Straiele de carnaval, o afacere de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costumul Motanului Încălţat, una din creaţiile recente ale Dianei
Costumul Motanului Încălţat, una din creaţiile recente ale Dianei

Părinţii celor mici vor porni foarte curând în goana după un costum pentru matineu. Croitoresele lucrează deja de zor ca să dea viaţă celor mai îndrăgiţi eroi

Diana Crudu din Chişinău este unul dintre designerii celor mici. Dacă îi păşeşti pragul casei, devii copil fără să vrei. Pe rafturi şi pe zeci de cuiere stau agăţate rochiţe de prinţesă, costume de zei, cunune de flori, mărgele sau ciuboţele cu pinteni. La 32 de ani, cusătoreasa, de meserie profesoară, a creat ţinute de tot felul, pentru cele mai ingenioase gusturi şi pentru cei mai pretenţioşi băieţei şi fetiţe.
Şi asta fără niciun fel de studii în domeniul designului vestimentar. „Când au început moldovenii să meargă cu bişniţa prin România, mama mea vindea rochii de păpuşi Barbie pe care eu le confecţionam. Pe-atunci eram elevă în clasa a şasea sau a şaptea. Era mica noastră afacere de familie din care mai câştigam nişte bani", îşi începe Diana povestea. Mai târziu, a început să coase haine „adevărate", pentru ea sau prietenele ei.
„Ideea costumelor de carnaval mi-a venit dintr-o necesitate. Atunci când eram mamă şi aveam fetiţă de grădiniţă. Închirierea era costisitoare, aşa că mi-am pus dibăcia la muncă şi în câteva zile am creat o rochie galbenă de împărăteasă, pe care o păstrez şi azi", îşi aminteşte croitoreasa. A urmat a doua rochie, a treia, până când au prins a-i bate la uşă vecine, rude sau prietene ca să dea comandă de hăinuţe pentru micuţii lor. „Prima ţinută de matineu a fost un costum de Scufiţa Roşie, la care am lucrat vreo două săptămâni. Deja nu le mai ţin minte pe toate, însă prin mâinile mele au trecut Alba-ca-Zăpada, Mickey Mouse, Motanul Încălţat, Ghiocelul, Albinuţa. Recent, am cusut o rochie de ţigancă pentru o clientă de la Soroca", râde Diana, pomenind tot aici şi de costumul a la Cleopatra Stratan, pe care o fetiţă a vrut neapărat să-l aibă în garderobă.
„Nu e nevoie să mă uit la desene animate pentru inspiraţie. Cei mici sunt azi atât de ingenioşi, merg încă ţinuţi de mânuţă, dar ştiu cu precizie cum îşi doresc să arate de sărbători. Băieţeii se văd în straie de zei sau luptători, în timp ce fetiţele se întrec în rochii bufante. Cu cât mai înfoiate, cu atât mai bine", adaugă creatoarea.

NU OBIŞNUIEŞTE SĂ VÂNDĂ COSTUMELE

Ea spune că afacerea cu haine de carnaval este doar o ocupaţie de sezon, iar fiecare perioadă îşi are personajele sale. „Pentru «Toamna de Aur» confecţionez straie de Măr, Roşie sau Gutuie, iarna este anotimpul piticilor şi al zânelor, iar primăvara transform picii în floricele şi în fluturi", ne împărtăşeşte croitoreasa lista de eroi.
Pasiunea tinerei este însă mai presus de banii pe care-i câştigă din micul business, pentru că nu are un atelier performant şi nici nu obişnuieşte să-şi vândă creaţiile. „Mi-s tare dragi toate hăinuţele, prefer să le dau în chirie decât să mă despart de ele pentru totdeauna. Este mai bine şi pentru client, pentru că arenda îl costă doar în jur de 120-150 de lei. Mi-aş dori să deschid într-o bună zi un magazin, să am un atelier cu tehnică profesională. Visez să cos şi rochii de mireasă", mărturiseşte Diana, care lucrează, în resul timpului, la un centru de creaţie pentru copii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite