BOX/ Irina Gâlcă a adus bronz mondial din Siberia pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuind în orașul siberian Radujnîi, moldoveanca Irina Gâlcă a evoluat pentru ţara noastră la Campionatul Mondial de Tineret. Sportiva a participat în concursul categoriei de greutate de până la 64 de kilograme și a ajuns până în semifinale.

O surpriză plăcută pentru sportul moldovenesc a constituit-o prestația singurei pugiliste din lotul tricolorilor la Mondialele de tineret din Antalya - Irina Gâlcă, în vârstă de 17 ani. Tânăra a disputat patru meciuri pe ringul turcesc și a obținut victorii în trei dintre ele.

Sportiva este originară din satul Fârlădeni, Căușeni, dar locuiește încă din fragedă copilărie într-un cartier de moldoveni din orașul Radujnîi din regiunea autonomă Hantî-Mansiisk (Rusia). După succesul înregistrat la prestigioasa competiție din Antalya, Irina a decis să vină în Moldova pentru o vacanță de recuperare.

„În sport am ajuns dintr-o simplă întâmplare", a mărturisit pugilista jurnaliștilor de la Chișinău. „Aveam vreo nouă ani, când mama m-a adus la secţia de box din oraş pentru ca să nu-mi pierd timpul în stradă", a povestit Irina.

ANTRENOR MOLDOVEAN ÎN BOXUL RUSESC

S-a plictisit repede de box, chiar după primele antrenamente. „Inițial, nu-mi plăcuse sportul cu mănuși și îmi doream să merg mai des la distracții decât la sală, dar insistențele mamei au avut efect. Mai târziu, m-am îndrăgostit de ring și de ceea ce se întâmplă acolo", a spus moldoveanca.

Antrenamentele pugilistelor din Radujnîi se desfășoară sub bagheta expertului moldovean Eugen Rotar, care a și descoperit în atleta noastră un har pugilistic.

Talentul său sportiv a trezit invidia colegelor din Rusia, dar și a antrenorilor reprezentativei de tineret din această țară. Ei au făcut tot posibilul ca sportiva, care are dublă cetățenie - moldovenească şi rusă, să nu fie admisă în selecționata de tineret.

În aceste condiții, Irina Gâlcă a acceptat să reprezinte Moldova la Mondialele din Antalya și chiar a beneficiat de un cantonament de zece zile, organizat în Turcia de către Federația Moldovenească de Box.

Tânăra pugilistă este în prezent studentă la Universitatea din Celeabinsk (Rusia), dar vrea să învețe și la Chișinău, la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

VREA SĂ REVINĂ ÎN MOLDOVA

Medalia mondială de bronz obţinută la Mondiale i-a adus Irinei aprecierea autorităţilor de la Chişinău. Ministrul Tineretului și Sportului, Ion Cebanu, a anunţat că sportiva va lua o primă de 14.000 de lei și va fi asigurată cu o bursă lunară de 4.000 de lei. Pugilista a spus că-şi dorește să se stabilească în Moldova și părinții ei, Maria și Andrei Gâlcă, nu au nimic împotrivă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite