Vladimir Beşleagă, distins la Bălţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Vladimir Beşleagă a devenit joia trecută Doctor Honoris Causa a Universităţii de Stat „Alecu Russo" din Bălţi.

Gheorghe Popa, rectorul universităţii, a justificat decizia senatului de a-i acorda onorificul titlu prin faptul că scriitorul „a înnoit discursul literar în Basarabia, aplicând tehnici narative ale romanului european modern". „A creat personaje ilustrând tipologii umane neordinare şi a promovat prin intermediul operei artistice idealuri general umane", a mai spus rectorul Gheorghe Popa.

Vădit emoţionat de laudatio prezentat de prorectorul Maria Şleahtiţchi, dar şi de grupul de studenţi care au interpretat imnul „Limba noastră", Vladimir Beşleagă a vorbit cât de importantă este pentru el această zi.

„La universitate mă simt ca într-un templu al culturii şi spiritualităţii româneşti. Această uniformă mă obligă să fiu mai academic", a spus glumind scriitorul. Apoi a povestit despre viaţa sa. „Am văzut război, am văzut foamete, am văzut deportări. Bunelul meu a fost deportat şi acolo a murit. Când eu am devenit student, tatăl meu a fost judecat pentru 20 de ani, mama a fost dată afară de la serviciu. Nevoi, nevoi, nevoi... Dar setea de cunoaştere, de cultură, de frumos a învins toate şi visul meu din adolescenţă, când am început să scriu primele versuri, m-a ţinut în viaţă", a mărturisit maestru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite