VIAȚA ÎN CULORI TACTILE Vezi cine este moldoveanca absolventă de Jurnalism, care vede viaţa cu mâinile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livia Pânzaru (21 de ani) este o absolventă de Jurnalism. Priveşte lumea cu seninătate şi optimism, deşi şi-o imaginează doar din amintiri şterse. La fel ca ea, din dorinţa de a fi în rând cu lumea, alţi 7-8 nevăzători termină anual facultăţile din Capitală, numărul fiind în creştere.

Închideţi ochii pentru zece secunde... Aşa arată fiecare zi din viaţa Liviei Pânzaru, o tânără din Chişinău care nu mai vede de la vârsta de cinci ani, când a fost diagnosticată cu o maladie gravă ce a lăsat-o oarbă.

Nu ştie cum arată membrii familiei, hainele pe care le poartă, apartamentul în care locuieşte sau colegii cu care a învăţat la facultate. Dar nu-şi plânge soarta şi spune că ochii ei sunt mâinile, prietena care o însoţeşte tot timpul sau părinţii.

„Nu mă simt diferită. Când vreau să aflu cum arată un obiect, mă adresez: «Dă-mi să mă uit, să văd», pentru că le pot vizualiza cu ajutorul mâinilor", spune Livia, menţionând că îşi imaginează fiecare obiect la fel de bine precum un văzător.

GREUTĂŢILE O FAC MAI PUTERNICĂ

„Nimic nu este întâmplător, poate aşa este mai bine. Greutăţile modelează caracterul omului. Aş fi fost altfel dacă vedeam tot ce văd ceilalţi şi, poate, nu eram alături de persoanele cu probleme similare", mai explică fata, care anul acesta a absolvit facultatea de Ştiinţe ale Comunicării din Chişinău şi este masterandă la Jurnalism European.

La facultate, colegii îi spuneau tot timpul că este foarte curajoasă. „Nici nu mi-am pus vreo dată problema de a merge sau nu la universitate. Cred că e ceva normal să continui studiile, însă colegii mă priveau ca pe un fenomen", povesteşte fata.

Citește și:

(FOTO) Străzile din centrul Chișinăului, capcane pentru invalizii cu dizabilități locomotorii

Livia s-a îndrăgostit de profesia de jurnalist încă din copilărie, iar acum este în căutarea unui job în speranţa că va scrie despre viaţa celorlalţi nevăzători din Moldova. „În clasa a zecea, împreună cu câţiva colegi, am fost invitată la o emisiune.

Încă de atunci hotărâsem că voi deveni jurnalistă şi vroiam să lucrez la radio sau la un ziar", mărturiseşte emoţionată tânăra. Are un program special la calculator care îi citeşte cu voce toate textele, o ajută să navigheze pe internet, iar poziţionarea literelor pe tastatură a memorizat-o.

ALB ŞI BLEU, CULORI PREFERATE

Chiar dacă a văzut doar până la vârsta de cinci ani, fata îşi mai aminteşte anumite nuanţe, iar cel mai mult îi plac culorile bleu şi alb. „Ador hainele de culoarea albă. Tot timpul merg la cumpărături cu prietena mea sau cu mama şi le cer părerea", se destăinuie fata, care tot timpul este însoţită de prietena ei Marina Adam, în vârstă de 23 de ani, care la fel are probleme de vedere.

SCHIMB DE EXPERIENŢĂ

În Moldova sunt 9.500 de nevăzători. „Încercăm să le oferim condiţii de studiu cât mai multor persoane. Îi ajutăm să participe şi la un program de schimb prin intermediul căruia unii pleacă în Germania ", spune Larisa Celan, vicepreşedintele Societăţii Orbilor.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova, pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite