Profesorii pensionari cedează locul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaieţ este la pensie de şapte ani şi lucrează cu jumătate de normă
Maria Zaieţ este la pensie de şapte ani şi lucrează cu jumătate de normă

Pedagogii care au atins vârsta de pensionare vor fi obligaţi prin lege să plece la odihnă. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au înaintat în Parlament un proiect de lege care le interzice dascălilor pensionari să activeze în învăţământ.

În urma acestei măsuri, circa 30% din cadrele didactice din ţară şi-ar putea pierde locurile de muncă. În locul lor, autorităţile speră să aducă tineri specialişti. Viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng, dă asigurări că reforma nu va acutiza criza de profesori din sistem. „Acolo unde nu va fi un specialist tânăr să-i ia locul, angajatorul va putea să încheie contracte de muncă cu pensionarii pe o durată determinată", a explicat oficialul.

Lucrează ca să nu moară de foame

La şcoala din satul Rădeni, raionul Străşeni, lucrează cinci profesori trecuţi de vârsta de pensionare. Mihai Cristea, primarul localităţii, a încercat să-i convingă să plece pentru a aduce specialişti tineri, dar n-a reuşit. „Am fost la Consiliul raional să întreb cum să procedez. Mi s-a spus că pot fi disponibilizaţi doar dacă depun cerere. Şi dacă nu vor, pot lucra până la moarte", ni s-a plâns edilul.

Galina Panfil, directoarea şcolii din sat, susţine însă că pensionarii au doar câteva ore pe lună şi niciun tânăr n-ar accepta să lucreze pentru un salariu atât de mic. „Profesoara de franceză are doar două ore pe săptămână, norma fiind de 18. Un învăţător de la primare îşi duce clasa până într-a patra şi va pleca de la catedră. Profesoara de istorie are jumătate de normă", a explicat conducătoarea instituţiei.
De cele mai multe ori, pedagogii bătrâni muncesc pentru a nu muri de foame. Maria Zaieţ, de exemplu, a fost directoarea şcolii. De şapte ani este la pensie, dar predă şi azi istoria în clasele mari. „Şcoala a fost viaţa mea. Nici familie nu am reuşit să-mi fac. Dacă pensia mi-ar asigura măcar minimul de existenţă, aş sta acasă", ne-a mărturisit femeia. După un stagiu de muncă de 40 de ani, Maria Zaieţ primeşte o pensie de 1.100 lei. Salariul îi rotunjeşte veniturile până la 3.000 de lei pe lună.

Şi Ana Bâtcă, profesoară de clasele primare, este nevoită să lucreze din sărăcie. „Sunt bolnavă şi mi-e greu. Până ajung la şcoală, mă odihnesc de câteva ori. Pensia de 960 de lei nu-mi ajunge nici pentru facturi", oftează dascălul cu o experienţă de 43 de ani la catedră. După ce şi-au dedicat viaţa elevilor, aceste profesoare nu vor să creadă că statul dă cu piciorul în munca lor.

Criză de cadre didactice

Mai multe şcoli din ţară se confruntă cu o criză de cadre didactice. Viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng, susţine că în prezent în sistem sunt peste 700 de posturi vacante. Cea mai gravă situaţie se atestă în raioanele Cimişlia, Hânceşti, Cahul şi Cantemir.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite