EXCLUSIV INTERVIU/ Denis Zmeu, basarabeanul de bronz al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internaţionalul moldovean Denis Zmeu a devenit, pentru a doua oară consecutiv, premiant în campionatul ţării vecine. Fotbalistul este legitimat la echipa FC Vaslui, antrenată de Viorel Hizo şi condusă de ex-arbitrul Adrian Porumboiu.

Plecat de patru ani în România, mijlocaşul Denis Zmeu vine mai rar acasă, unde îl aşteaptă părinţii şi mulţi prieteni. Profitând de prezenţa sa la Chişinău, cu ocazia meciului dintre selecţionatele Moldovei şi a Suediei, dar şi a scurtei vacanţe înainte de începerea noii stagiuni competiţionale, l-am invitat „la masa Adevărului":

Adevărul: Echipa ta de club s-a clasat a doua oară consecutiv pe locul trei în Liga 1 a campionatului românesc. Eşti mulţumit de performanţă?

Denis Zmeu: Locul trei nu este o performanţă pentru noi. Am luptat pentru titlu în acest an. A fost un sezon greu. Multe echipe din campionatul românesc s-au întărit şi a fost o luptă acerbă. Am fost şi dezavantajaţi în multe meciuri.

Te referi la arbitraj, contestat adesea de patronul vasluienilor, Adrian Porumboiu?

La începutul campionatului, din cauza arbitrilor am pierdut mai multe puncte care au contat la final. De exemplu, în meciul cu Oţelul Galaţi am fost privaţi de un penalty la un hands al adversarilor în careu. Într-o fază similară la meciul de la Bistriţa, în schimb, s-a dat penalty în poarta noastră. În pofida acestui fapt, noi am avut un sezon foarte bun. Suntem în Champions League şi avem şanse mari să accedem în grupele competiţiei, dacă trecem de un singur adversar.

Anul trecut, vasluienii au fost foarte aproape de o calificare în grupele Europa League. Ce v-a împiedicat să depăşiţi adversarii din Franţa?

FC Vaslui va evolua deja al patrulea an consecutiv în cupele europene. Dacă în primele două sezoane am reuşit să trecem de cel puţin un adversar, în 2010-2011 am clacat în prima etapă. Asta deoarece am avut un adversar de top, Lille Franţa, şi după un egal „alb" pe teren propriu, am fost învinşi în deplasare cu scorul de 0-2, părăsind competiţia. Evoluţia slabă de anul trecut a fost o lecţie pentru noi.

A fost un sezon cam greu pentru tine. În prima jumătate n-ai „prins" lotul de bază, iar spre finalul competiţiei ai apărut în teren şi chiar ai înscris.

Problema a fost în antrenor. După cum se ştie, în debutul campionatului la timonă se afla antrenorul spaniol Pescaro. El venise la Vaslui cu jucătorii săi, cu ideile sale şi nu aveam nicio şansă să intru în teren. După plecarea lui şi venirea lui Viorel Hizo, mai mulţi fotbalişti ţinuţi pe bancă au început să joace şi îşi fac cu brio meseria, locul trei fiind o confirmare în acest sens.

Poţi face o comparaţie între antrenamentele lui Pescaro şi cele ale lui Hizo?

Cifrele vorbesc singure. În primele şapte meciuri ale campionatului, FC Vaslui, antrenat de Pescaro, a obţinut doar cinci puncte. După venirea „dulăului" (aşa este numit tehnicianul Viorel Hizo), am ajuns pe primul loc în România, la capitolul puncte obţinute. Medaliile de bronz reprezintă bilanţul unui sezon foarte bun, în deosebi în a doua jumătate a clasamentului, iar suspendarea bănăţenilor de la FC Timişoara ne-a deschis şi drumul către Champions League.

Eşti unul dintre cei mai longevivi fotbalişti moldoveni din eşalonul superior al campionatului României, evoluând constant din 2007 în Liga 1. Cum ai compara nivelul fotbalului de pe ambele maluri ale Prutului?

Cu certitudine, fotbalul din România este la un nivel mult mai înalt decât cel din Moldova, dar trebuie să recunoaştem că şi în dreapta Prutului fotbalul şi-a pierdut din valoarea internaţională de odinioară. Şi acest lucru se reflectă şi în turneele de anvergură. Spre comparaţie, Anglia care are şase-şapte echipe calificate direct în grupele Ligii Europa şi Champions League. Dar şi Spania, Italia sau Germania sunt exemple concludente. ;

Nea Viorel Hizo - „dulăul" dur, dar bun

În vârstă de 64 de ani, actualul antrenor al echipei FC Vaslui, Viorel Hizo, este considerat unul dintre decanii de vârstă printre tehnicienii români, dar şi un om foarte dur în munca sa cu fotbaliştii. „Atitudinea spartană a lui nea Hizo este binevenită la antrenamente şi în timpul meciurilor, deoarece el ne trezeşte şi ne ridică moralul, iar asta e foarte important în fotbal", spune fotbalistul basarabean din lotul vasluienilor.

În acelaşi timp, Denis Zmeu recunooaşte că se simte uneori deranjat de ieşirile timonierului, care strigă şi face gesturi nervoase la fiecare greşeală a fotbaliştilor. Jucătorul susţine durităţile se acceptă la antrenamente, dar ele ar trebui totuşi să fie moderate.

Pe de altă parte, Zmeu şi colegii săi de echipă sunt conştienţi de faptul că, odată cu venirea „dulăului", jocul echipei s-a îmbunătăţit considerabil. Fotbalistul din Chişinău ştie ce vorbeşte. El cunoaşte munca de antrenor încă din copilărie, tatăl său Valentin Zmeu fiind antrenor cu stagiu.

De remarcat că Viorel Hizo antrenează din anul 1991 şi a pregătit până în prezent 11 echipe, dintre care doar una din afara României - Chongqing Lifan (China).

În patru ani de când Zmeu se află la Vaslui, echipa din acest oraş a fost antrenată de mai mulţi tehnicieni. „Cel mai mult mi-a plăcut perioada în care am lucrat cu Dorinel Munteanu. Nu în zadar a câştigat în ediţia curentă titlul cu Oţelul Galaţi", a mărturisit fotbalistul.

PROFIL

Denis Zmeu

Născut: 8 mai 1985.

Localitatea: Chișinău

Înălţimea: 183 cm.

Cariera: Zimbru Chișinău (2003-2006), FC Vaslui (2007- până în prezent), selecţionata Moldovei (2007- până în prezent).

A jucat 15 meciuri pentru selecţionata Moldovei. Ultima dată a evoluat în partida din deplasare cu San Marino (0-2) din Preliminariile Campionatului European 2012.

Vasluienii vor juca în Liga Campionilor

Surprize de proporţii la final de stagiune în campionatul României. Poli Timişoara şi Gloria Bistriţa nu au primit licenţa pentru sezonul următor al Ligii 1 şi au fost retrogradate într-un eşalon inferior. Cele două echipe pot depune dosar de licenţiere pentru Liga 2, unde se va relua întregul proces competiţional. Decizia instanţelor fotbalistice din România este definitivă şi, potrivit forului de profil, nu mai poate fi atacată. În aceste condiţii, echipa lui Denis Zmeu va merge în Liga Campionilor, iar Gaz Metan a prins ultimul loc de Europa League.

Antrenorul echipei FC Vaslui, Viorel Hizo, a declarat că formaţia sa va evolua în preliminariile competiţiei europene la Piatra Neamţ. „Ne apropiem, treptat, de locul unde ar fi fost normal şi logic să ne aflăm la sfârşitul ultimului campionat disputat. Stadionul Ceahlăul rămâne singura noastră variantă. Vrem la Piatra Neamţ. Doar ştiu că nu o să plecăm din Moldova", a spus Viorel Hizo, ardelean ca origine.

Hizo a precizat ca 27 iulie şi 3 august sunt datele pentru meciurile din turul trei preliminar al Ligii Campionilor şi promite spectacol microbiştilor.

Adversar al moldovenilor din turneul campioanelor ar putea fi unul din cluburile Benfica Lisabona (Portugalia),Twente Enschede (Olanda), Dinamo Kiev (Ucraina), Panathinaikos Atena (Grecia) şi Standard Liege (Belgia). Dacă se va califica în play-offul Ligii, FC Vaslui ar putea juca împotriva unor echipe ca Bayern Munchen (Germania), Lyon (Franţa), Arsenal (Anglia) sau Villarreal (Spania).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite