Personaje de poveste prind viață în metal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Crîşmaru adoră să picteze în culori
Violeta Crîşmaru adoră să picteze în culori

Graficianul Violeta Crîşmaru (25 de ani) din Chişinău își retrăiește copilăria gravând animăluțe colorate și scene de basm. Își vinde lucrările în galeriile din Capitală şi vrea să treacă hotarul cu ele.

Un ac de gravat în loc de pensulă, plăci de metal sau de carton, coli de hârtie cumpărate din Italia, vopsele speciale şi un strung uriaş. Acestea sunt uneltele artistei Violetei Crîşmaru, care a absolvit în 2009 Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice. S-a îndrăgostit de grafică în facultate şi a realizat până acum 27 de gravuri în metal şi şapte în carton.

„De obicei, în lucrările mele găseşti animale din poveşti, pentru că ele mă fac să-mi retrăiesc copilăria. Am gravat povestea girafelor, nunta pinguinilor, ex librisuri cu broscuţe, peştişori şi alte personaje vesele. Utilizez multă culoare, pentru că îmi creează dispoziţie bună. Ador violetul, galbenul, albastrul şi portocaliul", spune pictoriţa zâmbind.

Violeta Crîşmaru este artist plastic grafician „Exlibris“ este una dintre gravurile semnate de tânără Personajele din poveşti sunt cel mai des întâlnite în lucrările Violetei

GALERIE FOTO

Muncă migăloasă în condiţii tehnice

Dacă personajele tinerei sunt haioase, procesul creaţiei este unul periculos. „Desenul schiţat pe hârtie este zgâriat pe o placă de metal, de obicei, din cupru sau zinc, prelucrată cu acid azotic diluat cu apă. Uneori utilizez şi alte substanţe chimice, în funcţie de placă. Pe desenul gata aplic vopselele, pe care le prepar după o reţetă specială. Imaginea este transpusă pe foaie cu ajutorul unui strung", explică Violeta.

E o muncă migăloasă. Realizarea unui tablou poate dura mai mult de o lună, iar uneori artista foloseşte lupa pentru a săpa în metal cele mai mici detalii. De pe o matrice scoate până la 100 de lucrări calitative. Un tablou în format A4, înrămat, costă peste 1.000 de lei, în funcţie de mărime.

Una dintre gravurile semnate de Violeta este expusă acum la Salonul de primăvară de la galeria „Constantin Brâncuşi" din Chişinău. Tânăra visează să-şi ducă lucrările şi peste hotarele ţării. „Vreau să-mi încerc norocul şi în galeriile din Europa, poate reuşesc să le expun şi acolo. Ştiu că grafica este foarte apreciată în Germania, Suedia, Belgia, Franţa, Rusia sau Turcia", spune graficianul.

Tânăra are şi alte îndeletniciri, toate sunt însă legate de creaţie: face desene în tuş cu peniţa, pictează în acuarelă şi confecţionează eşarfe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite