(GALERIE FOTO) EXCLUSIV Basarabeanul înveșnicit de Barcelona - povestea primului fotbalist român care a jucat la Inter și Barca, Nicolae Simatoc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumita echipă catalană de fotbal Barcelona a decis să aducă un omagiu primului fotbalist român care a evoluat la acest club, în perioada anilor 1950-1952. Originar din Republica Moldova, mijloocașul Nicolae Simatoc a fost glorificat în România, Ungaria, Italia şi Spania.

Lidera fotbalului internaţional la nivel de cluburi, gruparea Barcelona şi-a manifestat interesul pentru editarea unei monografii şi realizarea unui documentar despre activitatea primului fotbalist din spaţiul românesc care a îmbrăcat tricoul catalanilor.

Legendarul mijlocaş Nicolae Simatoc, născut la Briceni cu peste 90 de ani în urmă, a avut o carieră sportivă pe cât de interesantă, pe atât de necunoscută pentru microbiştii din Moldova.

Pentru prima dată, numele său a fost adus în prim-plan acum trei ani, când doctorii în ştiinţe Boris Boguş şi Octavian Ţâcu au editat monografia „Fotbalul în contextul transformărilor democratice din Europa de Est. Cazul Ucrainei, României şi Republicii Moldova". La festivitatea de prezentare a lucrării, autorii au vorbit despre fotbalistul Nicolae Simatoc, iar în versiunea engleză, apărută ulterior, a fost publicat şi un capitol aparte dedicat acestui mare sportiv.

A MERS PE URMELE TATĂLUI

După ce a fost editată monografia în limba engleză, Octavian Ţâcu a fost contactat de Silvio Simatoc, fiul regretatului fotbalist. El a transmis autorului cărţii că mai multe personalităţi din anturajul Barcelonei ar dori să-l cunoască şi l-a invitat în vizită în capitala catalană.

În vârstă de 61 de ani, feciorul mai mare al galonatului fotbalist s-a născut la Milano, în perioada când Nicolae Simatoc evolua la o altă echipă de calibru, Internazionale.

„Silvio seamănă ca două picături de apă cu tatăl-său: privirea, statura impresionantă de 1,95 metri. Fotbalistul de la Briceni era căsătorit cu o unguroaică pe nume Ethel şi mai avea un fecior în Spania, care a murit deja", a povestit pentru „Adevărul" profesorul universitar Octavian Ţâcu. De altfel, doamna Simatoc locuieşte şi acum la Barcelona.

Potrivit istoricului, cariera fotbalistică a basarabeanului demonstrează că istoria României şi a Republicii Moldova nu pot fi separate. „În toate actele fotbalistice el figura ca jucător român, însă la orice echipă, inclusiv la Barcelona, el s-a identificat ca basarabean, accentuându-şi naţionalitatea oriunde şi oricând", a spus Ţâcu.

ACADEMIA DE FOTBAL L-A MATURIZAT PE SILVIO

Odată cu sosirea lui Nicolae Simatoc în Catalonia, Barcelona a început să de vină o forță de temut în fotbalul mondial. În doi ani, cât mijlocașul din Briceni a jucat pentru „blaugrana", echipa a cucerit cinci cupe. Aici mijlocaşul din Briceni a avut ocazia să fie coleg de echipă cu o legendă a fotbalului european şi mondial, ungurul Laszlo Kubala, care, după ce a bifat 186 de meciuri şi a marcat 131 de goluri pentru Barcelona, s-a ales cu un monument în faţa clubului.

Silvio Simatoc este discipol al Academiei de Fotbal Barcelona şi a evoluat în eşalonul secund spaniol. A rămas să evolueze la echipa catalană chiar şi în lipsa părinţilor, care în anii 50 au emigrat în Australia. Pe la 26 de ani, Simatoc-junior şi-a încheiat cariera fotbalistică, însă, datorită lui taică-său, a devenit membru al asociaţiei veteranilor Barcelonei. Clubul îşi susţine plenar foştii jucători şi, astfel, după decesul tatălui său, toate înlesnirile de care beneficia Nicolae Simatoc au fost transferate pe numele lui Silvio.

1.OOO DE EURO PENTRU UN CERŞETOR

Barcelona este un simbol al regiunii catalane. Este mai mult decât un club, este o familie. Silvio Simatoc a povestit oaspetelui din Moldova despre cazul unui fotbalist peruvian care a avut un destin dramatic după ce şi-a agăţat ghetele în cui. „După ce a jucat mai mult timp în perioada lui Johan Cruyf, jucătorul sud-american s-a întors la Lima şi a ajuns un cerşetor care trăia printre tomberoane. Cei de la Barcelona au aflat despre soarta fotbalistului, l-au găsit, i-au cumpărat un apartament în capitala statului Peru şi îi plătesc câte 1.000 de euro lunar", ne-a repovestit Octavian Ţâcu.

UN DOCUMENTAR DESPRE NICOLAE SIMATOC

Una dintre cărţile de vizită ale Cataloniei este, indiscutabil, muzeul clubului Barcelona. Directorul acestui muzeu, Jordi Pena, a fost prima persoană din anturajul clubului care a discutat cu Octavian Ţâcu. „Este localul cel mai frecventat din Barcelona. La ora 10.00, când îşi deschide uşile, în faţă aşteaptă deja vreo sută de vizitatori. Importanţa acestui muzeu e confirmat şi de faptul că de la aeroport este o rută directă până la acest muzeu", afirmă profesorul.

Vizita la muzeul Barcelonei presupune o excursie prin sala cu toate trofeele cucerite de club, vestiarele, sala de conferinţe şi stadionul propriu-zis. La final, Jordi Pena i-a dezvăluit oaspetelui moldovean scopul principal al invitaţiei pe care i-au lansat-o catalanii: din respect faţă de aportul adus clubului de marele mijlocaş basarabean, Barcelona vrea să editeze o monografie şi să realizeze un film documentar despre viaţa şi activitatea lui Nicolae Simatoc.

Cariera lui Simatoc este o dovadă că istoria României și cea a Republicii Moldova nu pot fi distincte.

Octavian Ţâcu,

doctor în istorie

Primul român de la Inter și Barca

Soarta talentatului fotbalist Nicolae Simatoc, născut la 1 ianuarie 1920, a fost pe parcursul multor decenii o necunoscută pentru experţii şi amatorii de fotbal din ţara noastră. Deşi a fost o vedetă de calibru la cluburi europene mari, el a rămas, deocamdată, un anonim în localitatea sa de baştină, Briceni.

În anii `30 ai secolului trecut, tânărul Nicolae îşi găsea un refugiu permanent pe străduţele oraşului, unde bătea o minge cu şiret, la modă pe atunci, de dimineaţa până seara. Nu se vedea fotbalist până când a fost observat, prin 1934, de un scout din Timişoara, care i-ar fi spus că dacă îl va urma la galonata echipă Ripensia, ar putea deveni un mare jucător.

Pe atunci, Ripensia Timişoara era cel mai important club din România. Nicolae Simatoc şi-a pregătit repede valiza şi a plecat fără să intuiască că va ajunge un lider al fotbalului mondial. După patru ani petrecuţi în echipa de juniori a Ripensiei, în 1939, debuta în prima divizie. Peste doar doi ani, războiul al doilea mondial l-a impus să se mute la Bucureşti, iar în 1942 a plecat la CAO Oradea, echipă care evolua în campionatul ungar.

În Ungaria îşi cunoaşte şi viitoarea soţie, pe Ethel, şi imediat după încheierea războiului se întoarce în România, la Carmen Bucureşti. Tot acolo, conaţionalul nostru şi-a ales un nume maghiar - Miklos Szegedi, care este inclus în datele statistice ale cluburilor unde a jucat.

Au urmat scurte escale pe la cluburile Vasas Budapesta şi din nou Carmen Bucureşti, iar ulterior, dezamăgit de sistemul comunist din România, Nicolae Simatoc a decis să plece în Vest, evoluând la Internazionale Milano, Brescia Calcio, FC Barcelona şi Real Oviedo. Cele mai multe meciuri, mijlocaşul originar din Briceni le-a jucat la cvadrupla campioană a României, Ripensia Timişoara (44 de meciuri şi trei goluri înscrise), Cele mai puţine, doar cinci partide, le-a disputat la Real Oviedo (Spania), echipă la care şi-a încheiat cariera de jucător, în anul 1953.

CHEMAT LA NAŢIONALĂ

În perioada anilor 1940-1946, fotbalistul nostru a fost selecţionat şi în naţionala României. Debutul său a avut loc la 22 septembrie 1940, în meciul Iugoslavia-România, scor 1-2. Au urmat partide dramatice cu Slovacia (0-1), Ungaria (2-7), Bulgaria (2-2), Albania (0-1), din nou cu Iugoslavia (2-1) şi de două ori cu Germania (1-4 şi 0-7).

NU S-A IMPUS CA ANTRENOR

După ce și-a agăţat ghetele în cui, Nicolae Simatoc a devenit antrenor, dar nu a obţinut mari succese. A antrenat până în anii `60 în Spania și Australia. Era deranjat nu atât de rezultatele slabe, cât de regimul dictatorial al generalului Franco.

Academia vedetelor, unde reușita academică „bate" talentul fotbalistic

Un alt obiectiv vizitat de către Octavian Ţâcu în Catalonia a fost Academia de Fotbal. Pe lângă faptul că instituţia este o pepinieră de tinere talente pentru generaţiile viitoare ale Barcelonei, arena acesteia reprezintă şi un centru de pregătire pentru lotul de bază al clubului. „M-a impresionat faptul că la Academia de Fotbal sunt terenuri destinate grupelor de veterani. Curios este că cel mai bătrân participant din aceste grupe are 76 de ani şi joacă fotbal", mărturisteşte istoricul.

„Barcelona este un simbol al Cataloniei. Clubul însuşi este un fief de catalonism. Succesul clubului catalan în fotbalul mondial se explică prin faptul că toţi liderii echipei sunt produse ale Academiei de Fotbal Barcelona. Inesta, Xavi, Messi, portarul Valdez şi chiar noul venit Fabregas au fost şcoliţi în această academie", mai spune Ţâcu. Criteriile de selecţie în Academia de Fotbal sunt foarte dure, principiul fundamental al activităţii instituţiei este reuşita academică.

Criteriile de selecție în Academia de fotbal sunt foarte dure, principiul fundamental al activității instituției este reușita academică.Poți să fii menajat de cel mai bun antrenor, dar dacă ai note proaste ești dat afară din academie.

Românism la Barcelona

Deși fotbaliștii români nu mai joacă de mult timp la echipa catalană, numele lor nu sunt uitate de sutele de mii de suporteri care vin la meciurile de pe „Nou Camp". Silvio Simatoc, fiul marelui fotbalist din anii `50, spune că a întâlnit recent în faţa stadionului o tânără de vreo 20 de ani. Fără a ști cu cine discută, fata i-a mărturisit că este din România. Întrebată de către don Silvio pe cine cunoaște din fotbaliștii Barcelonei, ea a răspuns fără ezitare: Gică Hagi, Gică Popescu și Nicolae Simatoc. Românca face parte din cei circa 180.000 de suporteri care au abonamente la meciurile Barcelonei.

Nicolae Simatoc va reveni acasă

Jucătorul care a scris istorie la cele mai mari cluburi din Italia și Spania este necunoscut în orașul de baștină, Briceni. Mijlocaşul Nicolae Simatoc, născut pe malul stâng al Prutului, nu a jucat, însă, niciun meci de fotbal în spaţiul basarabean.

Unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria sportului moldovenesc a ajuns să fie cunoscut de sute de mii de fani de pe tot mapamondul, dar rămâne un anonim la el acasă.

Născut la Briceni în anul 1920, Nicolae Simatoc a părăsit localitatea de baştină încă înainte de a împlini 14 ani. A jucat pe marile stadioane ale Europei, a fost prezent în campionate de top ale Spaniei, Italiei, Ungariei şi României şi a antrenat în Spania şi în Australia. Nu a reuşit, în schimb, să bată mingea nici măcar pe un stadion improvizat din localitatea sa de baştină, limitându-se la străduţele oraşului în anii copilăriei.

Săpând prin arhivele fotbalistice ale lumii, doctorii în ştiinţă Octavian Ţâcu şi Boris Boguş, care au editat monografia „Fotbalul în contextul transformărilor democratice din Europa de Est. Cazul Ucrainei, României şi Republicii Moldova", au descoperit cariera impresionantă a conaţionalului nostru.

Aflându-se la Barcelona, la invitaţia fiului mai mare al fotbalistului, Silvio Simatoc, profesorul universitar Octavian Ţâcu a primit propunerea să editeze o monografie despre cariera jucătorului nostru şi să realizeze un documentar cu acest protagonist.

SILVIO SIMATOC VA VENI LA BRICENI

Tot la Barcelona, Silvio Simatoc (61 de ani) şi-a exprimat dorinţa de a vizita, pentru prima dată, oraşul Briceni, în luna octombrie, pentru a cunoaşte baştina tatălui său. Octavian Ţâcu a spus pentru „Adevărul" că va solicita atunci autorităţilor din Briceni să boteze cu numele lui Nicolae Simatoc şcoala sportivă din localitate şi o stradă din oraş. Totodată, profesorii Ţâcu şi Boguş vor propune înălţarea unui monument la Briceni, care să-l reprezinte pe legendarul fotbalist.

„Am vorbit cu preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, Pavel Ciobanu, şi el ne-a asigurat că instituţia pe care o conduce ne va susţine în aceste iniţiative, posibil chiar şi financiar", a menţionat Octavian Ţâcu.

Cariera lui Simatoc trebuie să fie o lecție de calitate pentru fotbaliștii de astăzi.

Pavel Ciobanu,

președintele FMF

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite