FOTBAL/ Fraţii Sandu și Dan Ojog, singurii moldoveni din fotbalul spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandu Ojog a evoluat în Azerbaidjan, în componența selecționatei de tineret
Sandu Ojog a evoluat în Azerbaidjan, în componența selecționatei de tineret

Deși evoluează doar în echipele de juniori și cadeți, frații Sandu (19 ani) și Dan (16 ani) Ojog sunt unicii reprezentanți ai Moldovei în fotbalul din țara care a câștigat ultimul campionat mondial - Spania. „Adevărul" a făcut o vizită la baștina jucătorilor, unde își petrec vacanța Sandu Ojog și părinții Viorel și Valentina Ojog.

Cu paşi lenţi, dar siguri, fraţii Ojog îşi clădesc o carieră fotbalistică ce le aduce nu doar faimă, ci şi bani. După ce au depus eforturi considerabile la fiecare şedinţă de antrenament, tinerii jucători originari din satul Corjova, raionul Criuleni, au intrat în vizorul mai multor echipe din fotbalul iberic.

Sandu şi Dan au ajuns în Spania în 2007, urmându-şi părinţii, plecaţi acolo să muncească. Sportul rege le-a purtat noroc soţilor Viorel şi Valentina Ojog în ţara adoptivă, capul familiei, antrenor de meserie, reuşind să se angajeze conform specialităţii.

TUDOR IOVU/ Sandu Ojog a evoluat în Azerbaidjan, în componența selecționatei de tineret

Fotbalul în familia Ojog ocupă un loc aparte. Încă din copilărie, Viorel Ojog a jucat la echipe de juniori din vecinătatea satului Corjova, iar ulterior a evoluat şi în campionatul de seniori, în componenţa formaţiilor Haiducul Dubăsarii-Vechi, Ciuhur Ocniţa şi altele.

A studiat apoi meseria de antrenor la Universitatea de Sport din Capitală, iar cariera şi-a început-o la secţia de fotbal din Corjova a Şcolii Sportive de Copii şi Juniori. „Îmi plăcea şi mie fotbalul, am făcut cunoştinţă cu Viorel pe stadion, la un meci. După căsătorie eram sigură că, dacă vom avea băieţi, vor deveni şi ei jucători de fotbal", se destăinuie Valentina Ojog.

Aşa şi s-a întâmplat. Primul fiu, Sandu, şi-a urmat tatăl la fiecare antrenament de cum a început să alerge. A „furat" de la el meserie, devenind unul dintre liderii juniorilor din Corjova. Mezinul familiei, Dan, n-a ales fotbalul din prima, preferând iniţial boxul. „A început să meargă la sală înainte de a merge la şcoală. Avea calităţi sportive de invidiat. La vârsta de 7-8 ani făcea 100 de flotări în pumni pe şosea. Nu credeam că va deveni fotbalist", mărturiseşte tatăl.

DE OPT ANI COCHETEAZĂ CU FOTBALUL SPANIOL

Presat de dificultăţile economice, acum opt ani, Viorel Ojog a plecat în Spania pentru a-şi încerca norocul în fotbalul iberic. După ce a susţinut mai multe testări, a reuşit să obţină un post de antrenor. Abia apoi, în 2007, a revenit în Moldova pentru a-şi lua în Spania soţia şi feciorii.

De patru ani, moldoveanul Viorel Ojog antrenează copiii şi adolescenţii la şcoala de fotbal „Ebre" din Tortosa, un oraş spaniol în care s-a stabilit cu traiul întreaga familie. Iniţial, conducătorii fotbalului local urmăreau cu reticenţă prestaţia tehnicianului corjovean, însă, după ce echipele de cadeţi şi juniori au obţinut primele victorii, Viorel Ojog a devenit un exemplu şi pentru jucătorii ţi amatorii de fotbal din Tortosa.

Mezinul Dan Ojog evoluează în echipa de cadeți Villarreal

Sandu şi Dan nu au renunţat la sport nici în Spania dar, iniţial, mergeau tot pe căi diferite. Fratele mai mare frecventa fiecare antrenament al tatălui, iar mezinul Dan se regăsea pe ringul de box. În scurt timp, Dan a renunţat însă la pugilism în favoarea fotbalului. Era prezent în permanenţă la antrenamentele pe care le petrecea tatăl său, pregătindu-se atât cu juniorii, cât şi împreună cu jucătorii mai mari.

„Curtaţi" de cluburi mari

Sandu Ojog nu s-a reţinut foarte mult timp în echipa şcolii de fotbal „Ebre". El a fost cooptat de clubul Gimnastic Tarragona, o cunoscută echipă din al doilea eşalon fotbalistic. A urmat o perioadă de joc la gruparea FC Roquetes, iar la vârsta de 18 ani moldoveanul a semnat un contract cu FC Amposta, echipă din Tercera Divizion.

„Contractul meu cu Amposta a expirat şi aş dori să joc la formaţii mai puternice", ne-a declarat Sandu Ojog. În luna martie, băiatul cel mare al familiei Ojog a plecat să dea probe de joc la echipa secundă a unuia dintre cele mai galonate cluburi spaniole, Valencia. În prezent, impresarul său încearcă să-i găsească o nouă echipă. Fotbalistul în vârstă de 19 ani are şanse mari să ajungă la echipele secunde ale cluburilor Getafe şi Atletico, ambele din Madrid.

Mezinul Dan a reuşit să se antreneze şi la Chişinău înainte de plecarea în Spania. El şi-a perfecţionat măiestria la clubul sportiv Buiucani, antrenat de Mihai Andronic. La fel ca şi fratele mai mare, Dan a trecut prin curtea echipelor Ebre şi Gimnastic Tarragona, iar din anul 2010 evoluează stabil pentru juniorii de la echipa Villarreal.

În vizorul antrenorilor FMF

Deşi se „călesc" de mai mulţi ani în fotbalul iberic, fraţii Ojog au fost selecţionaţi abia în anul 2009 în reprezentativele Moldovei. Mezinul Dan este primul din această familie care a îmbrăcat tricoul naţionalei de cadeţi, în anul 2009. El a jucat şi la turneul internaţional „Cupa Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal". Chiar dacă este mai mare, Sandu Ojog a debutat la reprezentativa de tineret abia în acest an şi a bifat două meciuri, în partidele amicale, cu Belarus şi Azerbaidjan. Viorel Ojog consideră că aceste convocări la selecţionatele Moldovei sunt un plus pentru ambii săi feciori.

Fani la diferite cluburi de fotbal

Cele mai puternice echipe de fotbal din Spania, care figurează şi în topurile fotbalistice europene şi mondiale, sunt, fără îndoială, Barcelona şi Real Madrid. Moldoveanul Sandu Ojog este un fan înrăit al lui Messi & Co, mai ales că şi locuieşte în regiunea catalană a Spaniei. „Visul meu - care sper să se realizeze într-o bună zi - este să îmbrac tricoul actualei învingătoare a Ligii Campionilor. Dar ştiu că am şanse mici de a ajunge în curtea «extratereştrilor». Oricum cred că echipa lui Guardiola prestează un fotbal perfect şi se află meritat în fruntea topurilor fotbalistice", este de părere internaţionalul de tineret.

TUDOR IOVU/ Tatăl Viorel și feciorul Sandu Ojog se antrenează pe stadionul școlii din Corjova

Tatăl lui Sandu, antrenorul Viorel Ojog, este suporter al rivalei de moarte a catalanilor, gruparea madrilenă Real Madrid. „La Barcelona se admite foarte greu ca străinii să fie mai presus decât băştinaşii, iar cei care nu le convin sunt îndepărtaţi prin uşa din dos", spune Ojog senior.
Această rivalitate din sânul familiei Ojog nu afectează legăturile părinte-copil, dar nici relaţia dintre tatăl antrenor şi feciorul fotbalist. Cei doi analizează ca doi profesionişti atât jocul Barcelonei, cât şi a echipei Real Madrid. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite