EXCLUSIV Campionii de pe băncile universităților. Vezi cine sunt și cum învață performerii care combină studiile cu sportul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EDUARD BÂZGU Halterofilul Artiom Pipa (dreapta) și baschetbalistul Ștefan Efros se pregătesc serios pentru fiecare oră
EDUARD BÂZGU Halterofilul Artiom Pipa (dreapta) și baschetbalistul Ștefan Efros se pregătesc serios pentru fiecare oră

Transpiră din greu la antrenament, luptă cu dinţii pentru medalii, urcă pe podiumuri și lăcrimează intonând imnul Moldovei, dar nu uită de țcoală. Tot mai mulţi sportivi de performanţă aleg să urmeze o facultate pentru a-și asigura un trai decent după încheierea carierei.

Deși lipsesc adesea motivat de la ore, studenţii-sportivi sunt printre lideri nu doar la competiţii, dar și la învăţătură, servind un exemplu de reușită pentru colegii lor. Oxana Juravel, de exemplu, este una dintre cele mai bune alergătoare din Moldova, dar nici la carte nu rămâne în urmă. După ce a absolvit Economia la USM, ea face Psihologia la aceeași instituţie, împreună cu Ion Luchianov, un alt sportiv renumit.

Oxana Juravel urmează a doua facultate la USM

Campionii de pe băncile universităţii

Tot mai mulţi sportivi moldoveni aleg să urmeze o facultate în paralel cu pregătirile pentru concursuri, pentru a-şi asigura un loc de muncă după ce vor agăţa ghetele în cui. Profesorii îi primesc cu braţele deschise, mai ales că studenţii care urcă pe podiumuri duc numele instituţiei în lume.

Viaţa activă a unui sportiv durează, în medie, până la 20 de ani de antrenamente, competiţii, victorii şi eşecuri. Ulterior, o parte dintre performeri se reprofilează în antrenori, iar o armată întreagă de tineri porneşte în căutarea unui loc decent de muncă. Mulţi dintre sportivii care-şi încheie cariera ajung la răscrucea dintre sport şi viaţa socială având deja familii, copii care trebuie susţinuţi.

În anii de şcoală, obligatorii în ţara noastră, atleţii sunt dependenţi de programele de studii, în pofida antrenamentelor şi competiţiilor la care participă.

După ce-şi iau bacalaureatul, ei îşi decid singuri calea în viaţă pe care o vor urma. Cu certitudine, „butoiul cu miere" pentru „albinuţele" de pe pistele de atletism, terenurile de fotbal sau saltelele de lupte îl reprezintă Universitatea de Studii de Educaţie Fizică şi Sport.

Chiar dacă zeci de atleţi păşesc pragul acestei forjerii de cadre pentru viitorul sportului, numeroşi tineri talentaţi aleg şi alte instituţii unde pot obţine specializări nesportive în vogă, care le permit să-şi asigure o carieră de succes şi venituri frumuşele. Practic fiecare universitate are câte o catedră de cultură fizică şi sport, care luptă pentru a atrage sportivii de performanţă în sălile lor de clase. Şi asta pentru că succesele lor pe arenele din ţară şi de peste hotare contribuie la imaginea instituţiei de învăţământ, dar şi pentru că sportivii sunt un exemplu de disciplină şi muncă pentru ceilalţi studenţi.

Tocmai de aceea de multe ori profesorii închid ochii la absenţele motivate de campionate sau de cantomente şi le permit să-şi susţină examenele separat.

GALERIE DE VEDETE LA USM

„Sportul înseamnă în primul rând educaţie, deoarece el formează caracterele. Tocmai de caractere are nevoie Moldova acum pentru a se integra în Europa", spune şeful catedrei de cultură fizică şi sport a Universităţii de Stat din Moldova (USM), Boris Boguş, care aminteşte şi de celebra maximă „o minte sănătoasă într-un corp sănătos".

USM recrutează anual zeci de sportivi în rândurile studenţilor. Doar în acest an, învăţăcei ai celei mai vechi universităţi din Moldova au devenit 51 de sportivi de top. Printre bobocii din anul I figurează campionul european şi multiplu premiant la turneele internaţionale, halterofilul Artiom Pipa, campionul european de tineret, judocanul Eugen Vreme, vicecampionul european de tineret, luptătorul Gheorghe Costin. Printre cei peste 150 de studenţi-sportivi înscrişi în toate ciclurile USM sunt 65 de maeştri şi maeştri internaţionali ai sportului. Tot la USM, studiază şi maeştrii emeriţi Ion Luchianov (atletism) şi Vitalie Gruşac (box).

Cei mai galonaţi sportivi care s-au şcolit pe parcursul anilor în această universitate, în viziunea doctorului în psihopedagogie Boris Boguş, sunt atletul Ion Luchianov, singurul alergător moldovean inclus în selecţionata Europei la Cupa Intercontinentală, judocanul Sergiu Toma, vicecampion european şi multiplu premiant internaţional, precum şi Elena Misicov, de 12 ori campioană mondială la joc de dame.

Pentru a putea să ne reprezinte şi în continuare cu demnitate ţara pe stadioanele lumii, atleţii de la USM au parte de mai multe privilegii. „Conducerea universităţii le oferă o scutire completă a taxei de studii. Toţi sportivii sunt asiguraţi cu locuri în cămin, iar cei de performanţă au odăi separate, fără taxă. De asemenea, ei beneficiază de spaţiu pentru antrenamente, primesc burse sociale, ajutor material şi alte înlesniri", precizează Boris Boguş.

Şeful catedrei de cultură fizică şi sport spune că asistenţa acordată sportivilor se datorează şi aportului rectorului USM Gheorghe Ciocan, care de numeroase ori a premiat sportivii instituţiei, inclusiv recent, cu ocazia aniversării a 65-a de la fondarea universităţii.

Universiada naţională, în criză financiară

Andrei Rotaru a obținut medalia de bronz la Universiada Mondială din China

În urmă cu 17 ani a fost fondată Federaţia Sportului Universitar (FSUM), menită să administreze activitatea sportivă în mediul studenţesc. Instituţia organizează campionate naţionale universitare şi universiade republicane, iar odată în doi ani, asigură participarea lotului naţional la Universiadele Mondiale. La ediţia din acest an, de la Shenzhen (China), atleta Zalina Marghiev a devenit campioană, iar taekwondistul Andrei Rotaru a luat bronzul.

Potrivit evoluţiilor de la universiada naţională din acest an, cele mai active instituţii sunt USM, USEFS, Universitatea Tehnică şi Academia de Studii Economice din Moldova, a declarat pentru „Adevărul" preşedintele FSUM, Petru Gaugaş. Conducerea acestor instituţii acordă o atenţie sporită susţinerii sportivilor şi dezvoltării infrastructurii de profil.

De cealaltă parte, cele mai pasive sunt Universitatea Pedagogică „Ion Creangă", Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi Universitatea Cooperatist-Comercială, care din lipsă de fonduri nu promovează suficient de mult sportul. Şi federaţia are mare nevoie de bani. „Am traversat ecuatorul ediţiei 2011 a Universiadei Naţionale şi nu mai ştiu de unde să luăm bani pentru cele şapte competiţii rămase, fiindcă bugetul FSUM s-a golit", a spus Petru Gaugaş.

DOAR TREI SECŢII LA UCCM

În timp ce mai multe instituţii de prestigiu se bat pentru studenţii sportivi, la Universitatea Cooperatist-Comercială, care dispune de un complex sportiv modern, funcţionează doar trei secţii de sport: tenis de masă, fotbal şi volei. „Putem să participăm doar la trei probe, dar nu avem posibilitate să achităm cotizaţia anuală de 4.000 de lei la FSUM", a explicat Igor Godină, profesor de cultură fizică la această instituţie. Pedagogul susţine că nu putem să vorbim despre atragerea sportivilor la studii, atâta timp cât tinerii de azi preferă alte specialităţi decât la cele predate la UCCM.

Sportivii, tentati de epoleţi

Mulţi sportivi sunt atrași de o carieră în structurile de forţă. Și asta nu doar pentrucă obţin grade militare, dar și din motive financiare.

„Specificul activităţii noastre nu ne permite să înrolăm studenţi de la secţiile de zi, dar din 15 sportivi care lucrează la noi, patru sunt studenţi la secţia cu frecvenţă redusă. Este vorba despre judocanul Sergiu Toma, atleta Zalina Marghiev şi halterofilul Alexandru Şpac (toţi de la USEFS) şi luptătorul Anatol Buruian de la ASEM", spune Vasile Bânzari, şeful secţiei sport de la Serviciul Grăniceri.

Sportivii sunt înrolaţi, de asemenea, în rândurile poliţiștilor de la Ministerul de Interne şi printre ofiţerii Forţelor Armate.

Meserii profitabile la Universitatea de Sport

EDUARD BÂZGU Iurie Carp monitorizează activitatea studenților de la USEFS

Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS), instituţia cu unul dintre cele mai impresionante sedii din sectorul Râşcani, are o misiune strategică în activitatea sportivă. Anume în aulele ei sunt educaţi viitorii antrenori-manageri, kinetoterapeuţi şi alţi specialişti care au menirea de a clădi viitoarea generaţie de sportivi moldoveni.

Nume sonore din sportul autohton sunt admişi anual la studii la USEFS. În anul de studii 2011/2012 au devenit studenţi 88 de sportivi. Talentaţii judocani Victor Scvorţov şi Ion Remarenco, preşedintele Federaţiei de Tenis, Marina Tauber, sunt doar câţiva dintre studenţii de elită ai USEFS. Există şi tineri care vin la Universitatea de Sport pentru a urma a doua facultate. De exemplu, atletele Zalina şi Marina Marghiev, venite de la ASEM şi judocanul Sergiu Toma (de la USM).

„Studenţii care fac sport de performanţă sunt mai mobilizaţi în studiile academice decât colegii lor. USEFS pune accentul pe performanţă, astfel că profesioniştii au nota zece din oficiu la proba de sport", a spus Iurie Carp, şeful secţiei studii a Universităţii de Sport.

Potrivit lui Carp, studenţii-sportivi teleportează disciplina din sălile de antrenament în aulele de studii. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite