CHIŞINĂU: 32 de universităţi se bat pe elevii noştri. Cea mai mare înghesuială a fost la standurile universităţilor din România şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile de învăţământ superior din Moldova, România şi Rusia au deschis ieri târgul de oferte din Chişinău pentru viitorii studenţi Absolvenţii de liceu de la noi din ţară sunt interesaţi mai mult de facultăţile de peste hotare, susţinând că au parte de o educaţie mai bună.

Sute de tineri s-au adunat ieri la Teatrul de Operă şi Balet la Expoziţia „Alma Mater", la care şi-au prezentat ofertele mai multe universităţi din străinătate. Cele 32 de instituţii de învăţământ superior le-au propus vizitatorilor 200 de specializări la facultăţile lor.

Cea mai mare înghesuială a fost la standurile universităţilor din Rusia şi România, ţara de peste Prută fiind reprezentată de şcolile „Ştefan cel Mare" din Suceava şi „Lucian Blaga" din Sibiu.

Organizatorii sunt de părere că târgul este o şansă de informare pentru liceeni, care au posibilitatea să compare ofertele de studii ale mai multor instituţii din ţară cu cele de peste hotare.

PREFERĂ STRĂINĂTATEA

Corina Bunici este elevă în clasa a XI-a în Chişinău şi a venit la târg cu scopul de a alege o universitate de peste hotare. „După absolvire vreau să merg la studii în România. Îmi plac oamenii de acolo, vreau să mă stabilesc în ţara vecină , unde cred că perspectiva de angajare este mai mare", spune eleva.

Mihail Covalii, licean, visează să urmeze o facultate de limbi străine în străinătate. „Nu sunt decis unde vreau să merg. Undeva în Europa, sau chiar în Statele Unite ale Americii. Cred că în altă parte mă pot realiza mai bine decât în Moldova pentru că este alt nivel de predare", a explicat Mihail. Stana Moţoc, reprezentanta Universităţii „Lucian Blaga" din Sibiu susţine că absolvenţii moldoveni sunt foarte interesaţi de instituţiile din România.

Cele două universităţi au venit atât cu oferte de studii pe bani, cât şi cu burse subvenţionate de stat. În medie, un an de învăţământ peste Prut costă între 500 şi 600 de euro. Tinerii cu medii mari, care obţin o bursă, beneficiază şi de un loc în cămine de lux.

„Cele mai solicitate facultăţi sunt Economie, Drept şi Jurnalism", spune Stana Moţoc. Şi instituţiile din Federaţia Rusă au venit cu oferte tentante, propunându-le tinerilor să facă facultatea la 25 de universităţi. Nina Kitova, reprezentanta grupului rus prezent la eveniment precizează că moldovenii sunt admişi fără examene de admitere, doar în baza unui interviu.

Preţul oferit de aceste instituţii este însă mult mai mare decât al facultăţilor româneşti. Astfel, un an de studiu la facultăţile de Artă sau Medicină în Rusia poate costa până la 5.000 de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite