Republica Moldova: Buget de austeritate în 2011. Două treimi din bani vor fi cheltuiți pentru educație, sănătate, protecție socială și salariile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 32,6 miliarde de lei, suma totală a cheltuielilor programate în proiectul Legii bugetului, doar 15% sunt pentru investiţii şi dezvoltare economică. Proiectul Legii bugetului public pentru 2011, intrat în dezbateri la Guvern, prevede cheltuieli de 32,6 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde mai mult faţă de anul trecut.

Deficitul prognozat constituie 1,9% din Produsul Intern Brut şi urmează a fi acoperit prin emisia de valori mobiliare de stat, împrumuturi de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, precum şi din mijloace de la privatizarea patrimoniului public.

Conform notei informative la proiectul elaborat de Ministrul Finanţelor, ponderea cheltuielilor de ordin social în bugetul public naţional, deşi este în scădere, ajunge la 70,8%. Se prevede o creştere cu 518,6 milioane de lei a cheltuielilor de personal, cea mai mare parte fiind destinate majorării salariilor cadrelor didactice, a funcţionarilor publici şi a altor categorii de angajaţi din sectorul bugetar.

În acelaşi timp, va continua procesul de reducere a unităţilor de personal în sectorul bugetar. În acest an numărul lor urmează să coboare la 212.000 de unităţi, în scădere cu 8.500 faţă de anul trecut şi cu 28.000 în comparaţie cu 2008.

Totodată, vor spori cu 770,8 milioane de lei, până la 3 miliarde de lei, cheltuielile pentru sectorul economic, care vor ajunge la cota de 14,7% din totalul cheltuielilor bugetului de stat. Creşterea atât de semnificativă a acestor alocaţii va fi asigurată însă din resurse externe, banii fiiind direcţionaţi, în mare parte, spre reabilitarea şi menţinerea infrastructurii drumurilor şi susţinerea producătorilor autohtoni.


CU PAŞI DE MELC SPRE RELANSARE ECONOMICĂ

Economistul Mihai Bologan vede un semn bun în creşterea alocaţiilor pentru infrastructură. „Bugetul pentru anul curent este doar un mic pas spre relansarea economică a Republicii Moldova. Pentru 2012 este absolut necesar să fie elaborat un buget ce ar conţine mai multe măsuri pentru optimizarea cheltuielilor, dezvoltarea economiei, inclusiv a infrastructurii", consideră expertul.

În opinia lui Mihai Bologan, se impune continuarea procesului de mărire a accizelor la produse alcoolice şi tutun, pentru a asigura atât acumulări la buget, cât şi combaterea contrabandei cu alcool şi ţigări dinspre Moldova spre România şi alte state din Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite