Sistem nou de finanțare pentru combaterea șpăgii din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Fiecare centru medical din Republica Moldova va fi plătit de Compania Națională de Asigurări Medicale în funcție de numărul cazurilor tratate, dar și de complexitatea acestora.

Șpăgile din spitale au reintrat în atenția oficialilor de la Ministerul Sănătății, în cadrul unui atelier de lucru dedicat.

Prezent la lucrări șeful Oficiului Regional din Spania al OMS Mattew Jowett a precizat că în Moldova oamenii fără asigurare primesc aceleași servicii ca și cei cu poliță, prestațiile medicale sunt de calitate slabă, iar spitalele sunt supradimensionate și ineficiente în administrarea resurselor.

În acest an, în spitalele din țară urmează să fie implementat un program pilot de finanţare a furnizorilor de sevicii medicale în sistem case-mix (DRG), în urma căruia fiecare centru medical va fi plătit de Compania Națională de Asigurări Medicale în funcție de numărul cazurilor tratate, dar și de complexitatea acestora.

La eveniment au mai participat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova Jarno Habicht, , reprezentantul Băncii Mondiale în Moldova Paolo Belli și directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Mircea Buga.

Conform unui studiu realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, 37,9% din respondenți au declarat că au făcut plăți personale direct medicilor care i-au tratat. Cele mai multe șpăgi au fost date în instituțiile medicale republicane, în pondere de 48,4%, 39,7% în spitalele municipale și 31,2% în cele raionale.

Totodată, 71% din volumul șpăgilor recunoscute de respondenți au fost date în maternități și 50,9% în secțiile chirurgicale.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite