UE ne cere să excludem medicamentele „clonate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele care produc medicamente originale trebuie ocrotite prin lege
Firmele care produc medicamente originale trebuie ocrotite prin lege

Uniunea Europeană solicită Republicii Moldova să ocrotească prin lege marile companii care produc medicamente originale. Măsura ar putea avea efecte negative pentru consumatori: majoritatea produselor farmaceutice se vor scumpi, iar unele vor dispărea de pe piaţă, avertizează experţii.

În cadrul negocierilor pe marginea Acordului de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, UE cere Moldovei să introducă în legislaţie o prevedere prin care să ofere producătorilor de medicamente originale protecţie pentru produsele înregistrate pe un termen de până la 11 ani.

Altfel spus, va trebui să garantăm dreptul de patentă asupra produsului original inventat. Ca urmare, nicio altă companie nu va putea importa un medicament generic ce reproduce originalul, pentru că nu va putea face referire la testele clinice existente şi nici să iniţieze propriile verificări, restricţii ce funcţionează în spaţiul comunitar. Astfel, atâta timp cât originalul va fi protejat de dreptul de patentă, importul genericelor, care sunt cu mult mai ieftine, va fi interzis în Republica Moldova.

BOLNAVII DE SIDA, PRINTRE CEI MAI AFECTAŢI

Potrivit unui studiu realizat de Viorel Soltan, ex-viceministru al Sănătăţii, şi Stela Bivol, director pentru politici şi cercetări la Centrul pentru Politici în Sănătate, aplicarea acestei prevederi va avea efecte distrugătoare pentru ţara noastră: „Exclusivitatea datelor este o modalitate de a menţine artificial preţuri mari şi, implicit, duce la restricţionarea accesului la medicamente pentru cetăţenii Republicii Moldova". Autorii fac referire şi la studii mai vechi efectuate în Europa, care arată că, la nivel european, amânarea cu doar şapte luni a intrării pe piaţa a unui număr mare de preparate generice a cauzat prejudicii de trei miliarde de euro. Aceleaşi cercetări arată că introducerea genericelor pe piaţă duce la o scădere cu circa 40% a preţurilor la medicamente în primii doi ani.

Autorii aduc exemplul câtorva ţări care s-au confruntat cu probleme serioase în urma legiferării exclusivităţii datelor. „În Ucraina, prevederea a fost introdusă pe un termen de şase ani. Deja în 2010 a fost interzisă înregistrarea pentru trei preparate generice antiretrovirale şi unul antihipertensiv. Totodată, sunt cinci litigii legate de înregistrarea unui antibiotic şi a câtorva medicamente pentru tratarea cancerului", menţionează Stela Bivol.
Expertul consideră că la noi cel mai mult vor avea de suferit persoanele infectate cu HIV/SIDA, mai ales că din 2014 acestea nu vor mai beneficia de suportul financiar pe care îl oferă în prezent Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei.

MOLDOVA, NEATRACTIVĂ PENTRU MARILE COMPANII

În timp ce experţii avertizează că Moldova s-ar putea confrunta cu un deficit de medicamente, distribuitorii locali stau liniştiţi. Serghei Perepeliţă, vicedirectorul unei companii, susţine că măsura nu le va aduce nicio daună, întrucât giganţii farmaceutici nici nu sunt interesaţi să investească la noi, pentru că avem o piaţă mică, de câteva zeci de milioane de euro. „Este absolut normal ca oricărui producător să-i fie protejat prin lege produsul, deoarece pentru invenţii şi teste clinice se cheltuiesc sume colosale", spune managerul.

„Exclusivitatea datelor ne-ar putea crea neplăceri, dar este un imperativ de aliniere la standardele europene", crede profesorul Vladimir Safta, fost vicedirector al Agenţiei Medicamentului. Potrivit lui, în cazuri extreme, Ministerul Sănătăţii poate da indicaţii agenţilor economici, pentru ca aceştia să importe de urgenţă preparatul lipsă.

Nu există niciun motiv de îngrijorare, ne asigură şi viceministrul Sănătăţii Octavian Grama. Potrivit oficialului, autorii studiului au dreptate, dar în felul lor. „Exclusivitatea datelor a fost legiferată şi în România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia. Zilele acestea au loc negocieri privind Acordul de Liber Schimb. Vă asigurăm că vom ţine cont de experienţa altor ţări, ca să nu ne pomenin în situaţia Ucrainei", a precizat Grama. „Uniunea Europeană nu ne impune nimic, ci doar ne recomandă. Noi vom propune mai multe variante posibile, pentru ca Republica Moldova să aibă doar de câştigat, nu de pierdut", a adăugat viceministrul, fără a detalia.

Cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi UE a demarat astăzi, la Chişinău, şi va dura până pe 14 septembrie. Prima rundă a avut loc în perioada 20-22 martie.

Ne tratăm cu produse generice

Potrivit unui raport al Agenţiei Medicamentului, în anul 2010, în Republica Moldova erau înregistrate aproximativ 6.500 de denumiri de medicamente. Dintre acestea, circa 83% erau de import şi doar 17% autohtone. Numai 11,6% din numărul total de preparate utilizate în ţara noastră erau originale, 73% - generice, iar 15,4% constituiau medicamentele combinate. Republica Moldova importă cele mai multe produse farmaceutice din India, Rusia, Germania şi Ungaria. Potrivit Agenţiei Medicamentului, piaţa locală de medicamente este evaluată la circa 170 de milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite