

Serghei Bubka: În pofida crizei economice mondiale, am reuşit să soluţionăm mai multe probleme serioase. Pentru sport au fost alocate sume suplimentare, în dependenţă de anvergura competiţiilor la care urmau să participe sportivii. În această situaţie, este logic ca sportivii să mulţumească statului pentru această susţinere prin titluri, medalii şi evoluţii reuşite la competiţiile internaţionale şi autohtone.

Cu cine vă este mai uşor să colaboraţi: cu actualul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, sau cu fostul, Viktor Iuşcenko?

Cu ambii am avut o conlucrare eficientă. Colaborăm în permanenţă cu autorităţile deoarece mişcarea olimpică promovează imaginea statului. Să nu uităm că actualul şef al statului, Viktor Ianukovici, a fost predecesorul meu la Comitetul Naţional Olimpic, a fost decorat şi cu un ordin al Comitetului Internaţional Olimpic, deci, înţelege foarte bine problemele sportului. Recent, el a semnat un decret cu privire la majorarea rentei viajere campionilor şi premianţilor olimpici.

Moldova este vecina Ucrainei. Când aţi fost ultima dată în ţara noastră?

În Moldova am fost foarte demult. Am participat şi la competiţii şi în cantonamente, dar din momentul destrămării Uniunii Sovietice nu am mai ajuns la Chişinău. Sper că, în calitate de preşedinte al forului olimpic ucrainean, voi veni mai des pe aici.

Este posibil ca sportivii din Moldova să atingă performanţe în săriturile cu prăjina?

În Moldova este dificil să practici săriturile cu prăjina din motive tehnice. Poţi avea antrenori experimentaţi, sportivi talentaţi, dar dacă nu ai un stadion cu un sector pentru această probă atletică nu poţi face performanţă. Pentru a avea un progres în atletism este nevoie de condiţii moderne de pregătire.

De aceea, eu, ca un om care sunt în sport de mai mult timp, consider că un stadion polivalent este absolut necesar în orice ţară. În plus, atletismul este un sport care se află la baza tuturor altor probe.

Care trebuie să fie aportul sponsorilor în sportul modern?

Statul nu trebuie să lase pe umerii oamenilor de afaceri finanţarea sportului. Şi asta pentru că statul este responsabil de bunăstarea populaţiei, de sănătatea propriilor cetăţeni, iar cultura fizică şi sportul reprezintă o componentă de bază a vieţii omului. Tinerii trebuie ajutaţi să-şi dezvolte simultan atât calităţile mentale, cât şi fizice. În plus, prin activitatea sportivă autorităţile pot soluţiona mai multe probleme ale tinerei generaţii. Activitatea sportivă, inclusiv problemele de modernizare a infrastructurii, se realizează din bugetele de stat în majoritatea ţărilor europene. Astfel, populaţia îşi dezvoltă sănătatea, iar sportivii profesionişti apără culorile ţării lor pe arenele internaţionale.

Cum sunt soluţionate în ţara dvs. problemele economice din sport?

Până în 2007, Comitetul Olimpic din Ucraina nu era susţinut financiar de stat, deşi în lege era stipulată acordarea acestei asistenţe. Dar de patru ani, noi am reuşit să soluţionăm această problemă şi acum avem o mulţime de proiecte şi acţiuni comune cu statul pe tot teritoriul Ucrainei, prin care persoane de toate vârstele sunt implicate în promovarea modului sănătos de viaţă. Datorită colaborării cu guvernul, am iniţiat o competiţie sportivă complexă cu participarea elevilor din clasele a IV-a şi a V-a, am editat titluri de literatură didactică sportivă şi olimpică. Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu statul.

Multiplu recordman mondial, Serghei Bubka - doctor honoris cauza la Chișinău

Impresionat de atleţii moldoveni

Serghei Bubka este un atlet recunoscut în toată lumea. Mai face astăzi sărituri cu prăjina multiplul premiant al competiţiilor internaţionale şi autorul a 35 de recorduri mondiale?

Pentru un atlet sportul este un stil de viaţă. Îl însoţeşte în permanenţă. În prezent, practic sportul exclusiv pentru a mă menţine în formă. Alerg, înot, trag de fiare în sala de forţă. Cu prăjina nu mai sar. Niciodată n-am mai încercat să fac sărituri după ce mi-am încheiat cariera sportivă.

Comitetele Olimpice din Ucraina şi Moldova sunt conduse de cei mai mari sportivi din istoria celor două naţiuni. Colaboraţi cu dublul campion olimpic Nicolae Juravschi?

Am fost invitat la Chişinău şi în calitate de preşedinte al Comitetului Olimpic ucrainean. Voi profita de prezenţa mea aici şi voi discuta cu omologul meu moldovean, Nicolae Juravschi. Suntem ambii sportivi profesionişti şi campioni olimpici. Cred că o să iniţiem o colaborare fructuoasă. Pentru că suntem de 20 de ani în ţări diferite, mişcarea olimpică poate fi un bun instrument de amiciţie. În prezent, sportivii voştri, în special atleţii, vin la cantonamente în Ucraina, deoarece nu au cele mai bune condiţii de pregătire aici, în Moldova. E un moment pozitiv şi prin prisma concurenţei sportive, dar şi al colaborării dintre cele două ţări vecine.

Ce părere aveţi despre nivelul atletismului din Republica Moldova? Sunteţi la curent cu ultimele rezultate obţinute de reprezentanţii acestei probe?

Sunt impresionat de faptul că, în pofida unor condiţii precare, mai mulţi atleţi din ţara voastră obţin rezultate mari pe arena internaţională. Ion Luchianov este unul dintre cei mai buni alergători europeni la proba de 3.000 de metri cu obstacole, iar Zalina Marghiev se impune tot mai puternic la aruncarea ciocanului. Păcat că săritorii rămân în umbră.

Record de 20 de ani în picioare

Ultimul dvs. record din sectorul de sărituri cu prăjina nu poate fi doborât de aproape 20 de ani. Cât credeţi că va mai rezista?

N-am cum să ştiu cât va rămâne în picioare ultimul record mondial. Pot spune cu certitudine că eu n-am să sar mai sus decât am sărit şi de mine nu depinde când şi dacă va fi depăşit acest rezultat. Sper că tinerii care practică acum săriturile cu prăjina vor bate recordul meu cât mai curând. Cunoscând tainele acestui sport, cred că performanţa mea nu este întrecută din cauze legate de măiestria tehnică a atleţilor.

Credeţi că maturitatea ultimului dvs. record poate depăşi durata de 23 de ani a recordului lui Bob Beamon, din săriturile în lungime?

Există mai multe performanţe în atletism care sunt greu de depăşit. Nu ştiu cât va dura performanţa mea din 1993, când în sală, la Doneţk, am sărit peste ştacheta înălţată la 6 metri şi 15 centimetri. Dar nici nu pot ghici în zaţul de cafea, când ar putea cineva să-mi doboare ultimul record mondial.

Sunteţi o legendă a atletismului mondial. Aţi avut zeci de titluri şi recorduri. Aţi avut şi regrete legate de cariera sportivă?

Cu certitudine am fost dezamăgit de evoluţia mea la Olimpiada din 1992, de la Barcelona. În acel sezon câştigasem toate competiţiile posibile şi am fost foarte afectat de eşecul din Spania. Şi la Atlanta, în 1996, nu am avut o prestaţie bună. Dar în SUA am avut o scuză, deoarece am evoluat cu o accidentare la tendonul lui Ahile.

O altă dezamăgire a fost în 1984, când, din cauza unei decizii politice neinspirate, selecţionata Uniunii Sovietice a boicotat Olimpiada din Seattle. A fost un şoc pentru mulţi sportivi care au ratat poate unica lor şansă de a participa la Jocurile Olimpice. Statisticienii au stabilit că doar 15 la sută din sportivi pot evolua la două şi mai multe Olimpiade.

PROFIL

Născut: 4 decembrie 1963.

Orașul: Voroșilovgrad (actualmente Lugansk)

Palmares: campion olimpic (Seul, 1988), de șase ori campion mondial în aer liber (1983, 1987, 1991, 1993, 1995, 1997), de patru ori campion mondial în sală (1985, 1987, 1991, 1995), campion european (Stutgart, 1986).

Recorduri: 35 de recorduri mondiale consemnate, inclusiv 17 în aer liber și 18 - în sală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite