BILIARD/ Așii tacului au concurat la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de amatori s-au înghesuit la meciurile turneului, biliardul rusesc bucurându-se de o popularitate deosebită în Chişinău.

Pentru că această versiune a biliardului modern este practicată mai mult în spaţiul est-european, la etapa a treia a Cupei Mondiale au participat sportivi doar din şase republici ex-sovietice.

Printre favoriţii turneului din week-end sunt şi o serie de sportivi din ţara noastră, toţi din municipiul Chişinău. Cel mai experimentat dintre aceşti jucători este Vidjai Drangoi, un sportiv în vârstă de 23 de ani, lider al probei. El are un palmares bogat acumulat pe parcursul scurtei sale cariere sportive, ultimul succes fiind victoria din luna februarie curent, în etapa a doua a Cupei Mondiale, care a avut loc la Rostov (Rusia).

În debutul competiţiei, Drangoi a trecut cu 5-3 de ucraineanul Oleksandr Boiko, maestru al sportului de categorie internaţională. Următoarea victimă a lui Vidjai a fost Kiril Egorov din Rusia, invins cu 5-2, iar a treia victorie consecutivă (acelaşi scor, în meciul cu Serghei Petraş din Kiev) l-a propulsat pe moldovean în runda play-off.

VIDJAI DRANGOI A EVOLUAT MAI SLAB DECÂT ÎN RUSIA

Vidjai a fost eliminat din lupta pentru distincţii de către armeanul Artur Gabrielean şi s-a clasat doar pe locurile 17-32. Sportivul nostru este premiat cu bronz al Campionatului European (2005) şi al turneului Mondial pe echipe (2006). De asemenea el este posesor al trofeului la Cupa Mondială, versiunea piramida dinamică şi premiant la „Prince Open" şi „Kremlin Cup".

„Regret că evoluând acasă am obţinut un rezultat extrem de modest, care-mi compromite uşor şansele pentru obţinerea unui loc premiant. Dar mai sunt două etape şi sper să mă reabilitez", a spus Vidjai Drangoi.

image

În afară de liderul Drangoi, lotul masculin al Moldovei mai include alţi 13 jucători din totalul de 79 de participanţi. Mai bine s-au prezentat Andrei Larionov, Dumitru Caftanatov şi Sergiu Crâjanovschi, care, la fel ca şi liderul echipei, au împărţit locurile 17-32.

Învingător în concursul masculin a devenit Artiom Moiseenko din Dnepropetrovsk (Ucraina) care l-a devansat în finală pe conaționalul său, Iaroslav Tarnovețki din Cernăuți.

O MEDALIE ŞI PENTRU SPORTIVII DIN MOLDOVA

Şi la proba feminină ţara noastră are o reprezentantă care figurează în lista favoritelor competiţiei. Elena Caftanatov, deşi are doar 20 de ani, este cea mai galonată sportivă din Moldova, fapt confirmat şi pe parcursul turneului din capitală. Mai tinere decât ea au fost doar adversarele din Rusia, Reghina Vlasova şi Svetlana Tihonova.

În primele două partide, moldoveanca a trecut de Viktoria Ivanova (Ucraina) şi Marina Ankudinova (Rusia), iar în runda a treia a învins pe o altă rusoaică, Tatiana Maksimova. Accesul moldovencei spre titlu a fost stopat în semifinală, Caftanatov fiind învinsă cu scorul de 4-0 de Evghenia Romodina din Moscova, care ulterior a și învins în turneul feminin.

Astfel moldoveanca a încheiat turneul pe locul trei şi a fost premiată cu medalia de bronz. Potrivit regulamentului, ea a primit un cec de 1.000 de dolari SUA. Tot în concursul feminin au participat şi alte trei moldovence, care însă nu au acces nici în top-10. Este vorba despre Olga Zingan, Alina Cuhai şi Marina Şapchin, care au evoluat foarte slab, clasându-se în partea inferioară a clasamentului.

La evenimentul din Capitală au fost prezenţi circa 100 de jucători de biliard din Rusia, Ucraina, Belarusi, Kârgâzstan, Moldova şi Armenia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite