Viaţă la bloc: în beznă şi fără apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa îşi duc traiul, de două săptămâni, 130 de familii din Chişinău, după ce casa le-a fost deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor. Furnizorul a tăiat curentul la tot blocul cu 12 etaje, deşi doar o treime din locatari au facturi neachitate.

De mai bine de două săptămâni, viaţa oamenilor care locuiesc în unul din cele două blocuri cu 12 etaje de la intersecţia bulevardului Grigore Vieru cu strada Albişoara s-a transformat în chin. Cele 130 de familii au rămas pe întuneric, după ce compania Union Fenosa a tăiat curentul electric pentru o datorie de 290 de mii de lei neachitată de gestionarul casei.


CU LUMÂNĂRI, CA-N EVUL MEDIU


„Pe la ora cinci seara nu mai poţi face nimic, e beznă în apartament. Stăm cu lumânări, ca în Evul Mediu", spune Elena Morari, locatară. Fără lumină, oamenii nu au nici apă caldă şi nici nu-şi pot face de mâncare la plita electrică, blocul nefiind conectat la reţeaua de gaze.


„Fugim la un restaurant din apropiere şi ne rugăm să ne vândă apă fierbinte. Aducem o canistră de cinci litri, diluăm cu apă rece şi facem baie", povesteşte Elena Morari. Soţul ei, Sergiu, adaugă, revoltat: „Cu mâncarea e şi mai rău. Azi dimineaţă am hrănit fetiţa cu biscuiţi şi conserve".
Mulţi locatari n-au putut rezista în asemenea condiţii şi s-au mutat temporar pe la rude. Alţii au găsit soluţii de alternativă, ilegale însă: fie şi-au tras energie electrică de la casele vecine, fie şi-au adus butelii cu gaz.


FURNIZORUL ÎŞI CERE BANII


Nu este prima dată când blocul rămâne fără lumină din cauza datoriilor. Deşi doar 30 la sută din locatari au facturi neachitate, consecinţele le suportă toţi. Şi asta pentru că nu au contracte individuale cu Union Fenosa, care furnizează energie în baza unui contract comun, încheiat cu Asociaţia de locatari.


Union Fenosa spune că va reconecta casa doar după achitarea datoriei de 290 de mii de lei. „Nu putem furniza curent doar în unele apartamente şi nu putem încheia contracte individuale cu fiecare locatar în parte, până nu sunt stinse datoriile", ne-a declarat Vasile Gribincea, şeful serviciului de presă al Union Fenosa.
Locatarii cu datorii nu se grăbesc însă să le achite. Elena Corneva are facturi neplătite de cinci ani, în valoare totală de circa zece mii de lei. „N-am bani, nu lucrez acum", se scuză femeia.


„SĂ-L IA DE GÂT PE GESTIONAR"


Am cerut explicaţii preşedintelui Asociaţiei de locatari. Leonid Canişcev ne-a răspuns scurt că „se negociază", refuzând să spună ce anume. „Totul e în lucru. Peste o săptămână să mă sunaţi" , a menţionat gestionarul blocului.


Victor Parlicov, directorul Agenţiei pentru Reglementare în Energetică (ANRE) dă vina anume pe gestionar. „Canişcev a adus un electrician care a reconectat abuziv blocul, rupând sigiliile", spune Parlicov, menţionând că ANRE nu poate obliga furnizorul să reconecteze blocul. „Unica soluţie pentru consumatorii care au achitat facturile este să-l ia de gât pe gestionar şi să-l oblige să-şi facă treaba", susţine directorul ANRE.


Nici autorităţile locale nu au soluţii. Potrivit pretorului sectorului Râşcani, Mihai Cârlig, oamenii vor rămâne pe întuneric încă cel puţin o săptămână. „Am făcut un demers la Union Fenosa. Am discutat ca datoria să fie reeşalonată", a spus Mihai Cârlig.


„ADRESAŢI-VĂ INSTANŢEI"


Roman Mihăieş, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorului, le sugerează oamenilor să-şi caute dreptatea în instanţă. „Fiecare locatar care nu are datorii poate depune o plângere la Procuratura de sector, anexând facturile achitate. Totodată, se pot plânge la ANRE, care ar interveni pentru ca Union Fenosa să reconecteze clădirea", a spus Mihăieş.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite