Rio de Janeiro, oraşul contrastelor şi al distracţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia impunătoare a lui Hristos este unul dintre simbolurile oraşului Rio de Janeiro
Statuia impunătoare a lui Hristos este unul dintre simbolurile oraşului Rio de Janeiro

Zilele însorite, plajele, munții și ritmurile samba din Rio de Janeiro condamnă turiștii la nopți albe și vacanțe de neuitat pe continentul sud-american. Pentru cetăţenii moldoveni, drumul spre meniul turistic al Americii de Sud porneşte din Ucraina, mai exact de la Kiev, unde obţii viza braziliană în schimbul câtorva hârţoage şi 60 de dolari.

Când spui Brazilia, te gândeşti la distracţie, plaje ademenitoare, cafea, pădurea amazoniană, telenovele şi renumita statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro. Adevăratul „carnaval" începe odată cu decolarea de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, pe traseul Moscova - Frankruft - Rio. Am intrat în primul dans, pe ritmuri ruseşti, pe Aeroportul Domodeovo. Grănicerul, extrem de nedumerit, m-a tot iscodit de ce în paşaport e scris „Virginia", şi nu „Virdjinia", iar o tanti vameş mi-a curăţat bagajul de toate „impurităţile" de igienă personală - creme, deodorant, gel de duş. Răspunsul categoric al femeii: „Este interzis" mi-a tăiat orice speranţă că voi reuşi să salvez măcar una dintre cremele minuscule, permise pe aeroporturile Uniunii Europene.

Ca alţi mii de pasageri dezorientaţi, caut poarta de îmbarcare spre Frankfurt, nerăbdătoare să văd plajele lăudate ale Braziliei. După 12 ore de zbor, Rio mă întâmpină cu o imagine ruptă din documentarele turistice garnisite cu palmieri exotici. Peisajele inedite ale oraşului te lasă fără respiraţie, oceanul zbuciumat este domolit de munţii înfricoşători, ale căror vârfuri se pierd în norii albi ca spuma.

PRIETENOŞI ŞI PUPĂCIOŞI

Ajunsă la aeroport, prind taxiul din stradă. La volan - o doamnă blondă şi cochetă. Rochia roz, deloc obişnuită pentru un taximetrist, îi evidenţia curajos bronzul intens. Ştie engleza, dar m-a avertizat că majoritatea şoferilor nu vorbesc decât portugheza.

Aflând că vin din Moldova, femeia, care spune că cel puţin o dată pe an merge în vacanţă în Portugalia, mă iniţiază în obiceiurile locale. „Să ştii că brazilienii sunt foarte prietenoşi, să nu te mire îmbrăţisările şi săruturile pe obraji. Europenii sunt mai reci, dar te obişnuieşti repede cu Rio", îmi explică Ana, care adaugă că locuitorilor din Rio li se mai zice cariocas.

Deşi rapidă, plimbarea cu taxiul îmi lasă timp să conturez şi peisajele sociale ale oraşului. Zonele cu imobile luxoase şi panorame de vis contrastează cu „favelas", cartierele sărăcăcioase de la periferii, cu case ce stau să cadă.

IARNA PE PLAJĂ

În Rio, aerul umed îl simţi la fiecare respiraţie, iar expresia „iarna nu-i ca vara" îşi pierde sensul. 21 iunie, prima zi de iarnă în Brazilia, a început cu ploi, ca mai apoi soarele să revină ca-n timpul verii. Odată cu aceasta şi plajele din Rio s-au umplut cu vânzători de lapte din nucă de cocos, amatori de surfing şi sute de turişti.

Regulile comerţului turistic nu sunt o excepţie nici pentru Rio. Dacă unii localnici merg grăbiţi spre serviciu, bişniţarii de ocazie încearcă din răsputeri să te convingă să le cumperi marfa: brăţări hand made, suvenire sau eşarfe colorate.

Adevărata distracţie începe însă abia seara când, ghidaţi de ritmurile samba, turiştii încearcă să înveţe mişcările energice şi voluptoase ale sambei. În încercarea de a împrumuta din elasticitatea braziliencelor, străinii adoptă cu precizie figurile dansului, nu înainte de a încerca coktailul brazilian tradiţional - caipirinha.

Ce trebuie să vezi în Rio de Janeiro

Un sejur la Rio de Janeiro poate costa peste 2.000 de euro de persoană, totul depinde de ţările prin care zburaţi şi de codiţiile solicitate prin agenţiile de turism. Odată ajunşi pe continentul american, în afară de renumitul carnaval, trebuie să vă asiguraţi că vedeţi cele mai importante atracţii turistice ale Braziliei.

Una dintre plajele braziliene pe care nu trebuie s-o rataţi este Copacabana. Aici găsiţi tot ce poate propune Brazilia la capitolul distracţie. Restaurante în aer liber, suvenire, dansuri şi mâncăruri delicioase - atât tradiţionale, cât şi europene. Vacanţa va fi incompletă şi fără o vizită la renumitul monument al lui Iisus, dar trebuie să vă asiguraţi că aveţi parte de zile senine pentru a putea vedea şi face poze cu statuia. Privelişti superbe veţi obţine vizitând şi dealul Căpăţânii de Zahăr.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite