Campionatul European, la un pas de un dezastru financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro 2012
Euro 2012

Ultimele partide din grupa A, Polonia - Cehia şi Grecia - Rusia au stabilit primele două formaţii calificate în sferturi. Au fost două partide nebune cu un deznodământ ce părea de necrezut la începutul serii.

Înaintea meciurilor din ultima rundă în grupa A, Rusia era marea favorită la calificare. Jucase cel mai bun fotbal şi era şi pe primul loc. Iată cum arăta clasamentul după primele două meciuri:

1- Rusia 4 puncte
2- Cehia 3 puncte
3- Polonia 2 puncte
4- Grecia 1 puncte

Această ierarhie intermediară ne ajută să realizăm şi mai bine ce scenariu nebun s-a petrecut sâmbătă seară. Pe scurt: Grecia, ocupanta ultimului loc după două jocuri, s-a calificat, iar Rusia, liderul grupei sâmbătă dimineaţă, a fost eliminată.

Ce s-a întâmplat?

Polonia, deşi una dintre gazdele turneului final, n-a fost niciodată în cărţile calificării. Cel puţin, nu la modul cum s-a prezentat sâmbătă seară.

Lewandowski şi compania au avut o prestaţie ştearsă contra Cehiei şi au pierdut fără drept de apel. Reuşita semnată de Jiracek (72) a fost de ajuns pentru o victorie a cehilor, care nici ei n-au strălucit, însă au avut în faţă un adversar şi mai slab decât ei!

Nebunie în celălalt meci al grupei! Rusia, plină de încredere după 4-1 cu Cehia şi 1-1 cu Polonia, a dominat prima repriză a întâlnirii cu Grecia, însă golul l-a marcat Karagounis (45), contrar cursului jocului, după o fază care nu anunţa nimic.

La 1-0 pentru Grecia, şi acelaşi scor pentru Cehia, ruşii erau eliminaţi. Paradoxal, jucătorii lui Dick Advocaat, deşi au dominat posesia după pauză, au avut mult mai puţine şanse de a înscrie, comparativ cu prima parte a jocului.

Grecia, în schimb, a savurat jocul defensiv şi ieşirile pe contraatac. Campioana europeană în 2004 a avut o bară şi un penalty neacordat, dar a apărat scorul de 1-0 şi s-a calificat în sferturi.

Cum arată clasamentul final?

1- Cehia 6 puncte
2- Grecia 4 puncte
3- Rusia 4 puncte
4- Polonia 2 puncte

Cehia, o echipă palidă, a câştigat grupa A!
Rusia, deşi are un golaveraj superior Greciei, a fost eliminată din cauza faptului că a pierdut duelul direct cu Karagounis şi compania.

În sferturi, Cehia va întâlni locul 2 din grupa B, care în acest moment e ocupat de Portugalia.

Grecia va înfrunta locul 1 din grupa B, poziţie pe care se află Germania acum.

De ce sunt supăraţi organizatorii?

Eliminarea Poloniei şi cea a Rusiei e o mare lovitură pentru Euro 2012. E clar că de acum interesul pentru Euro 2012 va scădea în Polonia, în timp ce Rusia era una dintre cele mai bine susţinute echipe de la turneul final. Acum, fanii ruşi se vor întoarce acasă, iar arenele de la Campionatul European, care şi aşa aveau destule locuri goale, vor deveni şi mai goale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite