Tratamentul forţat ar putea dispărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Republica Moldova se mai practică internarea forţată în spitale
În Republica Moldova se mai practică internarea forţată în spitale

Ministerul Sănătăţii vrea să elimine această metodă de îngrijire medicală aplicată în prezent bolnavilor de alcoolism şi de narcomanie. Deocamdată, Ministerul Protecţiei Sociale se opune iniţiativei

Autorii proiectului de lege susţin, în nota informativă, că legislaţia noastră conţine prevederi ce se află în discrepanţă cu tratatele internaţionale la care Moldova este parte şi contravine jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului. În consecinţă, experţi din domeniul Sănătăţii propun modificarea mai multor norme legislative: Legea cu privire la ocrotirea sănătăţii, cea cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacienţilor, Codul Penal şi cel de Procedură Civilă.

METODE EGALE TORTUREI

Una dintre prevederile care trebuie exluse din legislaţie este eliminarea posibilităţii efectuării tratamentului medical forţat persoanelor dependente de alcool sau droguri, considerată de autori desuetă. „În conformitate cu standardele internaţionale, asistenţa medicală, administrată fără consimţământ, chiar şi în scopuri terapeutice, poate fi egalată cu rele tratamente sau chiar tortură", se menţionează în nota informativă.
Potrivit Tatianei Zatâc, şefa Direcţiei politici în asistenţă medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii, proiectul a trecut procedura de avizare. „Unele ministere sunt împotriva eliminării tratamentului forţat în cazul bolnavilor de narcomanie şi alcoolism, pentru că aceştia ar prezenta pericol pentru rude. De exemplu, cei de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei consideră că apropiaţii oameniilor cu vicii vor fi în siguranţă doar dacă aceştia vor fi izolaţi", a precizat funcţionara.
Directorul Dispensarului Republican de Narcologie din Capitală, Mihail Oprea, afirma că în instituţia pe care o gestionează niciun pacient nu este tratat sau internat cu forţa. „La noi nimeni nu este ţinut împotriva voinţei lui. Bolnavul poate fi spitalizat în baza deciziei judecătoreşti. Tratamentul este obligatoriu, dar dacă omul nu doreşte, nimeni nu-l obligă să-l urmeze", ne-a spus el.

DOSARE PIERDUTE LA CEDO

Autorii proiectului motivează revizuirea legislaţiei prin multele cazuri pierdute de Moldova la CEDO pentru tratament inuman şi degradant. Un caz recent în care Curtea de la Strasbourg s-a pronunţat este cel al lui Iurie Gorobeţ, care a fost internat în 2008 cu forţa într-o instituţie psihiatrică, unde s-a aflat pentru o perioadă de 41 de zile. Pe timpul spitalizării, el nu a comunicat cu nimeni din afară şi i s-au injectat substanţe care temporar l-au paralizat.
„Nimănui nu-i poate fi administrat niciun medicament şi nu-i poate fi injectat nimic contrar voinţei lui. Persoanele dependente trebuie singure să decidă dacă vor sau nu să se trateze. Acest fapt nu poate condiţionat de nimeni. Statul însă trebuie să facă eforturi pentru a-i convinge pe cei dependenţi de vicii să apeleze la medici", a explicat directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi. Juristul este de părere că aceşti bolnavi nu apelează la instituţiile statului, deoarece se tem că nu le va fi respectată confidenţialitatea.

Peste 50.000 de alcoolici şi narcomani, luaţi în evidenţă

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în anul 2011, au fost înregistrate 3.436 de cazuri de alcoolism, dintre care 665 de persoane au dezvoltat psihoză alcoolică. În evidenţă însă sunt peste 46.000 de persoane, pentru care sunt propuse alternative de profilaxie şi tratament. Totodată, în aceeaşi perioadă, numărul celor dependenţi de stupefiante a ajuns la peste 1.000 de persoane, în evidenţă fiind luaţi peste 9.000 de oameni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite