Veselă ieftină, pomeni pe morminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrâna este în căutarea pomenilor pentru Blajini
Bătrâna este în căutarea pomenilor pentru Blajini

La o săptămână după ce au făcut plinul frigiderelor cu bunătăţi pentru Înviere, moldovenii au ieşit iarăşi la cumpărături, de data aceasta după pomeni pentru Paştele Blajinilor.

Cu listele pregătite de acasă, oamenii îşi fac loc la standurile cu prosoape, ligheane, farfurii sau găleţi. Criteriul de cumpărare este simplu, lucrurile trebuie să fie ieftine.

Creştinii sunt puşi la încercări dificile de a alege între o găleată de plastic de 30 de lei şi una emailată de 110 lei, farfurii şi castroane de plastic, ce ajung la 15 de lei, şi căni şi ligheane de ceramică ce costă 30 de lei bucata. Vânzătorii spun că aşa a fost în fiecare an, însă acum bugetul familiilor s-a redus din cauza crizei.

Pomana a ajuns sufletul comerțului de Paștele Blajinilor

„Cei mai mulţi întreabă ce avem mai ieftin. Am vândut peste 200 de farfurii, în general clienţii se uită după tot felul de mărunţişuri", explică Larisa Verbiţcaia, vânzătoarea de veselă la Piaţa Centrală.

Împodobită parcă de sărbătoare, toată piaţa este împânzită de flori artificiale şi coroane. Cele mai bogate costă 80-100 de lei, iar cele mai modeste pornesc de la 10 lei.

„Acum acestea merg cel mai bine. Majoritatea preferă coroanele simple, pentru că le cumpără cu 15 lei", spune şi Ion Tabac, un alt comerciant.

„NEVOIŢI SĂ ALEGEM CE E MAI IEFTIN"

Listele cumpărătorilor se reduc îndată ce ajung la piaţă. „Am venit să cumpărăm multe, dar la unele am renunţat. Am luat o candelă care costă 5 lei şi nişte căni de 5 lei. Am vrea să cumpărăm pomeni calitative, dar suntem nevoiţi să alegem ce e mai ieftin, că altfel nu ne mai rămâne de mâncare", spune Eugenia Mămăligă, care a venit să cumpere pomeni de Blajini.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite