Sobele cu lemne, salvarea pe timp de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii pregătesc lemne de foc pentru iarnă
Oamenii pregătesc lemne de foc pentru iarnă

Moldovenii continuă să facă focul ca acum un veac, deşi gazoductele le-au ajuns la prag. În majoritatea gospodăriilor, cărbunii, surcelele şi chiar tizicul au fost deja dosite pentru vremea geroasă.

La un pas de vila prezidenţială, în satul Condriţa, doar Primăria şi două case au fost conectate la reţea. „E prea mare luxul", spun sătenii. Flacăra albastră a ajuns în localitate în 2005, dar prea puţini au văzut-o ca pe o salvare. S-au încălzit cu lemne secole la rând. Aşa că nici prin cap nu le-a trecut să-şi unească gospodăriile la conducta de gaz, mai ales că satul e înconjurat de pădure.

Petru Zăgăreanu (87 de ani), cel mai bătrân om din sat, şi-a pus deoparte, pentru iarnă, un sac de cartofi şi altul de ceapă. Nu renunţă nici în acest an la soba veche de 60 de ani. S-a încălzit la gura ei chiar şi pe gerurile cele mai grele pe care le-a apucat. „Iarna se anunţă grea, aşa vorbesc babele. Am curăţat ursoaica, am adus lemne. Cu gaz să se încălzească cei care îl scumpesc în fiecare zi", spune moşul, care, cum se răceşte vremea, pune lacăt la casă şi stă doar într-o cămară.

Ion Şalaru, de 48 de ani, a adunat ban cu ban pentru şapte metri cubi de lemne stivuite. A făcut socotelile: aproape o mie de dolari ca să iasă din iarnă. „Şi aşa până în primăvară rămâi gol-chistol, dar dacă te încălzeşti cu gaz!.. Mai ales de când tot creşte şi creşte preţul. Să te ferească Dumnezeu!", se revoltă gospodarul.

În deal se aud lovituri de topor. Vasile Şalaru (61 de ani) îşi adună una câte una surcelele. Păstrează cu sfinţenie o vorbă auzită de la părinţi: „Iarna o treci aşa cum te pregăteşti de ea".

„Mi-am adus lemne pentru două ierni înainte! La televizor spun în fiecare zi că flacăra albastră ne va arde tot mai mult la buzunare", face bărbatul a lehamite din mână.

„Conectarea la gazoduct este de aproape 0%. Pe timp de iarnă, cu gaz se încălzeşte doar Primăria şi două case din Condriţa. Chiar şi şcoala a rămas cu sobe pe lemne şi cărbuni", mărturiseşte primarul satului, Alexandru Boşneaga.

„Tizic ca la bunici"

În alt colţ de ţară, în satul Hlinaia, raionul Edineţ, gazul a ajuns acum doi ani. A treia parte din săteni şi-au conectat casele, mulţi însă vor pune pe foc doar tizic şi în această iarnă.

„Am amestecat baliga cu paie şi am pus turtele la uscat. Poate să vină iarna, suntem pregătiţi. Aşa s-au încălzit şi părinţii, dar şi bunicii mei", mărturiseşte Ion Ciobanu, de 67 de ani.

Locuitorii din Capitală care nu se vor putea încălzi nici cu lemne şi nici cu tizic, adună bănuţ cu bănuţ. „De când se zvoneşte că gazul se va scumpi cu 29% nici nu mă mai încumet să visez la bucate alese sau haine scumpe. Anul trecut, în plină iarnă, factura la căldură a fost mai mare decât salariul. Am dat vreo 2.200 de lei doar pentru ianuarie", se plânge Ecaterina Panfil (51 de ani), proprietara unui apartament cu trei camere.

600 de lei. Aproximativ atât costă metrul cub de lemne stivuite. Dacă vrei să ţi le aducă acasă, gata tăiate, plăteşti mai mult.
3.000 de lei. Este preţul mediu al unei tone de cărbune la bazele angro. Poţi găsi cărbune şi mai ieftin, dar de calitate mai proastă.
7.000 de lei. Atât ar putea costa mia de metri cubi de gaze, dacă ANRE va aproba solicitarea de majorare cu 29% din partea Moldovagaz..

Vor renunţa la instalaţii pe gaz


O eventuală majorare cu cel puţin 20% a tarifului la gaz ar putea provoca o scumpire cu circa 15% şi a preţului energiei termice, susţin specialiştii. În cazul Capitalei, gigacaloria ar putea ajunge la peste o mie de lei, în municipiul Bălţi va costa peste 1.100 de lei, iar la Călăraşi - aproape 1.700 de lei.
„Chiar şi aşa consumatorii care locuiesc în apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti mai puţin decât cei care şi-au pus centrale autonome pe bază de gaz", consideră Ruslan Surugiu, preşedintele Centrului pentru Eficienţă Energetică şi Resurse Renovabile (CEERR).
Totodată, specialistul susţine că în localităţile rurale şi oraşele unde nu există sisteme de încălzire centralizată, populaţia ar putea renunţa la utilizarea gazului pentru încălzirea casei. „Lumea va reveni la sobele pe lemne, căci este mult mai ieftin", a precizat Ruslan Surugiu.

În opinia expertului, scumpirea semnificativă a gazului are şi efecte pozitive. Astfel, consumatorii caută să reducă pe diverse căi consumul de resurse energetice, inclusiv prin izolarea termică a locuinţelor.

Un studiu realizat recent de Centrul pentru Eficienţă Energetică demonstra că cheltuielile pentru producerea şi livrarea agentului termic în municipiul Chişinău pot fi reduse cu 40-60% prin instalarea punctelor termice individuale în blocurile de locuit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite