Ultimul sunet pentru şcolile mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul de studii 2012-2013, instituțiile preuniversitare din raioane care n-au trecut încă prin „sita" optimizării vor fi reorganizate. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că toţi şefii de direcţii raionale au deja un plan care urmează a fi aprobat.

„Vom merge pe aceeaşi cale: reorganizarea şcolilor, în cazul în care nu sunt suficienţi elevi, sau lichidarea acestora, dacă instituţiile se dovedesc a fi ineficiente", a spune Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general.

Reforma Educaţiei este un proces de lungă durată şi nu poate da rezultate într-un singur an, mai spune responsabilul.

„E normal să existe rezistenţă la început. Nu putem face economii pe seama copiilor, dar banii trebuie să ajungă pentru asigurarea unei baze tehnico-materiale minime în toate instituţiile de învăţământ. Credeţi-mă, există raioane în care timp de cinci ani nu s-a procurat o bancă sau o carte şi unde un profesor predă la patru materii în acelaşi timp", argumentează Valentin Crudu.

În raionul Orhei, reorganizarea unităţilor şcolare a început anul trecut şi va continua în septembrie. „Spiritele s-au mai potolit, părinţii au înţeles că într-o clasă cu câţiva elevi nu se face carte şi tot copiii lor au de suferit. Avem deja o şcoală de circumscripţie în Trebujeni. Anul acesta a fost renovat sistemul de încălzire, s-a făcut reparaţie la cantină şi în sala de sport, s-au pus geamuri noi, toată lumea e mulţumită acum", povesteşte Eudochia Ştefârţă, şefa direcţiei de învăţământ din Orhei.

PENSIONARII SE VOR ODIHNI ACASĂ

În raionul Drochia, în jur de 40 de elevi vor face din toamnă naveta de la Măcăreuca la liceul din Cotova, după ce gimnaziul din satul lor a fost transformat în şcoală primară. „Am primit un autobuz care-i va transporta zilnic pe copii. Am angajat şi un educator care să aibă grijă de ei în drum", afirmă Iurie Melintii, şeful direcţiei raionale de învăţământ.

El precizează că majoritatea dascălilor vor preda la şcoala de circumscripţie din Cotova, iar pensionarii vor fi nevoiţi să stea acasă. Şi instituţiile preuniversitare din Ocniţa sunt gata de reorganizarea din toamnă. Mai multe şcoli vor fi optimizate, iar unele - închise.

„Ne este cam greu acum, pentru că trebuie să găsim de lucru profesorilor, măcar şi cu jumătăţi de normă, dar sperăm că reforma va da roade. Avem gimnazii mici, fără elevi, pe care nu ne permitem să le întreţinem. Bunăoară, la Liceul rus «Dimitrie Cantemir», nicio clasă nu avea măcar 18 elevi, deci cheltuielile nu-şi aveau rostul", explică Victoria Cazacu, şefa direcţiei de învăţământ din Ocniţa.

PLANUL DE OPTIMIZARE

Până în 2013, urmează să fie optimizate 370 din cele aproape 1.500 de şcoli din ţară. Reforma a început în 2010 în raioanele Căuşeni şi Râşcani şi a urmat cu 221 de şcoli din nouă raioane, în 2011. În 2012 vine rândul altor 82 de şcoli, iar în 2013 - 75 de instituţii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite