Prăpăd agricol de la preţul motorinei. 90 de mii de hectare sunt lăsate pârloagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea cu 15% a motorinei, de la începutul anului, dar şi majorarea preţului la seminţele agricole şi chimicale îi determină pe ţărani să renunţe la prelucrarea terenurilor. Experţii susţin că preţul lucrărilor agricole s-a majorat cu peste 7% în ultima perioadă, lucru care se va răsfrânge direct asupra costului alimentelor.

Zeci de mii de hectare de terenuri agricole din Moldova sunt lăsate anual în paragină. Anul acesta, suprafeţele nelucrate s-au extins, arată statisticile.
Potrivit unui raport a Biroului Naţional de Statistică (BNS), întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti au efectuat anul trecut semănatul de culturi de toamnă pe o suprafaţă de 318 mii de hectare.

Cifra reprezintă cu 6% mai puţin faţă de 2009. Aceste date se referă însă doar la gospodăriile agricole cu suprafeţe mai mari de 50 hectare. Un studiu realizat de Institutul IDIS „Viitorul" arată o scădere cu 20% a suprafeţelor agricole.


CRESC PREŢURILE LA PRODUSELE AGRICOLE

Viorel Chivriga, directorul Departamentului economiei de piaţă funcţională din cadrul Institutului IDIS „Viitorul", susţine că suprafeţele de teren agricol nelucrate sunt mult mai mari. Acest lucru este un efect al scumpirii semnificative la produsele petroliere, seminţe şi chimicale.

„Potrivit estimărilor noastre, costurile de pregătire a unui teren agricol au crescut la finele anului trecut cu cel puţin 7%. Şi acesta nu doar ca urmare a scumpirii carburanţilor. S-au scumpit şi semnificativ seminţele, pesticidele şi îngrăşămintele, lucrările de mecanizare, iarcreşterile de preţuri continuă", explică Viorel Chivriga. Potrivit expertului, cele mai afectate de scumpiri vor fi culturile ce necesită lucrări agricole mecanizate.


OFICIALII SUNT OPTIMIŞTI

În opinia lui Viorel Chivriga, vom avea preţuri mai mari la multe produse agricole. În acelaşi timp, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, susţine că suprafaţa terenurilor agricole în paragină au rămas la fel ca şi în trecut.

„Datele noastre arată că nu se atestă o creştere a suprafeţelor de terenuri agricole neprelucrate şi acestea rămân la acelaşi nivel din ultimii ani, de circa 90 mii hectare", a precizat ministrul.


GRÂUL SE VA SCUMPI

De la începutul anului, motorina, principalul combustibil folosit de maşinile agricole, s-a scumpit cu circa 15%. Majorarea preţului la combustibil va provoca o creştere cu circa 5% a costului cerealelor din noua recoltă, susţin experţii.

Accizele mai mici, soluţia salvatoare

Moldova, ca şi alte state din regiune, este lovită de un nou val de scumpiri, determinate mai ales de explozia preţurilor la carburanţi. Potrivit specialiştilor, preţul alimentelor va creşte cu circa 10%, dacă motorina şi benzina se vor scumpi în continuare.

Numai săptămâna trecută preţul carburanţilor s-a majorat cu circa 3%. De la începutul anului, motorina s-a scumpit cu 15%, iar benzina cu 8%. Reprezentanţii companiilor petroliere spun că majorările sunt inevitabile, în condiţiile în care, de la începutul anului, preţul petrolului a crescut cu 30%. Potrivit lui Valentin Bodişteanu, preşedintele Uniunii Importcompetrol, o soluţie ce ar putea atenua impactul scumpirilor ar fi reducerea accizei la importul produselor petroliere.


UCRAINA A GĂSIT REZOLVAREA

„Acest lucru este posibil fără a afecta bugetul ţării. În condiţiile scumpirii preţului de import a carburanţilor, se majorează şi veniturile de la aplicarea TVA", a menţionat Valentin Bodişteanu.

Rada Supremă a Ucrainei a decis săptămâna trecută reducerea cu 28% a accizei la benzină şi cu 35-50% a accizei la motorină. Măsura a fost luată pentru a stabiliza preţurile. Potrivit calculelor specialiştilor, în urma acestei hotărâri, preţul carburanţilor ar putea să scadă cu circa 5% pe piaţa ucraineană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite