„Tu nu eşti singur”, sub acest slogan, este marcată astăzi Ziua mondială de prevenire a suicidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anual, aproximativ 600 de moldoveni aleg să-şi curme viaţa
Anual, aproximativ 600 de moldoveni aleg să-şi curme viaţa

Conform datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, zilnic, în lume, îşi pun capăt zilelor circa 3000 de persoane. Cele mai afectate sunt grupurile cu vârsta cuprinsă între 9-18 şi 26-34 ani.

Problema suicidului este actuală şi în Moldova, unde anual peste 600 de oameni aleg să-şi curme viaţa. Conform studiilor, printre factorii care pot declanşa comportamentul suicidar se atestă cei medicali-bolile psihice, dependeţa de droguri, alcool; sociali-pierderea unei persoane apropiate, abuzul în familie, performanţele şcolare nesatisfăcătoare, pierderea locului de muncă, eliberarea din funcţie; şi biologici-comportament suicidal în rândurile persoanelor apropiate.
Specialiştii în sănătate publică atenţionează părinţii să fie atenţi la comportamentul copiilor lor, pentru a putea evita o tragedie, întrucât adolescenţii predispuşi la suicid manifestă un comportament specific- prezintă stări depresive, au tulburări comportamentale, ameninţă cu sinuciderea, se izolează de prieteni şi familie.

În contextul Zilei mondiale de prevenire a suicidului, Centrul Municipal de Sănătate Publică anunţă că, în municipiul Chişinău, se vor organiza măsuri de familiarizare a populaţiei cu situaţia privind suicidul, cauzele şi măsurile de prevenţie, iar specialiştii Centrului de Sănătate Publică vor prezenta materiale instructiv-metodice, pe tema sinuciderii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite