POALELUNGI: Cea mai mare problemă a judecătorilor este necesitatea de a scrie foarte mult şi fără sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În circa 50% de cazuri hotărârea motivată adoptată de instanţa de judecată nu este necesară pentru cetăţeni, deoarece ei au nevoie doar de soluţie, a declarat Mihai Poalelungi, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din Republica Moldova, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Președintele CSJ susţine că în prezent cea mai mare problemă a judecătorilor este necesitatea de a scrie foarte mult și fără sens. Astfel în circa 50% de cazuri hotărârea motivată nu este necesară pentru cetăţțeni, deoarece ei au nevoie doar de soluție.

"S-a propus ca în prima instanță aceasta să fie întocmită de judecători numai în cazul în care este atacată în instanțele superioare. Hotărârea motivată se va mai elibera când va conține un element de extranietate", a afirmat Mihai Poalelungi.

Potrivit magistratului, aceste măsuri vor permitejudecătorilor să se concentreze asupra calității actului de justiție.

Totodată preşedintele CSJ a precizat că situația din justiţie este deplorabilă și sunt necesare schimbări. Printre primele acțiuni care se vor întreprinde este modificarea legilației pentru a facilita activitatea judecătorilor și accesul populației la justiție. Totodată ar fi necesară majorarea salariilor, pentru că acestea nu permit un trai decent. Concomitent va avea loc şi responsabilizarea judecătorilor, potrivit trm.md.

Referindu-se la ridicarea imunităţii judecătorilor, Poalelungi a spus că este prematur să fie abordat acest subiect deoarece nu lipseşte un nivel adecvat de edicaţie, cultură şi instruire.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite