Redenumirea Istoriei, salutată de profesorii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din toamna viitoare, elevii vor învăța din manuale noi, intitulate „Istoria Românilor și Universală“
Din toamna viitoare, elevii vor învăța din manuale noi, intitulate „Istoria Românilor și Universală“

Cadrele didactice susțin decizia ministrului Educaţiei, Mihail Șleahtițchi, de a schimba obiectul de studiu „Istoria" cu „Istoria Românilor şi Universală" şi aşteaptă ca noile manuale să ajungă în şcoli.

Dascălii de profil declară ca fiind binevenită intervenţia ministrului Educaţiei, fapt ce îi va ajuta nu doar pe ei, ci şi pe copii. „Am fost împotriva «Istoriei integrate», n-am studiat-o niciodată cu elevii mei.

Aşteptăm noile manuale şi sperăm ca acestea să fie editate de cei mai buni savanţi de la noi", a spus Vitalie Ştirbu, şeful Direcţiei Educaţie din raionul Briceni, care este şi profesor de Istorie.

Din 2013 elevii moldoveni ar putea susține și probe de oral la Limba și literatura română

Şi la Cahul pedagogii au răsuflat uşuraţi. Oxana Perju, profesoară de Istorie la Liceul „Mihai Eminescu" din capitala de Sud, spune că s-a săturat de neconcordanţa dintre manuale şi curricula şcolară.

„Demult am așteptat să avem manuale care să fie în concordanță cu programa școlară" - Oxana Perju, profesor de istorie

„De multă vreme avem o singură cerinţă de la cei de la minister, de a edita manuale care se vor potrivi cu programa şcolară. Suntem nevoiţi să răsfoim câte patru surse. În plus, auzim zilnic aceeaşi întrebare din partea elevilor: «Data viitoare din care carte învăţăm?», povesteşte Oxana Perju.

NOUA DENUMIRE NU VA SCHIMBA ESENŢA

Totodată, dascălii menţionează că înlocuirea denumirii manualului nu va schimba esenţa conţinutului cursului. „Importantă este atitudinea profesorilor şi a elevilor nu faţă de redenumirea cărţii, ci faţă de disciplina ca atare, de evenimentele istorice sau de procesele care au avut loc", este de părere Ala Gherman, director-adjunct la Liceul „Liviu Deleanu" din Chişinău.

Primăria vrea să strângă gunoiul din Chişinău cu ajutorul elevilor

Potrivit ordinului ministrului Şleahtiţchi, dacă până în acest an istoria universală constituia 50% din volumul informaţiei din manuale, iar istoria românilor - 45%, începând cu 1 septembrie ultimei îi va reveni 55%, celei universale - 40%, iar 5% pentru istoria locală. „Istoria universală constituie un capitol mai larg, însă este corect să studiem mai mult despre spaţiul românesc", spune Tatiana Ovdin, profesoară de Istorie din Capitală.

DECIZIE DE COMPROMIS

Savanţii consideră că decizia lui Mihail Şleahtiţchi a fost una de împăcare a celor două tabere. Ministrul a format la sfârşitul anului trecut un grup de experţi, în componenţa căruia intrau 25 de specialişti, care trebuiau să se pronunţe cum să se numească disciplina şcolară şi câte cursuri trebuie să existe.

„Noua denumire este un compromis între cele două tabere de istorici" - Gheorghe Negru, istoric

„Iniţial, erau două păreri distincte: o tabără, în care eram şi eu, am cerut două discipline diferite - «Istoria Românilor» şi «Istoria Universală» - , iar oponenţii noştrii au pledat pentru un singur curs de istorie integrat, ca să nu facem zarvă în societate şi să creăm divergenţe între politicieni.

Ministrul a încercat să facă un compromis şi a decis să fie o singură disciplină, care să se numească «Istoria Românilor şi Istoria Universală»", a declarat Gheorghe Negru, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din Moldova.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite