Statul obligă farmaciile să deţină în vânzare medicamente ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile vor fi obligate să deţină în vânzare medicamente sociale
Farmaciile vor fi obligate să deţină în vânzare medicamente sociale

Farmaciile din ţară ar putea fi obligate prin lege să deţină în vânzare un spectru larg de medicamente şi produse parafarmaceutice, care să acopere necesităţile grupurilor socialmente-vulnerabile cu preparate de primă necesitate.

Ministerul Sănătăţii urmează să aprobe lista minimă de medicamente, prezenţa cărora în vânzare va fi asigurată de către toate farmaciile din ţară. O dispoziţie în acest sens a fost semnată sâmbătă, de către premierul Vlad Filat, după ce în presă au apărut informaţii că Citramonul, un analgezic ieftin, foarte des utilizat de moldoveni, a dispărut din farmacii. Viceministrul Sănătăţii Octavian Grama a menţionat că va solicita Agenţiei

Medicamentului datele cu cele mai căutate medicamente de moldoveni, astfel, în urma unei evaluări urmează să fie luată o decizie. „Nu avem de unde şti care sunt medicamentele ce urmează să fie incluse în listă. Cert este că se vor regăsi preparatele ieftine, care sunt utilizate zilnic. Prin această măsură urmează să le oferim grupurilor socialmente-vulnerabile, care nu-şi pot permite medicamente scumpe, originale, posibilitatea de a beneficia de produse farmaceutice pe buzunarul lor", a mai adăugat Grama.

Pentru ca farmaciştii să respecte noua regulă, Ministerul Sănătăţii va elabora şi un proiect de modificare cu privire la activitatea farmaceutică, care să prevadă retragerea licenţei de activitate pentru unităţile farmaceutice care nu asigură prezenţa în comercializare a asortimentului minim de medicamente sociale.

Potrivit datelor Agenţiei Medicamentului cele mai căutate medicamente în anul 2011 erau Citramonul, Aspirina, cărbunele activat, uleiul de cătină, clorura de sodiu, Paracetamolul, etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite