INTERVIU EXCLUSIV Pavel Cebanu, președintele Federației Moldovenești de Fotbal: Spectacolul trebuie să revină pe terenurile de fotbal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TUDOR IOVU Președintele Federaâiei Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu
TUDOR IOVU Președintele Federaâiei Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu

Președintele Federaţiei Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu, a acordat un interviu pentru ziarul „Adevărul", în care s-a referit la succesele și eșecurile stagiunii din acest an.

Adevărul: Cum apreciaţi rezultatele obţinute de fotbaliştii moldoveni în anul care se apropie de final?

Pavel Cebanu: Nu sunt cele mai bune. Aş spune chiar că sunt catastrofale şi fiecare dintre noi trebuie să caute soluţii pentru a reface imaginea jocului cu balonul rotund. În ultimii ani au apărut câteva stadioane, spectatorii devin mai ataşaţi faţă de cluburi, iar rezultatele, din păcate, sunt mai modeste.

La care capitol, credeţi că am avut cele mai dure eşecuri în acest an?

Desigur în cupele europene intercluburi. Au trecut mai mult de zece ani din momentul când toate echipele care au ajuns în turneele continentale au fost eliminate din prima etapă. Cu regret, aşa s-a întâmplat şi în 2011. Campioana Dacia, dar şi cele trei echipe care au jucat în Europa League: Iskra-Stal, Milsami-Ursidos şi Sheriff trebuie să uite stagiunea trecută şi să se pregătească bine pentru următoarele meciuri internaţionale.

Nici la capitolul selecţionate nu prea avem cu ce ne lăuda...Situaţia este deosebit de alarmantă în special la reprezentativele de juniori, care în anul curent au obţinut rezultate extrem de modeste. În partidele din cadrul preliminariilor Campionatului European, nici echipa Under-19, nici cea a juniorilor în vârstă de până la 17 ani nu au obţinut cel puţin o remiză. Ambii antrenori ale celor două formaţii sunt în prezent la timona a două cluburi din Divizia Naţională. Începând din 2012 tehnicienii selecţionatelor nu vor putea activa concomitent şi la club şi la selecţionată.

Şi dacă ne referim la principalele două echipe selecţionate?

Tineretul a jucat foarte prost în anul curent, însă, odată cu numirea lui Alexandru Curtianu în funcţie de antrenor interimar, echipa a început să joace mai bine şi chiar a învins Polonia în deplasare. Numeroşi suporteri au investit încredere în echipa de seniori antrenată de Gabi Balint, dar după splendida victorie din meciul cu Finlanda, din debutul campaniei preliminare Euro-2012, au urmat un şir de evoluţii nereuşite şi am jucat extrem de slab. Este necesară o resetare obligatorie a fotbalului în Moldova ca să mulţumim spectatorilor pentru prezenţa în tribune.

În timpul liber, Pavel Cebanu joacă fotbal cu prietenii

Echipele de seniori şi de tineret au de jucat multe meciuri importante şi în 2012. Cine va antrena aceste formaţii?

După victoria cu Polonia am propus interimarului Curtianu să antreneze în continuare echipa Under-21. Sper să accepte oferta noastră. De cealaltă parte, mandatul antrenorului român Gabi Balint la naţionala de seniori expiră în această lună şi până la finele lui ianuarie urmează să ne decidem cine va antrena tricolorii în continuare.

Începând din luna septembrie, tricolorii se vor angrena într-un nou ciclu competiţional - preliminariile Campionatului Mondial-2014. Cum apreciaţi grupa H în care vor juca moldovenii?

Cu certitudine, drumul spre finala din Brazilia este foarte dificil pentru noi, deoarece vom juca cu echipe de calibru precum Anglia, Ucraina şi Polonia. Dacă însă vom juca la fel ca la Rotterdam, cu Olanda (meci pierdut cu 0-1), cred că avem şanse să obţinem multe puncte în această campanie.
Una dintre cauzele eşecurilor naţionalei de seniori invocate de antrenorul Gabi Balint a fost indisponibilitatea jucătorilor din echipele ruseşti de a fi convocaţi la fiecare meci.
Recent, autorităţile fotbalistice ruseşti au modificat statutul stranierilor din Rusia. Astfel, internaţionalii noştri cu dublă cetăţenie moldo-rusă, care au jucat cel puţin un meci la selecţionată, vor mai putea juca încă un an în Rusia ca jucători locali după care vor căpăta statut de stranieri şi vor trebui să lupte pentru drept de joc la formaţia de club. Cred că de la această modificare de regulament în Rusia naţionala noastră va avea doar de câştigat, or fotbaliştii vor avea o motivaţie în plus de a veni la selecţionată, pentru a prinde un contract cu o echipă de valoare.

Ce nu mai ajunge tricolorilor pentru a obţine victorii?

Mentalitate de învingător. Cei din generaţia mea erau fericiţi să joace pe un stadion din Erevan sau Lanchkhuti, iar jucătorii de azi au toată lumea în faţă. Să joci pe Wembley, în Portugalia sau în Polonia. Noi doar visam la asemenea stadioane. E necesar doar să joci fotbal din plăcere, fără să-ţi fie frică de adversar.

DOAR DACIA ȘI SHERIFF LUPTĂ PENTRU TITLU

Actualul campionat de fotbal pare a fi unul foarte disputat de două echipe care s-au distanţat de celelalte, la o diferenţă de peste zece puncte. Cum apreciaţi nivelul competiţiei?

Cu fiecare ediţie disputată calitatea turneului creşte, chiar dacă numărul echipelor se micşorează. Dacă Sheriff şi Dacia vor fi în mod cert pe primele două locuri în clasament la finalul turneului, lupta pentru alte două locuri de cupă europeană va fi extrem de dură.

Există şi lacune în campionatul intern?

Cea mai mare problemă este că în foarte multe cluburi lotul de bază şi modificările în timpul meciurilor nu sunt decise de antrenori, dar de patroni. Din păcate, antrenorii au devenit marionete în mâinile proprietarilor de cluburi. Este dureros când vezi cum aceştia nestingherit dau indicaţii prin telefon.

Pavel Cebanu este prieten cu Michel Platini, căruia i-a dăruit o șampanie nominală

Una din dificultăţile pe care le întâlnesc echipele din Moldova este calitatea terenurilor. Cum soluţionează FMF această problemă?

Prin darea în exploatare a terenurilor artificiale. În acest an am reuşit astfel să îmbunătăţim condiţiile de antrenament pe stadioanele din Bălţi şi Comrat. De asemenea, a fost schimbat şi terenul artificial de la complexul sportiv Zimbru.

În anul curent parcă s-a auzit mai puţin despre contestări de arbitraj. Totuşi, au existat două incidente: scandalul ameninţărilor prin sms şi lovirea lui Ghenadie Sidenco la Râbniţa.

Am suspendat numeroşi arbitri pentru mai multe etape consecutive. Dar ameninţările şi chiar violenţa jucătorilor de pe terenul de fotbal sperie atât arbitrii care activează, cât şi persoanele care tind să devină cavaleri ai fluierului.

PROFIL:

Născut: 28 martie 1955;
Studii: Școala superioară de antrenori din Moscova;
Jucător: Nistru Chișinău (1972-1986);
Antrenor: Zimbru (1990-1991), CSS Amocom Chişinău (1992), Olimpia Satu Mare, România (1993-1994), Codru Lozova (1994), Speranţa Nisporeni (1994-1995), antrenor al selecţionatei cluburilor a Moldovei (1995).

Este președinte al Federaţiei Moldovenești de Fotbal din anul 1997.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite