Pregătiţi buzunarele pentru clasa întâi! Taxe de la un leu până la 1.700 de euro în şcoli şi licee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu startul înscrierilor în ciclul primar, „Adevărul" a încercat să afle cât costă un loc în liceele bugetare de elită din Capitală, dar şi cât plătim ca să ţinem un copil în şcolile private.

Părinţii care vor ca micuţii lor să meargă la o şcoală prestigioasă trebuie să-şi golească puşculiţa.

La stat şcolarizarea este gratuită. Oficial. Recurgem la un experiment. Intrăm în rolul mamei unui copil de şapte ani şi pornim să-i căutăm o şcoală. Cu un singur apel telefonic, aflăm că la Liceul „Dante Alighieri" se percepe „o taxă de înscriere". „După ce copilul va fi acceptat, veţi afla şi condiţiile. Iniţial, e nevoie de o mie de lei", ne informează o angajată a liceului, care se laudă cu un preţ mic. Îi dăm dreptate după ce aflăm că la „Gheorghe Asachi" se cer 1.800, iar la „Miguel de Cervantes" exact 3.000 de lei. Revenim cu un telefon şi ne prezentăm reporteri de la „Adevărul". Întrebaţi despre taxe, de această dată, cei din administraţie se declară ofensaţi.

Părinţii scot lunar din buzunar alţi 100-150 de lei pentru fundaţia clasei sau a şcolii. Partea leului merge la adaosurile salariale pentru profesori, ne mărturisesc câteva mame. Teoretic, plăţile sunt benevole. „Nu primim bon. Este o listă a elevilor, părinţii care doresc plătesc şi semnează", spune Alina Stoler, care are o fetiţă în clasa a III-a la „Asachi".

„DACĂ NU PLĂTEŞTI, EŞTI TERORIZAT"

Pe parcurs apar şi alte cheltuieli. Pe banii părinţilor se repară sălile, se cumpără bănci, scaune, tablă şi cadouri pentru profesori. „Dacă nu plăteşti, te sună în fiecare seară şi te terorizează. Are de suferit şi copilul, este pus în ultima bancă şi ia note mici", se plânge o altă mamă.

„Nu există nicio taxă. E adevărat, părinţilor li se propune să adere la o asociaţie, care colectează fonduri. La noi învaţă două mii de elevi, dintre care două treimi sunt membri", ne asigură directorul de la „Gheorghe Asachi", Boris Volosatâi.

Ministrul Educaţiei dă de înţeles că practica este binevenită. „E important ca banii să meargă în beneficiul şcolii. Dacă iniţiativa vine de la părinţi, nu văd nicio problemă", declară Mihail Şleahtiţchi.

MII DE EURO LA INSTUŢIILE PRIVATE

Situaţia este diferită la liceele private. Părinţii semnează un contract, plătesc o taxă fixă de şcolarizare şi primesc o chitanţă la contabilitate. Şi preţurile sunt pe măsură. La Liceul „Orizont" din Capitală un an de studii costă 1.700 de euro, la care se adaugă alimentaţia copilului - 64 de lei pe zi, transportul - 25 de lei şi 1.500 de lei pentru meditaţii.

La „Prometeu" înmatricularea costă 600 de euro, iar taxa lunară este de 80 de euro. Banii merg pentru întreţinerea instituţiei, salariile angajaţilor şi reparaţia clădirilor. „Nu se percepe niciun bănuţ în plus. Contractul se desface dacă părinţii încearcă să ofere cadouri profesorilor sau să dea mită", afirmă Larisa Silvestru, directorul Şcolii primare de la „Prometeu".

Mulţi dintre părinţi sunt gata să scoată aceşti bani atât timp cât ştiu pentru ce plătesc. „Mie îmi convine pentru că nu dau cu mult mai mult ca la şcolile de stat, însă atitudinea este serioasă, sunt mai puţini copii în clasă şi nu trebuie să plătesc în fiecare lună pentru tot felul de lucruri ", spune Lina Grâu, mama unei şcolăriţe de la „Prometeu".

ÎN ŞCOLILE DE LA ŢARĂ SUFLĂ VÂNTUL PRIN SĂLI

În timp ce la liceele din oraş părinţii cu copii gata de şcoală fac coadă la clasa întâi, în instituţiile de la sate suflă vântul. De multe ori, profesorii le bat la poartă micuţilor şi îi iau de mână pentru a trece toate etapele pentru admitere.

La Cocieri, raionul Dubăsari, la doar 50 de kilometri de Chişinău, la evidenţă sunt 50 de copii. Liuba Miţcul, director-adjunct la liceul din localitate, spune că o parte din aceşti copii sunt plecaţi peste hotare împreună cu părinţii.

„Este al patrulea an în care în sat va fi deschisă o singură clasă pentru micuţii care vor păşi pentru prima oară pragul şcolii. Este o cifră foarte mică pentru un sat cu pa tru mii de locuitori", declară profesoara. Ea mai spune că la Cocieri părinţii nu scot din buzunar niciun leu pentru admitere.

UN LEU PE LUNĂ

„Cinci lei pe lună. Asta e tot ce adună asociaţia pedagogilor şi a părinţilor din şcoala noastră de la fiecare elev. Banii sunt folosiţi pentru diverse nevoi. De exemplu, din aceşti bani, va fi plătită o excursie pentru o clasă care a câştigat un concurs", a mai declarat Liuba Miţcul.

În şcoala din satul Răzeni, raionul Ialoveni, se plăteşte şi mai puţin. Se cere un leu pe lună de la fiecare elev. „Cu aceşti bani am cumpărat covoraşe pe scaune pentru copii. Este adevărat că este o sumă mizeră, dar satul este sat...", a spus Adelina Gheţiu, directoarea şcolii din Răzeni.

TESTARE LA PRIMARE

Pentru înscrierea în clasa întâi, părinţii trebuie să prezinte fişa medicală, copiile de pe certificatul de naştere al copilului şi buletinele de identitate ale părinţilor. Micuţii susţin şi o testare. De regulă, este vorba de o convorbire cu învăţătorul, care testează memoria, atenţia şi maturitatea şcolară a viitorului elev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite