Unde se îmbracă oamenii cu greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De cele mai multe ori, persoanele care au probleme cu greutatea spun că hainele pe care le găsesc sunt inestetice
De cele mai multe ori, persoanele care au probleme cu greutatea spun că hainele pe care le găsesc sunt inestetice

Pentru moldovenii supraponderali, shoppingul este un adevărat calvar. În Capitală sunt câteva magazine cu articole XXL, dar cumpărătorii spun că acestea sunt de prost gust.

Mersul la cumpărături peste hotare, vizitele la croitor sau purtatul hainelor demodate şi lipsite de gust, acestea sunt soluţiile la care apelează, de obicei, moldovenii supraponderali atunci când vor să-şi reînnoiască garderoba. Dacă pentru cei cu un corp suplu shopping-ul poate deveni o plăcere sau chiar o terapie în combaterea stresului, pentru persoanele cu greutate lucrurile stau invers.

În Chişinău există câteva magazine unde poţi găsi haine XXL, aduse din America, Turcia sau Germania. Am mers să vedem oferta comercianţilor, care spun că au clienţi fideli. Imediat ce le treci pragul, vânzătoarele te cântăresc din priviri, iar dacă nu corespunzi necesarului de greutate, te întreabă imediat pentru cine cauţi haine.

„Avem rochii de seară, fuste, tricouri, bluze, toate aduse din Istanbul. Nu sunt scumpe. Sunt sigură că găsiţi ceva frumos şi comod", îşi laudă marfa Valentina, vânzătoare într-un magazin din centrul Capitalei.

„COSTUME PENTRU CLOVNI"

Clienţii vizaţi au însă o altă părere. Elena G. de 37 de ani, din Chişinău, care acum doi ani avea 100 de kilograme, spune că de cele mai multe ori era nevoită să apeleze la un croitor. Nu pentru că nu ar fi găsit haine pe mărimea ei, ci pentru că modelele de la noi erau de-a dreptul ridicole.

„Voiam să arăt modernă şi tânără, dar găseam nişte modele amuzante, cu fundiţe, buzunare neproporţionale şi culori ciudate. Aveam impresia că sunt nişte costume pentru clovni. De aceea mergeam la un croitor, care îmi cosea hainele aşa cum îi ziceam", îşi aminteşte femeia, care s-a pus pe slăbit şi a ajuns la 60 de kilograme.

Acum nu mai are bătăi de cap cu asortimentul de haine, dar nici cu preţurile. Ţinutele făcute la comandă o costau mult mai scump decât cele pe care le cumpără acum din orice magazin. În plus, înainte ea avea nevoie şi de încălţăminte specială, ortopedică. „O pereche de cizme la comandă mă costa 250 de euro, iar de pantofi - 150 de euro. Acum aceleaşi lucruri le pot cumpăra cu 600-700 de lei", explică Elena.

HAINE PE MĂSURĂ, LA CROITOR

La fel ca ea, multe femei găsesc salvarea la croitor. Dacă o rochie cumpărată ajunge să coste între 500 şi 1.000 de lei, cu aceiaşi bani îşi pot coase toalete pe măsură şi după gust. Odată cu mărimea hainei, creşte şi preţul, pentru că e nevoie de mai multă stofă.

„Avem câteva cliente care au peste 140 de kilograme. De cele mai multe ori, femeile zic că găsesc doar haine confecţionate din materiale sintetice, greu de suportat, iar noi avem stofă naturală, adusă din Dubai. Clientele pot veni şi cu materiale proprii", spune Elena Sufrai, şefa unui atelier din Capitală.

STRĂINĂTATEA, O SOLUŢIE

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi jurnalista Cornelia Cozonac, în vârstă de 43 de ani, care îşi cumpără haine XXL de peste hotare. „Şi la noi găseşti haine de mărimi mari, dar sunt demodate, aşa că îmi cumpăr lucruri de peste Ocean sau din Belgia, Suedia, România şi alte ţări europene. La noi articolele de mărimi mari costă mai mult decât cele obişnuite, iar peste hotare sunt aproximativ la acelaşi preţ", explică ziarista, care a trecut şi prin experienţa ţinutelor făcute la comandă. „O perioadă mi-am cusut haine, dar nu tot timpul erau reuşite", îşi aminteşte Cornelia Cozonac.

„Ce e mare e frumos"

Lumea modei analizează tot mai serios necesităţile femeilor cu forme. Mai multe branduri au lansat linii vestimentare destinate femeilor plinuţe, iar modelele plus-size au apărut pe copertele unor reviste prestigioase.

Tara Lynn este una dintre manechinele XXL populară pentru apariţiile ei dezinvolte. Într-o campanie intitulată „Big is Beautiful" ( „Ce e mare e frumos"), lansată de o celebră firmă de haine, ea şi-a arătat mândră curbele într-un costum de baie. Ei i s-au alăturat în paginile revistelor şi alte modele cu forme voluptoase, precum Barbara Brickner, Anansa Sims sau Kate Dillon.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite