Reţea de pedofilie cu artişti şi profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce la sfârşitul lunii mai doi străini şi trei moldoveni au fost condamnaţi la ani grei de închisoare pentru crearea unei rețele de pedofili, un alt caz grav a ajuns în vizorul oamenilor legii.

Acum patru luni procurorii au expediat în instanţă dosarul a cinci bărbaţi care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu mai mulţi minori. Unul dintre ei, Alexei G., fost angajat la Biroul Migraţie şi Azil şi fost balerin, făcea legătura prietenilor săi cu victimele.

„Printre cei care au apelat la serviciile copiilor se numără un chelner de la o reţea de pizzerii din Chişinău, un angajat al unui atelier de la Piaţa Centrală, un sirian etc., toţi de vreo 40 de ani. Ei îşi declară deschis orientarea lor sexuală, dar nu-şi recunosc vina. Insistă că nu au întreţinut relaţii cu minorii", susţine Dorin Compan, procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane.

Bărbaţii se află acum în arest la Penitenciarul numărul 13 din Capitală, iar următoare şedinţă de judecată va avea loc la mijlocul lunii octombrie.

„E DANSATOR, NU POLŢIST"

Şefii de la Biroul Migraţie şi Azil al MAI au evitat să ofere prea multe informaţii despre fostul subaltern. „A lucrat doar câteva luni la un centru de cazare a solicitanţilor de azil, ca instructor de dans. Nu a fost poliţist", ne-a tăiat-o scurt Andrian Creţu, directorul adjunct al biroului.

A filmat o minoră dezbrăcată şi a postat imaginile pe internet

Asta nu e tot. Alexei G. a fost maestru de balet şi artist emerit al Federaţiei Ruse. A fost angajat la Teatrul „Bolşoi" din Moscova. Mai târziu, acesta a evoluat în mai multe spectacole pe scena Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău şi a fost instructor de dans la un studiou de balet pentru copii.

PLĂTIŢI CU 50 DE LEI

Avocatul dansatorului a refuzat să comenteze situaţia clientului său. „Am convenit de comun acord să nu divulgăm nimic", a spus Grigore Sarsaman.
În luna august, pe mâna procurorilor a ajuns un alt prieten de-al balerinului, un profesor de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu". Potrivit oamenilor legii, în iarna 2010 şi vara 2011, Ion N. a întreţinut relaţii sexuale cu doi băieţi de 15 şi 16 ani. În schimb, el le-a dat copiilor câte 50 de lei. Conferenţiarul universitar, arestat pentru 30 de zile, a predat mai bine de zece ani medicina internă. „A fost un şoc pentru noi. Niciodată nu a dat de bănuit despre asta. El fost suspendat din funcţie imediat ce a fost arestat", a comentat Ion Ababii, rectorul instituţiei.

Ion N. este căsătorit şi are doi copii. Anterior a fost medic militar. A muncit timp de doi ani în Israel. În ziua arestului, pe site-ul universităţii a apărut o reacţie a comunităţii academice. „Reţinerea conferenţiarului universitar Ion N. a generat un val de indignare. Reacţia promptă a membrilor colectivului se manifestă prin condamnare vehementă a unor asemenea comportamente criminale", se arată în comunicatul de presă al instituţiei.

VICTIME DIN FAMILII VULNERABILE

Până acum, procurorii au identificat trei victime. Este vorba despre doi băieţi din Chişinău şi unul de la un internat din ţară. „Copilul de la internat a locuit mai mult timp în apartamentul lui Alexei G. Tot aici veneau şi prietenii dansatorului", spune avocata victimelor, Natalia Bayram. Toate victimele sunt din familii vulnerabile. „Fostul angajat al Biroului Migraţie şi Azil le spunea copiilor să nu aibă frică pentru că lucrează în Poliţie şi că va rezolva orice problemă. Toţi au suferit o traumă enormă, pe termen lung. Li s-a oferit un model de comportament, neavând alternative", adaugă Natalia Bayram.

Condamnaţi la ani grei

În ultimii ani, tot mai multe cazuri de pedofilie au ajuns în vizorului oamenilor legii. La sfârşitul lunii mai, magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru au pronunţat sentinţa în cazul a cinci bărbaţi acuzaţi că racolau minori prin intermediul reţelelor de socializare şi îi puneau la dispoziţia turiştilor sexuali. Un cetăţean italian şi un rus care deţine cetăţenia Norvegiei au fost condamnaţi la câte 21 de ani de închisoare. Au luat ani grei de puşcărie şi trei moldoveni. În martie 2010, un neurolog din Capitală a fost acuzat că a abuzat sexual trei copii. Dosarul medicului se află în instanţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite