EXCLUSIV INTERVIU „Lupoaica" Zinaida Jioară a devenit şefă de haită la FC Dacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce parlamentarii discută de mai bine de doi ani să ofere sau nu funcţia de preşedinte al ţării unei reprezentante a sexului frumos, Clubul de Fotbal Dacia Chişinău a decis să preia ideea deputaţilor şi să îşi instaleze în fotoliul de preşedinte pe cea mai frumoasă femeie din fotbal, Zinaida Jioară.

Zinaida nu este un novice în fotbal. În urmă cu opt ani ea s-a angajat la muncă în contabilitatea Clubului de Fotbal Zimbru şi doar peste un an a ajuns în Serviciul de presă al formaţiei din strada Butucului. În 2008 a fost numită în funcţie de manager comercial la Dacia. Săptămâna trecută, acţionarii „lupilor galbeni" au decis să o numească pe Zinaida Jioară preşedinte al clubului. Noul conducător al „lupilor galbeni" a vorbit despre priorităţile ei într-un interviu pentru ziarul „Adevărul".

Adevărul: În urmă cu un an, în Rusia, Olga Smorodskaia a devenit prima femeie preşedinte de club, la Lokomotiv Moscova. În România sunt două preşedinte de club, e drept că la echipe din eşaloanele inferioare, Ana-Maria Prodan la FC Buftea şi Geta Onu la ACU Arad. Şi în alte ţări întâlnim asemenea situaţii. Crezi că e o muncă feminină conducerea unei formaţii de fotbal?

Zinaida Jioară: Trăim în secolul XXI. De mai mult timp nu se mai pune problema împărţirii funcţiilor strict în dependenţă de gen. Important este să-ţi faci datoria din suflet şi să obţii performanţe apreciate de fani. Mă aflu de mai mult timp în familia Dacia şi mă simt utilă. Iubesc ceea ce fac şi am ajuns la concluzia că în activitatea sportivă, şi anume în administrarea unei echipe de fotbal, mă pot afirma cel mai bine.

O colaborare cu femeile şefe de la alte cluburi ţi-ar putea servi ca un ghid?

Iarna trecută am avut ocazia s-o cunosc personal pe Olga Smorodskaia la un seminar organizat în oraşul Moscova, cu participarea conducătorilor formaţiilor fotbalistice din statele ex-sovietice. M-a impresionat plăcut această femeie, bărbăţia şi cunoştintele sportive pe care le utilizează în gospodăria sa fotbalistică.

La Fotbal Club Dacia nu activează foarte multe femei. Vei încerca să feminizezi clubul pe care-l conduci de săptămâna trecută?

Consider că nu trebuie să devin o feministă în activitatea mea profesională. Performanţa în fotbal se face cu profesionişti. Nu contează dacă eşti bărbat sau femeie în lupta pentru realizarea unor obiective mari. La Dacia se va pune accentul pe atitudine şi caracter.

Bărbaţii sunt fiinţe care nu-s tot timpul ascultătoare, mai ales în faţa femeilor. Crezi că vei reuşi să construieşti relaţii profesionale de durată cu antrenorii şi jucătorii?

Nu sunt un novice la Dacia Chişinău. Am activat mai mult timp în calitate de manager comercial în formaţia „lupilor galbeni" şi am iniţiat de mai multtimp relaţii profesionale cu antrenorii şi jucătorii. Numirea mea în funcţia de preşedinte al clubului nu va influenţa sub nici o formă această colaborare.

Din momentul fondării, clubul Dacia şi-a propus să creeze un colectiv din fotbalişti autohtoni, iar limba de comunicare pe teren şi la antrenamente să fie româna.

Dacă la începuturi obiectivele Daciei se bazau în special pe crearea unei echipe competitive pe plan naţional, în ultimii ani a venit şi setea de performanţe înalte, soldate cu readucerea în Capitală, în anul trecut, a titlului de campioană a Moldovei, după o pauză de zece ani. Pentru atingerea acestui obiectiv a fost nevoie de întăriri cu jucători din străinătate.

Accederea pe arena europeană a impus o internaţionalizare a clubului. Nu ar fi bine de adus în lot mai mulţi fotbalişti locali, deoarece au rămas cam puţini?

În perspectivă, vor veni în lot mai mulţi jucători tineri autohtoni care actualmente îşi perfecţionează măiestria la clubul din Divizia A, Dacia 2-Buiucani. Vrem să modernizăm componenţa echipei şi în acest scop vom continua să aducem jucători talentaţi şi de calitate în „haita lupilor galbeni".

În acest context, nu vezi logică ideea transformării echipei secunde a Daciei într-o şcoală modernă de fotbal pentru copii, juniori şi tineret?

Parteneriatul pe care îl avem cu Sport Club Buiucani deja ne oferă posibilitatea creşterii tinerilor jucători, începând de la copii şi până la juniori. La SC Buiucani funcţionează de ani buni o pepinieră fertilă care a lansat un şir de fotbalişti, unii dintre care evoluează în prezent la echipe din ţară şi din străinătate. Dacia Chişinău a facut investiţii mari în ultimul timp în acest proiect şi mizăm ca în viitor el să dea roade.

Pe când o echipă feminină la Dacia? Nu crezi că fondarea unei echipe feminine ar spori numărul de spectatori în tribune?

Fotbalul feminin este un compartiment atractiv care devine din ce în ce mai popular în toată lumea. Dar, în acest moment, la Dacia Chişinău noi avem alte priorităţi: ne axăm pe dezvoltarea infrastructurii şi investim foarte mult în promovarea echipei de juniori. Va veni şi timpul unei echipe feminine, care va avea foarte mulţi fani în stadioane.

Nu consideri că fondarea unei echipe feminine a clubului de fotbal Dacia Chişinău ar spori numărul de spectatori în tribune?

Incontestabil. Va veni şi timpul acestei echipe, care va avea foarte mulţi fani. Acum însă, avem multe de realizat în alte domenii.

image

„Titlul de campioană va rămâne la Chișinău"

În prezent, campioana în exerciţiu evoluează pe stadionul clubului Zimbru. Pot miza suporterii că în curând îşi vor susţine favoriţii pe un stadion care să fie al clubului Dacia?

Despre baza sportivă din satul Speia, raionul Anenii Noi (n.r. - aproximativ 63 de kilometri de Chişinău), se vorbeşte de mai mulţi ani. Acest stadion a găzduit mai multe meciuri importante din cadrul Diviziei Naţionale. În baza acestui complex sportiv va fi edificat şi noul stadion al Daciei.

Nu este prea departe de Capitală? La ce stadiu sunt lucrările de construcţie a stadionului?

Stadionul este un alt proiect al Daciei în care noi ne punem mari speranţe, şi cu certitudine arena va fi un punct de atracţie pentru actualii fani, dar şi pentru microbiştii noi care oricând sunt aşteptaţi în familia Dacia. Clubul nostru de mai multe ori a pus la dispoziţia fanilor autocare pentru deplasarea la meciurile „lupilor" de pe alte stadioane. Cred că şi în deplasările la Speia ei vor avea parte de susţinerea noastră. Actualmente se finalizează lucrările la un teren cu suprafaţă naturală şi a început pregătirea altor două gazoane, inclusiv unul artificial. Peste este un an la Speia vom avea o baza de antrenament dintre cele mai moderne din ţară.

Clubul de fotbal Dacia Chişinău a readus titlul de campioană la Chişinău, după o pauză de zece ani. Cum vă veţi menţine în top în actualul sezon?

Ediţia 2010-2011 a fost foarte grea, pe alocuri chiar dură. Nu e uşor să câştigi un titlu de campion, mult mai greu este să îl menţii. Sunt convinsă însă că acest titlu nu va părăsi Capitala şi mai ales casa familiei Dacia.

„Sunt mamă, femeie și apoi președinte de club"

În noul sezon echipa a acumulat 19 puncte din 24 posibile şi se află pe locul doi în spatele Sheriff-ului. Este un rezultat bun pentru conducerea echipei?

La începutul campionatului echipa „lupilor galbeni" a pierdut câteva puncte care au costat-o primul loc, asta şi datorită faptului că în intersezon lotul a fost întărit cu jucători noi, acum însă lucrurile au revenit la normal şi avansăm sigur către obiectivul stabilit - al doilea titlu consecutiv.
Care crezi că sunt adversarii principali ai Daciei din actualul campionat şi care sunt „armele lupilor" pentru fiecare din aceştea?

Toate cluburile sunt adversari puternici, nu trebuie să subestimăm pe nici unul din ei. Totuşi, dacă „aruncăm" o privire pe clasament, înţelegem că echipele care se vor bate pentru titlu vor fi Zimbru, Sheriff, Milsami, Iskra-Stal.

Ce vei face înainte de toate în calitate de preşedinte?

Prima acţiune am realizat-o chiar a doua zi după desemnarea mea în această funcţie - am iniţiat un dialog direct cu suporterii, activitate pe care voi efectua în permanenţă, deoarece îmi doresc enorm să simt prezenţă cât mai multor fani în tribune la meciurile Daciei.

Ce impact va avea noua funcţie administrativă în viaţa ta privată?

Zinaida Jioară este în primul rând o mamă. Sunt mândră de fiica mea Mădălina care are 12 ani, la fel ca şi Dacia. Abia după statutul de mamă, vine cel de femeie, după care urmează cariera şi activitatea mea de la club.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite