Lege cu bâta la Poliţia din Căuşeni. Torturat pentru doi viţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Guţu vine frecvent la Chişinău pentru investigaţii medicale
Ion Guţu vine frecvent la Chişinău pentru investigaţii medicale

Un tânăr din Fârlădeni, Căuşeni, a fost bătut de oamenii legii până la sânge fiind acuzat că a furat doi viţei de la vecinul său. Băiatul nici măcar nu are statut de bănuit

Ion Guţu a absolvit doar nouă clase, după care viaţa l-a adus în pragul unui examen al maturităţii: mai întâi a muncit la construcţii în Chişinău, după care a început să-şi administreze propria afacere - o stână cu vreo 50 de oi. De aceea, probabil, la cei 26 de ani ai săi, te pătrunde cu o privire matură şi îţi întinde o mână bătătorită.

COŞMARUL DE LA COMISARIATUL DE POLIŢIE

Şi mai severă a fost „lecţia" pe care i-au oferit-o oamenii legii de la Căuşeni la sfârşitul lunii mai. „Am fost chemat la Poliţie, unde am fost întrebat despre nişte viţei furaţi de la vecinul meu. I-am zis acelui poliţist, pe nume Serghei, că nici prin cap nu-mi trece despre ce îmi vorbeşte şi că în ziua în care ar fi fost furate animalele am fost ocupat de dimineaţă până-n seară. Atunci m-a dat pe mâna colegilor săi, din biroul vecin", îşi aminteşte tânărul.
A urmat un coşmar. „Trei m-au luat la pumni de mi s-a întunecat în faţa ochilor. Mă loveau cu picioarele în burtă, în spate, în cap... peste tot. Apoi, mi-au dat cu o carte groasă după cap, iar cu o bâtă m-au bătut peste picioare şi mâini. M-au ameninţat şi cu un pistol Makarov. Mi-au aplicat lovituri pe la tâmple cu magazia armei. Mi-au spus că mă împuşcă dacă nu îmi recunosc vina şi că nimeni nu-mi va găsi cadavrul", mărturiseşte Ion, vădit speriat, atingându-şi cicatricele rămase pe faţă. După vreo cinci ore de chinuri, poliţiştii care l-au „audiat" i-au luat ultimii o sută de lei, pentru că ar fi avut nevoie de bani pentru benzină.
Peste câteva zile, oamenii legii au venit la mama băiatului, propunându-i bani doar ca să nu „scoată gunoiul din casă". „Unul dintre ei mi-a propus două mii de lei, ca să tac. Noi am cheltuit mult mai mult pentru leacuri", afirmă Anastasia Guţu.

DECLARAŢII CONTRADICTORII

Poliţia din Căuşeni într-adevăr investighează furtul a doi viţei în Fârlădeni, doar că Ion nu este bănuit în acest dosar. Ne-au spus-o chiar şefii Comisariatului, care s-au încurcat în declaraţii, refuzând să divulge numele subalternilor care l-au bătut cu cruzime pe Ion Guţu. „Nişte aberaţii. Nimeni nu mi s-a plâns niciodată că ar fi fost bătut la noi şi nu înţeleg de ce nu a făcut-o. Ceea ce vă pot spune cu siguranţă e că băiatul nu e vinovat de furt. Exclud categoric că a fost bătut, ştiu cu cine lucrez!", s-a arătat convins Valeriu Gălbineanu, şeful Comisariatului de Poliţie de la Căuşeni.
Igor Juvală, adjunctul comisarului, a revenit cu precizări care se bat cap în cap cu cele ale şefului său. „Băiatul încearcă astfel să se răzbune. Foloseşte această cale ca să nu fie tras la răspundere", ne-a tăiat-o scurt omul legii, refuzând să precizeze cine se ocupă de cazul viţeilor furaţi, sub pretextul că nu ţine minte.
Nici procurorii nu au fost prea vorbăreţi, menţionând doar că au o plângere de la tânărul de la Fârlădeni. N-au pornit însă o urmărire penală. „De caz se ocupă cei mai experimentaţi procurori, aşa că decizia va fi legală şi corectă. Asta nu înseamnă însă că va fi adoptată în favoarea petiţionarilor. Ne trebuie material probatoriu, şi nu simple declaraţii", susţine Ion Oboroceanu, procurorul-şef al raionului Căuşeni.
Dovada lui Ion Guţu rămâne doar „sentinţa" dată de medici: va trebui să facă multe drumuri la spital pentru a-şi reveni. Îl doare tot: capul, spatele, picioarele, mâinile, genunchii. A stat săptămâni la pat şi a avut nevoie de îngrijirea doctorilor.

60 DE CAZURI PIERDUTE LA CEDO

„Ion Guţu este, de fapt, o victimă a torturii, care, cu regret, se mai aplică în comisariatele de poliţie. Procurorii de la Căuşeni, fiind sesizaţi, erau obligaţi să intervină imediat şi prompt, încă în luna mai. Totuşi, aceştia au preferat să tergiverseze pornirea urmăririi penale, probabil, crezând că victima va uita feţele celor care l-au maltratat", a declarat Alexandru Zubco, jurist la Asociaţia Promo-Lex.
Până acum, Moldova a pierdut la CEDO peste 60 de dosare pentru încălcarea articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului. Experţii de la Amnesty International cred însă că această cifră va creşte.

SĂ VĂ PLÂNGEŢI MINISTRULUI

„Cazurile de tortură nu sunt rare, mai ales prin raioane. Probabil, acolo Poliţia nu este încă bine instruită şi nici nu-i supravegheată. De ce o fac? Probabil, consideră că tortura este o metodă bună de a obţine mărturii, care au o valoare juridică", consideră Igor Stoica de la Amnesty International.
Ministrul de Interne, Alexei Roibu, susţine că numărul cazurilor de maltratare în comisariate este în scădere. Totuşi, oficialul are un mesaj pentru cei care au fost bătuţi. „Rog să fiu informat personal şi să vedeţi care vor fi rezultatele. Tortura este o infracţiune", a declarat şeful MAI.

Sfaturi pentru victimele torturii

Ce ar trebui să ştie o persoană torturată de oamenii legii? „În primul rând, victima trebuie să insiste asupra întrevederii cu un avocat. E de dorit să facă imediat o investigaţie medicală. Să solicite documentele în baza cărora a fost reţinut. Să reţină numele poliţiştilor", sugerează Igor Stoica de la Amnesty International.
Potrivit procurorilor de la Secţia de combatere a torturii, în 2011 au fost depuse 958 de plângeri. „Au fost pornite 108 dosare penale. E vorba despre tortura aplicată de angajaţii MAI, cei din instituţiile penitenciare şi forţele armate", a explicat Ion Caracuian, procuror-şef al secţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite