Uniunea Europeană resuscitează agricultura din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată cu fondurile ENPARD ar putea apărea mai multe sere
Odată cu fondurile ENPARD ar putea apărea mai multe sere

Ministrul Vasile Bumacov spune că din 2014 producătorii agricoli își vor putea fortifica sau extinde afacerile prin programul ENPARD, însă până atunci trebuie să demonstrăm că merităm aceşti bani.

Revenit de la Bruxelles, unde a avut loc cea de-a doua sesiunie a Programului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (ENPARD), Vasile Bumacov susţine că resursele financiare alocate de UE ar putea spori numărul serelor, a volumului producţiei de lactate şi de carne, va îmbunătăţi drumurile rurale şi-i va ajuta pe agricultorii să cumpere tehnică modernă. Totul însă cu o singură condiţie.

„Trebuie să convingem Comisia Europeană că merităm aceşti bani. Suma rezervată Republicii Moldova depinde de cum vom demonstra potenţialul agricol al ţării noastre şi necesarul pentru a face agricultura modernă şi competitivă", explică oficialul. Deocamdată, însă fondurile europene nerambursabile ENPARD sunt repartizate pe foaie, atât spre domenii care au rămas în urmă din cauza lipsei de bani, cât şi spre ramuri ce necesită subvenţii semnificative pentru dezvoltare. „Un domeniu important e securitatea alimentară. La fel e şi zootehnia. Chiar dacă am majorat subvenţiile în 2012, acesta se dezvoltă lent. Nu avem lapte deajuns pentru piaţa internă, iar consumul de carne este la jumătate", argumentează ministrul. Banii europeni urmează să fie investiţi şi în agricultura de valoare înaltă, în creşterea subvenţiilor pentru tehnica modernă, în infrastructură şi în sectorul energetic. „Un alt domeniu important, neacoperit de noi, este cel al specialităţilor tradiţionale. Trebuie să ne amintim ce au făcut bunicii noştri, ca să-i atragem pe turişti în Moldova", explică Vasile Bumacov. Astăzi, la Chişinău, va fi creat un grup de lucru, care va estima valoarea investiţilor iniţiale.

Producătorii în căutare de fonduri

De cealaltă parte, agricultorii spun că ajutorul ar fi ca o gură de aer. „Depinde de mecanismele de aplicare, pentru că mulţi producători au nevoie de instruire şi de pregătire. Majoritatea sunt în căutare de fonduri, ar vrea să investească, dar nu au bani", spune Vitalie Cimpoieş, directorul Asociaţiei Cutezătorul de la Făleşti, care-i învaţă pe fermieri cum să scrie proiecte.

ENPARD este o iniţiativă a UE ce are ca scop dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural. De un program similar, numit SAPARD, a beneficiat şi România în perioda de preaderare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite