Probele orale la BAC şi examenele de admitere în universităţi vor combate corupţia în Învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii ar putea susţine probe orale la BAC
Elevii ar putea susţine probe orale la BAC

Experţii de la IDIS „Viitorul" au lansat ieri un studiu în care propun o serie de recomandări pentru combaterea corupției din Învățământ.

„Una dintre soluţii ar fi introducerea examenelor de admitere în universități. De asemenea, cea mai potrivită formulă de evaluare la BAC ar fi cumularea rezultatelor a două probe: orală - 60% și scrisă - 40%. În ceea ce privește copierea la examene, elevii identificați ar trebui să fie sancționați, pentru început, doar prin micşorarea notei cu câteva puncte", au enumerat cei doi autori, Cornel Ciurea și Adrian Ghicov.

Specialiştii i-au dat drept un exemplu demn de urmat pe vecinii noştri de peste Prut. „Românii au înăsprit condițiile de susținere a examenelor, astfel încât doar 45% din elevi iau BAC-ul. Rata promovabilității este în scădere și la noi, iar acesta este un lucru bun. Dacă 15% ar pica testele, ar fi normal pentru țara noastră", a precizat Cornel Ciurea. „În acest an, părinții și elevii au devenit niște victime, autoritățile și politicienii par să urmărească și ei niște scopuri ascunse", a menţionat expertul.

Fiecare caz, o dramă

Acuzat în repetate rânduri în această sesiune că nu şi-a făcut bine treaba, ministrul Educației Mihail Șleahtițchi a recunoscut că este aproape imposibil să taie din rădăcini corupția. „Școala nu poate să prospere în condițiile unei debandade economice. Totodată, noi nu trebuie să ne orientăm la rata de promovabilitate, ci la obiectivitatea cu care se atestă aceasta. Dacă vom avea o cotă de 100%, având certitudinea că am procedat corect în notare, este foarte bine", a declarat ministrul. „Am fost învinuit că am făcut un pas înapoi atunci când am cerut să se revină la fiecare caz în parte în rândul sutelor de lucrări anulate. Am făcut-o judecând că fiecare lucrare anulată este o dramă personală", a adăugat oficialul.

Prezent la dezbateri, rectorul Universităţii de Stat Gheorghe Ciocan a apreciat recomandările studiului drept „cosmetice" și i-a sfătuit pe autori să atragă atenția și la situația gimnaziilor. „Toată lumea s-a concentrat pe BAC. Oameni buni, v-ați întrebat ce se petrece în gimnazii? De acolo începe totul", a subliniat profesorul. „Sistemul educațional nu este putred de un an. Sunt necesare intervenții chirurgicale. Or, care este sensul ca un director de centru de BAC să fie demis, dacă el rămâne director de liceu? Ce valori promovează el apoi?", s-a întrebat rectorul USM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite