Transplantul, amânat pentru încă un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii care au nevoie de operaţii de acest tip sunt nevoiţi să aştepte până în 2012. Oficialii Sănătăţii, care au promis că anul acesta spitalele vor fi dotate pentru asemenea intervenţii, au prelungit din nou termenul.

Autorităţile din Sănătate susţin că legislaţia referitoare la transplant va fi ajustată în cel mult două luni pentru a se putea face astfel de operaţii în Moldova. Cu toate acestea, operaţiile propriu-zise vor începe abia în 2012. Problema, spun medicii, sunt spitalele din Chişinău, care nu sunt dotate corespunzător pentru asemenea intervenţii. În acest timp, pacienţii trecuţi pe „lista neagră" pentru transplant trăiesc doar cu speranţa că vor mai avea zile până în 2012.

Prea săracă
pentru operaţie


Lilia Mutilică din Hristoforovca, raionul Ungheni, este unul dintre sutele de moldoveni care are nevoie de transplant de rinichi. Femeia, mamă a trei copii, suferă de insuficienţă renală. Pentru a supravieţui, vine de două ori pe săptămână la Chişinău, la dializă.
„Mi se umflă picioarele şi mă sufoc", povesteşte Liliana, care acum îşi face grupă de invaliditate. „Un transplant de rinichi mi-ar uşura viaţa, mi-ar oferi o şansă să am un trai normal", spune Lilia. La fel de greu îi este şi mamei tinerei, care trăieşte lângă ea fiecare suferinţă. „Noaptea, eu icnesc într-o cameră şi ea în alta. Mă tem să nu rămân singură cu toţi trei copii", povesteşte printre lacrimi bătrâna.


Deocamdată, Lilia nu are bani să-şi facă transplant peste hotare. Potrivit lui Andrei Usatâi, directorului Spitalului Republican din Chişinău, statul va suporta gratuit un număr foarte mic de operaţii de transplant, circa 20 pe an. Pacienţii „norocoşi" vor fi selectaţi de o comisie medicală. „Se va aplica principiul cost-beneficiu şi cost-eficienţă. Are rost să faci operaţie de transplant unui bătrân de 87 de ani, care poate mai are de trăit un an?", se întreabă retoric Usatâi, explicând criteriile de selecţie a pacienţilor.


25 de mii de euro,
costul unui transplant


Bolnavii care vor avea suficient de mulţi bani să-şi suporte singuri intervenţia chirurgicală vor trebui să scoată din buzunar 25 de mii de euro.
În decembrie 2010, Guvernul a aprobat criteriile de autorizare a activităţii de prelevare de organe, însă acest lucru nu permite încă efectuarea intervenţiilor. Doctorul Andrei Usatâi spune că de vină pentru acest lucrueste proasta echipare a spitalelor. Instituţiile medicale din Capitală, singurele din ţară care ar putea fi pregătite pentru acest gen de operaţii, nu dispun încă de aparatură specială. În plus, nici cadrele medicale nu sunt instruite pentru astfel de operaţii.


Donatorii trebuie educaţi


Abia în 2012, susţine Usatâi, la „Republican" se vor face transplanturi de rinichi. Asta după ce se va finaliza construcţia unui nou bloc operator. Şi transplantul de ficat va avea undă verde peste doi ani şi va costa circa 30 de mii de euro, inclusiv tratamentul post-operatoriu pentru un an. Potrivit lui Vladimir Hotineanu, ministrul Sănătăţii, amenajarea unei săli de operaţii costă 2-3 milioane de euro.


Nu doar baza tehnico-materială reprezintă o problemă. Directorului Centrului de Chirurgie a Inimii din cadrul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru spune că impedimentul apare din partea rudelor potenţialilor donatori, care nu sunt pregătite să-şi dea consimţământul pentru o eventuală donare de inimă.

TRATAMENT PENTRU LEUCEMIE

Copiii suferinzi de leucemie din Republica Moldova vor mai avea o şansă la viaţă. Autorităţile medicale susţin că, peste trei ani, urmează să se deschidă primul centru de transplant de măduvă osoasă, amenajat cu suportul unei organizaţii non-guvernamentale din Austria. „Cei 22 medici şi 16 asistente medicale care vor efectua asemenea operaţii vor fi instruţi gratuit, timp de şase luni, în Austria şi în Timişoara", a declarat Victor Cernat, Directorul Spitalului Oncologic, instituţie care va găzdui viitorul centru.


Potrivit lui Cernat, numărul copiilor cu leucemie creşte de la un an la altul. În prezent, circa 45 de micuţi suferă de această maladie gravă. O operaţie de transplant de măduvă osoasă costă circa 60 de mii de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite