TABLOURI AROMATE Vezi cum desenează fata care vede lumea în culori şi parfum de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictoriţa Anna Pronina (26 de ani) adoră să-şi petreacă nopţile în bucătărie cu o cafeluţă tare. N-o bea toată însă. Ultimele sorbituri ajung pe pânza tablourilor maronii semnate de artistă. Are peste 50 de creaţii, unele au ajuns în Occident, altele au rămas în Moldova. Tânăra vrea să înceapă să picteze şi în vin sau ceai.

Când era într-a doua, voia să devină eroină, apoi cosmonaut, killer, şofer de cursă lungă, iar după clasa a treia era sigură că vrea să fie pictoriţă. Pentru prima dată a luat pensula în mână la doi ani, iar desenul îl păstrează şi azi.

„Mai întâi am desenat un soldat, care nu prea semăna a ceea ce trebuia să fie. Apoi, când mergeam deja la şcoală, în clasa a şasea, m-am îmbolnăvit şi trebuia să stau acasă. Atunci am început să pictez pereţii. Am desenat un înger şi nişte nori frumoşi pe pereţi. Mama nu-mi interzicea să-mi manifest talentul", îşi aminteşte tânăra. De atunci, n-a mai renunţat la pensulă, culori şi vise.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Originară din Ucraina, Anna Pronina a venit în Moldova acum doi ani în căutarea unor noi provocări şi imagini pitoreşti. „Îmi amintesc foarte bine acel moment, era vara, cald şi când am ajuns în Chişinău ploua. M-am îndrăgostit de acest oraş, pentru că este mic şi primitor", mărturiseşte artista.

„TABLOURILE AU VIAŢA LOR"

Atunci a închiriat un apartament în centrul Capitalei, iar bucătăria a devenit locul ei preferat, pentru că anume acolo cafeaua ia forma copacilor, a clădirilor şi a oamenilor ce apar în tablourile Anei.„Îmi place să creez noaptea, când toată lumea doarme, iar oraşul este liniştit. Îmi fac o cafea care mă energizează, iar restul băuturii ajunge pe pânză. Datorită imaginaţiei şi a pensulei reuşesc să pun pe hârtie portrete, locuri din Chişinău, peisaje şi tot felul de personaje. Unele picturi le fac în câteva zile, altele în câteva luni, pentru că şi ele au viaţa lor", explică tânăra.

Anna Pronina este printre puţinii creatori care foloseşte această tehnică. „Până să descopăr că nu e doar o băutură simplă, lucram în ulei. Am început să fac tablouri cu aromă de cafea când aveam 24 de ani", povesteşte artista.Operele ei au ajuns în Grecia, Statele Unite ale Americii, Rusia, Ucraina, iar alte zeci de creaţii au rămas în ţară. Îi este greu să spună cât costă un tablou semnat de ea, pentru că nu le-ar vinde, ci le-ar dărui celor dragi. Totuşi preţul porneşte de la 1.000 de lei, la unele picturi însă nu poate renunţa pentru bani.

„Îmi vine foarte greu să evaluez propriile creaţii, mai ales pe cele în care pun foarte mult suflet", spune Anna.Cafeaua nu lipseşte niciodată din casa tinerei, nu doar pentru că-i place s-o bea, ci şi pentru că miile de granule adunate în ceaşcă o ajută să-şi aştearnă pe pânză visele şi trăirile.„Cafeaua este mai mult decât o băutură. Are o istorie bogată şi oferă o ocazie minunată de a-ţi aduna prietenii la bucătărie, într-o ambianţă plăcută. E băutura care îţi dă energie. Eu încă mai descopăr cafeaua", adaugă artista.

Încrezătoare că nimic nu stă în calea imaginaţiei ei, tânăra vrea să experimenteze în continuare şi să testeze calităţile artistice ale altor licori. „Am încercat să pictez cu vin şi cu ceai. Anterior am utilizat şi făina de porumb într-un tablou. Cred că nu mă opresc aici", adaugă fata.

Pielarul care dă viaţă genţilor

Jurnalistul cu „Visuri volatile"

Printre puţinii pictori care lucrează în cafea este şi jurnalistul Vasile Botnaru. Anul trecut a avut o expoziţie de grafică în cafea - „Visuri volatile", creaţii ce ilustrează laitmotivul relaţiilor dintre un bărbat şi o femeie.„Este o artistă fără mofturi, poate pentru că e prea tânără. Genul de creator sincer prin modul de abordare şi disponibilitatea artistică. Ea nu mimează reacţia unui artist la ceea ce vede", spune Vasile Botnaru despre Anna Pronina. „Este o tehnică în care artistul îşi impune în mod deliberat anumite complicaţii", mai adaugă jurnalistul.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite