Senzații tari cu pastile pentru dureri de burtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastilele sunt un drog accesibil pentru adolescenţi
Pastilele sunt un drog accesibil pentru adolescenţi

Cinci elevi de la un liceul din Capitală au înghiţit pastile pentru dureri ca să ajungă în „al noulea cer", dar s-au pomenit cu intoxicaţii la spital.

Tot mai mulți tineri folosesc pentru halucinaţii medicamente ce pot fi procurate liber în farmacii, cu doar câţiva lei.

Aceasta este o metodă nouă care încă nu a ajuns la urechile specialiștilor, dar care a pus pe jar părinţii. Ion Ursu (13 ani), elev la un liceu din sectorul Botanica al Capitalei, nu a stat prea mult pe gânduri atunci când prietenii i-au propus să încerce o nouă distracţie: halucinaţii cu pastile Trigan-D. Le-au cumpărat în farmacia de la colţul străzii cu doar şase lei cutia de zece bucăţi. Au înghiţit 20 de tablete şi în loc să se simtă „fericiţi", au ajuns cu intoxicaţii la spital.

„Am încercat să ne relaxăm. Prietenii mi-au spus că pastilele nu creează dependenţă şi te fac să te simţi bine", a explicat Ion acasă.
„Fiul meu a avut probleme la ficat şi stomac. Toţi copiii din gaşca lui care au fost la prima încercare au avut nevoie de asistenţă medicală", mărturiseşte, alertată, mama copilului, Tamara Ursu.

Reţetele „fericirii" au umplut paginile de internet. De exemplu, trei pastile de Trigan-D consumate cu bere pot avea efectele scontate, în timp ce, luate cu băuturi mai tari, pilulele pot fi fatale.

„În cazul unor doze mai mari apar halucinaţii nebune, probleme cu memoria şi percepţia lumii înconjurătoare. Dacă vreţi să încercaţi o adevărată euforie, luaţi zece bucăţi", spun cunoscătorii pe forumuri.

Droguri din somnifere

De fapt, acest preparat este recomandat pentru dureri de burtă (colici, spasme, dismenoree) şi poate fi cumpărat în farmacii fără prescripţia medicului.

„Orice medicament luat în cantităţi mari pot avea efecte neaşteptate", explică Elvira Istrati de la Centrul de Informaţii al Agenţiei Medicamentului.
Medicii narcologi nu au auzit încă despre halucinaţii provocate de Trigan-D, deşi, spun ei, au destule bătăi de cap cu altfel de medicamente.

„În toată ziua apar metode noi cum «să te bucuri de viaţă». Am avut pacienţi care s-au drogat cu picături de ochi sau cu somnifere Dimedrol, fărâmiţate şi injectate în venă", spune Petru Oprea, medic la Dispensarul Republican de Narcologie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite