Ne-mprumutăm de la chinezi să reparăm şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Republicii Moldova vrea să se împrumute cu 62,4 de milioane de dolari de la Banca de Export-Import a Chinei pentru a repara două sectoare de drum: 39 de kilometri din traseul Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Barabeasca şi nouă kilometri din şoseaua Chişinău-Dubăsari.

Decizia de iniţiere a negocierilor a fost luată de Cabinetul de Miniştri, iar şeful grupului de negociatori este ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa.
Potrivit responsabililor de la Ministerul Finanţelor, dacă va fi semnat acest acord, proiectul de reconstrucţie a celor două porţiuni urmează a fi finanţat integral din contul împrumutului concesional acordat de Guvernul chinez prin intermediul Băncii de Export-Import.

Lucrările vor include renovarea nivelului de suprafaţă, lărgirea drumului, pavarea cu beton asfaltic, construcţia unui pod din beton cu lungimea de 42 de metri, reabilitarea a 28 de poduri existente şi a 116 canale de scurgere şi drenaj. Toate lucrările urmează a fi realizate în decurs de 2,5 ani. Proiectul acordului prevede acordarea împrumutului pe un termen de 20 de ani, inclusiv o perioadă de graţie de cinci ani, cu o rată a dobânzii de două procente.

Oficialii Ministerului Finanţelor au precizat că partea chineză a condiţionat acordarea creditului prin achiziţionarea a 50% din materiale şi servicii din China. Contractorul şi exportatorul care va efectua lucrările va fi compania chineză Sinohydro Corporation Limted.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite