DOLIU ÎN SPORT Părintele judo-ului moldovenesc Vasile Luca a plecat la ceruri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul de pe tatami din Republica Moldova a rămas mai sărac. La vârsta de 75 de ani unul dintre cei mai renumiţi antrenori din ţara noastră, Vasile Luca s-a stins din viaţă.

Nea Vasile, edificatorul unui şir impresionant de talente ale judo-ului a trăit ultimele clipe acolo unde s-a simţit cel mai bine - în sala de antrenamente. Potrivit primelor explicaţii ale medicilor, cauza decesului a fost un atac de cord.

Antrenorul din Capitală şi-a început cariera în urmă cu aproximativ 45 de ani în urmă. Patru decenii la rând a doua casă pentru redutabilul antrenor a devenit Liceul Internat Republican cu profil sportiv din Chişinău, unde a activat începând din anul 1972.

Vasile Luca fost antrenor emerit şi a fost decorat cu ordinul Gloria Muncii şi Ordinul de Onoare. Patriarhul judo-ului a format numeroase generaţii de luptători cei mai cunoscuţi fiind Marcel Trudov, Victor Bivol, Ilie Stratan, Valeriu Corlăteanu şi alţii.

Pe parcursul ultimilor 15 ani a fost înrădăcinată o frumoasă tradiţie. Discipolii şi prietenii săi au organizat annual un valoros turneu de judo cu genericul „Invită Vasile Luca", la care participă permanent în jur de 200 de tineri luptători.

Vasile Luca este cunoscut şi ca un patriot al neamului, sentiment care putea să îl coste ani grei de puşcărie. În urmă cu doi ani, la o ediţie ordinară a turneului în numele Maestrului, antrenorii din Tighina au readus in actualitate un amanunt esential din viata lui. Prin anii `70, „patriarhul" luptei sambo în Moldova, redutabilul Andrei Doga, îl ameninţase, mai mult în glumă, că îl va denunţa pe Luca la KGB pentru că semnează actele în grafie latină. „Aveam doar două clase absolvite în şcoala românească, nu cunoşteam scrisul rusesc", îşi amintea atunci antrenorul.

Toţi cei care vor să-şi ia rămas bun de la antrenorul Vasile Luca pot veni azi în sala de judo a Liceului Republican Sportiv, unde maestrul a active începând din 1972, iar duminică sicriul va fi mutat în holul central al instituţiei urmând ca în aceeaşi zi să fie înmormântat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite