EMANCIPARE Fenomenul Femina invadează sportul din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PRESASPORTIVA.COM Decarul echipei de handbal Femina, Olesea Donici este una dintre marcatoarele formației
PRESASPORTIVA.COM Decarul echipei de handbal Femina, Olesea Donici este una dintre marcatoarele formației

În această toamnă, la iniţiativa unui grup de entuziaști, a fost creat un club care se adresează exclusiv atletelor. Primele două echipe, de handbal şi baschet, au debutat deja în campionatele naţionale. La Femina-Sport joacă mai multe lidere ale diferitor probe. Patronii îşi propun ca peste un an să extindă genurile practicate, iar formaţiile lor să avanseze în clasamente.

În ultimii ani competiţiile sportive feminine au generat un interes deosebit din partea fanilor moldoveni, îndeosebi printre bărbaţi. Unii reprezentanţi ai sexului tare şi-au făcut chiar un scop în viaţă în a promova sportul în rândul femeilor. Este cazul lui Mihai Burciu, un tânăr din oraşul Rădăuţi, judeţul Botoşani, stabilit de doi ani la Chişinău. Fost fotbalist în Spania, acesta lucrează de câţiva ani în presa sportivă de la Chişinău, iar în toamnă şi-a realizat visul fondând un club polivalent dedicat exclusiv doamnelor. Femina-Sport promovează jocurile pe echipe: baschet, handbal, rugby, fotbal şi volei.

Trei meciuri se joacă azi la Sala Sporturilor din Cluj

DEBUT LA HANDBAL ŞI BASCHET

În urmă cu o săptămână a demarat o nouă ediţie a campionatului naţional de handbal la care participă patru echipe, inclusiv Femina-Sport. În meciul inaugural, fetele de la Femina au învins cu 35-28 echipa ULIM-LIMPS Chişinău şi au devenit lidere provizorii ale clasamentului. Ele au fost însă „detronate" deja a doua zi, după ce echipa Şcolii Sportive din Tiraspol a învins-o categoric pe cea din Bălţi, cu scorul de 45-21. Manager şi antrenor-jucător al echipei Femina este Cristina Sârbu, fostă membră a naţionalei Moldovei şi a clubului Tarpan Chişinău.

Antrenată de Alexandru Şestopal, echipa de baschet a violetelor de asemenea şi-a consemnat debutul oficial, susţinând primul meci în Liga Naţională. Meciurile se vor disputa în două turnee distincte, unul cu participarea doar a cluburilor moldoveneşti, care a început în weekend, iar ulterior va mai fi o competiţie în care se vor ataşa şi cluburi din Botoşani şi Galaţi (România).

În debutul competiţiei, jucătoarele de la Femina au fost învinse de echipa Universităţii Tehnice, cu scorul 61-67. Ina Comarniţchi, antrenoare secundă, spune că atmosfera de la antrenamente este deosebit de caldă, fetele fiind conştiente că de eforturile tuturor depinde succesul echipei.

„Echipa se antrenează doar de câteva săptămâni şi relaţiile de joc trebuie încă şlefuite, dar feminitatea ne va ajuta să înaintăm spre victorii importante", a afirmat antrenorul.

Baschetbalistele de la Femina au învins USM într-un amical

ECHIPA DE RUGBY, SCHELETUL NAŢIONALEI

Vedeta numărul unul a echipei de baschet, dar şi a clubului Femina, este experimentata Ecaterina Tatarinova, care a jucat la Poli Iaşi şi BC Sfântul Gheorghe. „Mi-a plăcut ideea acestui proiect. Am evoluat trei ani în România, dar nu mă aranjează ultimul contract pe care mi l-au propus ieşenii şi vreau să joc acasă. Sunt convinsă că Femina-Sport va căpăta un statut de lider în Moldova", a spus Tatarinova.

La începutul anului viitor o altă echipă a clubului Femina-Sport va intra în competiţii, cea de rugby, antrenată de Vasile Revencu. El a spus că rugbistele care vor juca în clubul Femina-USEFS reprezintă scheletul naţionalei feminine de seniori, din lot făcând parte şi liderele probei Oxana Bunici, Lilia Dolghi şi Adriana Revencu.

Rugbistele au jucat în top-12 european

Chiar dacă nu au multe adversare în Moldova (doar formaţia UTM mai are o echipă feminină), cele mai tari rugbiste din acest club au acumulat o vastă experienţă de joc în Top-12 european la rugby-7 de la Bucureşti, unde selecţionata Moldovei s-a clasat pe locul zece.

Doamnele vor juca și hochei pe gheaţă

Managerii de la Femina nu se opresc la probele pe care le practică în prezent. În afară de cele trei echipe deja formate (handbal, baschet și rugby), care deja se pregătesc pentru campionate și dispută turnee de verificare, în următorii doi ani aria sporturilor practicate va fi extinsă. Astfel, vor fi lansate echipe în competiţiile de rugby pe plajă, fotbal, futsal, fotbal pe plajă, fotbal-tenis, volei și volei pe plajă. Ulterior, în anii 2013-2014, managerii clubului se gândesc la constituirea echipelor de badminton și hochei pe gheaţă. Simultan se vor crea secţii de sporturi individuale la tenis de masă și de câmp, probele nautice și dansuri sportive.

Clubul fondat de jurnalistul Mihai Burciu și partenerii săi intenţionează, de asemenea, să acorde o atenţie sporită tinerelor sportive din școlile de la sate, dar și să creeze echipe cu participarea femeilor cu disabilităţi.

INTERVIU

„Fetele sunt mai organizate şi mai disciplinate"

Mihai Burciu este jurnalist sportiv și președinte de club

Adevărul: De unde vine pasiunea ta pentru sport şi cum ţi-a venit ideea unui proiect fără precedent în Europa de Est?

Mihai Burciu: Dintotdeauna mi-a plăcut sportul, în deosebi fotbalul. La doar 14 ani mi-am creat propria echipă şi jucam la campionatul judeţului Botoşani, eu fiind din Rădăuţi.

E uşor să devii fotbalist de succes într-un orăşel?

Nu. Şi de aceea, elev fiind, am plecat în Grecia pentru a da probe la echipa de juniori a clubului AEK. N-am fost selectat şi am revenit acasă, iar peste două luni am plecat în Spania. Abia peste trei ani am fost angajat la Clubul Sporting Recuena, din regiunea Valencia, unde eram portar. În 2008 am devenit antrenor de fotbal la fete şi cadeţi.

Şi cum ai ajuns la Chişinău?

În urma unui caz fericit. Venit în vacanţă din Spania în 2007, am mers la munte la Braşov, unde am cunoscut-o pe viitoarea mea soţie Irina. Am păstrat legătura cu ea, iar în 2009 m-am mutat definitiv la Chişinău şi ne-am căsătorit.

Cum ai devenit jurnalist sportiv?

La două luni după terminarea facultăţii, în ianuarie 2010, am creat portalul de internet jurnalsportiv.md, la care activez de unul singur. Cea mai mare realizare o consider creşterea numărului de vizitatori unici la 1.500-2.000 pe zi. E important că am reflectat diverse evenimente şi nu doar din fotbal.

Ce ştiri şi articole sunt mai căutate de cititori din Moldova?

Pledez pentru materialele informative scrise atrăgător. Într-un an de activitate în presa de la Chişinău am observat că cititorul de sport caută informaţia de calitate şi mai puţin scandaluri şi bârfe. Ştirile sportive şi de analiză adună multe vizualizări.

În sportul din Moldova activează mai mulţi vorbitori de limbă rusă. Cum te descurci?

Această limbă o învăţ de la interlocutori. Deocamdată nu pot să o vorbesc, dar o înţeleg deja destul de bine. Sunt mulţi ruşi care îmi vorbesc într-o română stâlcită doar ca să-i înţeleg, iar cu alţii vorbesc în spaniolă, portugheză sau italiană.

De unde vine ideea fondării Clubului Femina-Sport?

Acest gând mi-a apărut atunci când am început să antrenez fetele de la clubul spaniol. La Chişinău am găsit mai mulţi parteneri în acest sens şi aşa a apărut formaţia de fete. Fetele sunt mai disciplinate şi mai organizate şi obiectivele trasate sunt realizate mai uşor decât în echipele masculine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite