CONFLICT/ Luptătoarele din Moldova se „bat" pentru Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptătoarea Ecaterina Rusu (în roșu) se antrenează împreună cu Iulia Leurda
Luptătoarea Ecaterina Rusu (în roșu) se antrenează împreună cu Iulia Leurda

Finanțarea sportivelor din lotul național de juniori al Republicii Moldova a stârnit un conflict între antrenorii de lupte și conducerea federației. Tehnicianul Petru Chiperi acuză şefii forului republican de profil că îi discriminează elevele de la Liceul Sportiv.

Campionatul European de lupte rezervat juniorilor, care va avea loc în perioada 20-24 iunie în Serbia, a generat divergenţe între antrenorii de lupte feminine.

Cuplul Petru şi Andrei Chiperi, de la Liceul republican sportiv, este extrem de nemulţumit de faptul că în lista fetelor ce se vor deplasa în Serbia din banii Ministerului Tineretului şi Sportului nu a fost inclusă Ecaterina Rusu, luptătoare originară din satul Burlăneşti, raionul Edineţ.

„Sunt extrem de revoltat. Noi depunem mult efort la antrenament, sportivele îşi sacrifică vacanţa şi timpul liber pentru a ajunge la Europene şi ele sunt pur şi simplu neglijate de preşedintele federaţiei de lupte, Victor Peicov", a spus Petru Chiperi. Antrenorul a menţionat că Ecaterina Rusu a participat la ediţia din anul trecut a Europenelor de cadeţi şi s-a clasat pe locul cinci. Federaţia moldovenească de lupte a decis să includă în lotul feminin de cadete patru sportive care urmează să beneficieze de finanţarea statului în deplasarea din această săptămână. Potrivit antrenorilor de la Liceul Sportiv, locul Ecaterinei Rusu a fost ocupat de o altă luptătoare, Elena Ţurcanu.

De cealaltă parte, conducerea forului republican de profil se declară afectată de învinuirile aduse de antrenorul Liceului sportiv. „Petru Chiperi este pur şi simplu un intrigant. El a decis să profite de modestia colegului său de breaslă, Petru Marta, şi să conteste dreptul Elenei Ţurcanu de a beneficia de ajutorul statului", a replicat preşedintele federaţiei Victor Peicov. Potrivit şefilor de la federaţie, Elena Ţurcanu este mai experimentată la junioare, chiar dacă nu a participat la Europene. Ambele luptătoare au evoluat recent la turneul din Reşiţa, unde Ţurcanu a devenit campioană, în timp ce Rusu s-a clasat doar pe locul trei.

POT FI SUBVENŢIONATE AMBELE SPORTIVE

Viceministrul Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu, fost luptător de performanţă, consideră că există mai multe soluţii de compromis şi erau posibilităţi de a evita acest conflict. „I-am spus lui Victor Peicov că ministerul ar putea găsi surse pentru a finanţa deplasarea a încă unei sportive, dar preşedintele federaţiei insistă ca doar Ţurcanu să fie subvenţionată", a spus Bodişteanu. „Astăzi avem programată o întâlnire la minister cu toate părţile implicate în conflict şi sper să ajungem la o soluţie acceptabilă pentru toţi", a adăugat Bodişteanu.

Şase luptătoare în Serbia

Ediţia din anul curent a campionatelor europene de juniori se va desfășura în orașul Zrenjanin din Serbia. Antrenor-coordonator al lotului feminin va fi Constantin Cobâlean din Călărași. Lideră selecţionatei este Mariana Eșanu, luptătoare din satul Buda, campioană Europeană în anul 2009, elevă a lui Constantin Cobâlean. În lotul Moldovei mai sunt incluse chișinăuiencele Emilia Budeanu (categoria de greutate de până la 44 kilograme), Iulia Leurdă (48 kg), Elena Ţurcanu (51 kg), Maria Gaidău (55 kg) și Ecaterina Rusu (63 kg). 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite