VERDICT Plata primei zile de concediu medical de către angajați este neconstituțională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Judecătorii Curții Constituționale au apreciat că, în versiunea actuală a legii, salariații rămân fără bani în prima zi de concediu medical, în timp ce trebuie să plătească mai departe primele de asigurare.

Magistrații Curții Constituționale au pronunțat ca neconstituțională plata primei zile de concediu medical transpusă în sarcina angajatului.

Conform legii 289 din 22 iulie 200 cu privire la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurare sociale, completată în iunie 2011 și ianuarie 2012, prima zi de concediu medical era plătită de angajat, de la a doua până la cea de-a patra zi erau suportate de către angajator, iar plata pentru zilele suplimentare de concediu erau achitate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Judecătorii au apreciat că, în versiunea actuală a legii, salariații rămân fără bani în prima zi de concediu medical, în timp ce trebuie să plătească mai departe primele de asigurare. Totodată, magistrații consideră inadmisibil ca statul să pretindă angajaților executarea unei obligații, în timp ce aceștia sunt neprotejați financiar în perioada de repaus medical.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite